Fiica lui Iefta

  Ea i-a zis: „Tată, ai făcut o juruinţă Domnului, fă-mi potrivit cu ceea ce ţi-a ieşit din gură, acum, când Domnul te-a răzbunat pe vrăjmaşii tăi, pe fiii lui Amon.” Şi ea a zis tatălui său: „Atât îngăduie-mi: lasă-mă slobodă două luni, să mă duc să mă pogor în munţi, ca să-mi plâng fecioria cu tovarăşele mele.” (Judecătorii 11:36-37)

  O tânără cu visuri măreţe! Această povestire seamănă cu cea a lui Iosif, care îşi vedea viitorul într-un anumit fel, aşa cum ni-l creăm fiecare în imaginaţia noastră. Este descurajat de întorsătura pe care o iau lucrurile, după care, în urma dorinţei de a-L urma pe Dumnezeu, visurile îi sunt realizate mult peste aşteptările proprii, într-un mod uimitor. De asemenea, istoria fiicei lui Iefta mai poate fi asemănată cu istoria lui Isaac. Acesta este adus pe muntele Moria din porunca lui Dumnezeu, fiind salvat în ultima clipă prin intervenţie divină. Diferenţa este aceea că, în dreptul fiicei lui Iefta, Dumnezeu tace, iar fata îşi găseşte sfârşitul în urma greşelii tatălui ei. O tânără credincioasă, o fată aşa cum şi-ar dori mulţi părinţi să aibă, care, deşi era singură la părinţi şi educată de un tată care trăise în tovărăşia păgânilor idolatri, îl respectă şi îl ascultă, chiar dacă acest lucru a însemnat curmarea tuturor visurilor ei. Nu i-a fost uşor, de aceea cere un timp ca să plângă, dar nu îl acuză pe tatăl ei pentru juruinţă, ci îl încurajează pe acesta să facă ceea ce a promis Domnului.

  Această domnişoară nu L-a acuzat pe Dumnezeu pentru faptul că îngăduie ca ea să treacă prin această suferinţă, ci hotărăşte să îndeplinească juruinţa făcută Domnului. O zi de bucurie care îi este transformată în jale… Fiica lui Iefta nu murmură, ci este credincioasă până la capăt, devenind un model pentru noi, cel puţin pentru ziua de astăzi.

  În viaţă apar şi momente în care planul lui Dumnezeu pentru noi nu se vede atât de clar sau supărarea produsă de circumstanţele nefavorabile ne întunecă vederea drumului pe care Dumnezeu vrea să îl urmăm. Să ne rugăm cu credinţă pentru ziua de astăzi: Tată bun, Te rugăm să ne ajuţi să ne respectăm părinţii oricâte greşeli ar fi făcut şi, de asemenea, Te rugăm să ne ajuţi să Te urmăm chiar şi atunci când nu înţelegem de ce trebuie să trecem prin încercările şi necazurile de pe acest pământ! Amin!

  Rahela-Rebecca Radu, Oltenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Nicio negociere

  Generația de mâine se clădește prin generația de astăzi. Tu poți fi azi un arhitect al celor ce Îi vor sluji mâine lui Dumnezeu. PROVOCARE: Ia-ți timp să te ocupi de viața spirituală a copiilor sau a nepoților tăi! Ajută-i să Îl cunoască pe Isus în mod personal!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...