Dalila

  După aceea a iubit o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila. (Judecătorii 6:4)

  Personajul Dalila intrigă și uimește în același timp. Și nu atât de mult ea, cât relația pe care a avut-o cu Samson. Sfânta Scriptură o prezintă ca pe o femeie de moravuri ușoare, dar cu o înțelepciune diabolică. Ea împreună cu oamenii cetății filistenilor au complotat în așa manieră încât l-au înfrânt pe Samson.

  Numele Dalila se poate traduce prin „Mistuitoarea” și narațiunea biblică ne demonstrează că numele pe care îl poartă o reprezintă cu adevărat. Ea a mistuit, prin vorbele și prefăcătoria ei, viața unei persoane care încă de la naștere a fost dedicată lui Dumnezeu. Ellen G. White spune: „Ei nu îndrăzneau să încerce să îl prindă cât timp era stăpânit de puterea lui cea mare, dar planul era să afle, dacă era posibil, secretul puterii lui. De aceea au mituit-o pe Dalila cu bani, ca să afle lucrul acesta și să li-l dezvăluie.” (Patriarhi și profeți, p. 565, orig.)

  Diavolul are ispite la tot pasul, luând forme după chipul fiecărei persoane. Dalila s-a folosit într-un mod greșit de iscusința și frumusețea pe care Dumnezeu i le dăduse. Tatăl ceresc ne înzestrează pe toți cu daruri spirituale, calități pe care noi ar trebui să le folosim pentru slava numelui Său. Tot ceea ce avem și tot ceea ce suntem se datorează harului Său. O administrare greșită a ceea ce Dumnezeu ne oferă poate face din noi instrumente ale Diavolului. Poate că Domnul te-a înzestrat cu frumusețe, înțelepciune, o minte ageră sau calități muzicale deosebite; oricare ar fi darul sau darurile pe care Domnul ți le-a oferit, a făcut-o pentru ca tu să le folosești spre slava Lui și pentru binele celor din jurul tău.

  Dalila a folosit iscusința și frumusețea ei pentru a nimici viața unui om care a fost judecător în Israel. Ea a profitat de slăbiciunea de caracter a lui Samson și în felul acesta a încercat să nimicească viața unui om.

  Tu cum îți vei folosi darurile pe care le ai?

  Ionuț Constantin, student Institutul Teologic Adventist – Cernica

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...