Dalila

  După aceea a iubit o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila. (Judecătorii 6:4)

  Personajul Dalila intrigă și uimește în același timp. Și nu atât de mult ea, cât relația pe care a avut-o cu Samson. Sfânta Scriptură o prezintă ca pe o femeie de moravuri ușoare, dar cu o înțelepciune diabolică. Ea împreună cu oamenii cetății filistenilor au complotat în așa manieră încât l-au înfrânt pe Samson.

  Numele Dalila se poate traduce prin „Mistuitoarea” și narațiunea biblică ne demonstrează că numele pe care îl poartă o reprezintă cu adevărat. Ea a mistuit, prin vorbele și prefăcătoria ei, viața unei persoane care încă de la naștere a fost dedicată lui Dumnezeu. Ellen G. White spune: „Ei nu îndrăzneau să încerce să îl prindă cât timp era stăpânit de puterea lui cea mare, dar planul era să afle, dacă era posibil, secretul puterii lui. De aceea au mituit-o pe Dalila cu bani, ca să afle lucrul acesta și să li-l dezvăluie.” (Patriarhi și profeți, p. 565, orig.)

  Diavolul are ispite la tot pasul, luând forme după chipul fiecărei persoane. Dalila s-a folosit într-un mod greșit de iscusința și frumusețea pe care Dumnezeu i le dăduse. Tatăl ceresc ne înzestrează pe toți cu daruri spirituale, calități pe care noi ar trebui să le folosim pentru slava numelui Său. Tot ceea ce avem și tot ceea ce suntem se datorează harului Său. O administrare greșită a ceea ce Dumnezeu ne oferă poate face din noi instrumente ale Diavolului. Poate că Domnul te-a înzestrat cu frumusețe, înțelepciune, o minte ageră sau calități muzicale deosebite; oricare ar fi darul sau darurile pe care Domnul ți le-a oferit, a făcut-o pentru ca tu să le folosești spre slava Lui și pentru binele celor din jurul tău.

  Dalila a folosit iscusința și frumusețea ei pentru a nimici viața unui om care a fost judecător în Israel. Ea a profitat de slăbiciunea de caracter a lui Samson și în felul acesta a încercat să nimicească viața unui om.

  Tu cum îți vei folosi darurile pe care le ai?

  Ionuț Constantin, student Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Dalila - 2018. O administrare greșită a ceea ce Dumnezeu ne oferă poate face din noi instrumente ale Diavolului. Poate că Domnul te-a înzestrat cu frumusețe, înțelepciune, o minte ageră sau calități muzicale deosebite; oricare ar fi darul pe care Domnul ți le-a oferit, a făcut-o pentru ca tu să le folosești spre slava Lui și pentru binele celor din jurul tău.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...