Daniții

Croiţi cărări drepte cu picioarele voastre, pentru ca cel ce şchiopătează să nu se abată din cale, ci mai degrabă să fie vindecat. (Evrei 12:13)

Este greu să stabilim influența pe care o poate avea o decizie luată de noi la un moment dat. În unele cazuri, o singură decizie poate avea influență pentru sute de ani. Acesta este și cazul relatării din Judecătorii 17–18, unde ne sunt prezentate trei astfel de situații.

Primul exemplu este al mamei lui Mica. Aceasta a rostit un blestem atunci când a constatat că argintul i-a fost furat. Când a aflat însă că propriul fiu este hoțul, a încercat să anuleze cumva acest blestem, făcând din argintul acesta un chip cioplit. Acesta a devenit însă obiectul de închinare al seminției lui Dan până în vremea lui Solomon. Apoi a fost înlocuit cu vițelul făcut de Ieroboam.

Al doilea exemplu este al lui Ionatan, nepotul lui Moise. În căutarea unui loc de muncă, acceptă propunerea lui Mica de a deveni preotul lui particular. Mai târziu, primește o ofertă mai bună din partea daniților de a fi preotul lor. Decizia aceasta a făcut ca toți urmașii lui să devină preoții unui sistem alternativ de închinare, neaprobat de Dumnezeu.

Iar al treilea exemplu este al seminției lui Dan. În loc să se așeze în locul care le-a căzut la sorți pe vremea lui Iosua, ei au ales să își caute un alt loc în țară. Așa au ajuns să cucerească cetatea Lais. Iar decizia lor de a-l angaja pe Ionatan ca preot al lor a dus la închinarea păgână până pe vremea robirii țării. La Dan s-a instituit un centru al închinării păgâne în Israel care a ținut mai bine de opt secole.

Fie că suntem conștienți sau nu, fie că dorim sau nu, noi suntem modele pentru cei ce ne privesc. Deciziile noastre îi influențează și pe alții, mai ales pe cei din familia noastră. De aceea, alege astăzi să iei doar acele decizii pe care ai dori să le ia și urmașii tăi de acum înainte!

Silviu Țuțuianu, pastor, Conferința Muntenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video