Elimelec sau ziua deznădejdii

  Pe vremea judecătorilor a fost o foamete în ţară. (Rut 1:1)

  Uneori soluţiile noastre par mai bune decât soluţiile lui Dumnezeu; a sta şi a aştepta răspunsul Domnului în tăcere pare un timp pierdut, dar, fără nicio excepţie, aşteptarea răspunsului lui Dumnezeu este soluţia salvatoare în toate cir-cumstanţele vieţii. Alteori, în ceasul răzvrătirii noastre, fuga din faţa Domnului pare soluţia cea mai potrivită, dar experienţa tristă a lui Elimelec ne învaţă că niciunde nu este prea departe pentru ca Domnul să ne ajungă şi în acelaşi timp: „Mâna Domnului nu este prea scurtă ca să mântuiască” (Isaia 59:1)

  De cele mai multe ori, criza noastră nu este decât proiecţia propriului păcat sau îngrijorări. În Casa pâinii (Betleem), oraş din Efrata, regiune al cărei nume înseamnă Prosper, o familie se autoconvinge că trăieşte agoniile foametei. Un om al cărui nume înseamnă Dumnezeul meu este rege (Elimelec) se lasă sedus de mirajul necunoscutului depărtat şi, ca şi când Dumnezeu nu ar mai fi rege, decide să devină stăpânul propriului destin. În ţara în care Dumnezeu era regele lui, Elimelec a avut prilejul să se bucure de cea Plăcută (Naomi), dar şi de cei doi fii ai săi: Cântec sau Bucurie (Mahlon) şi Ornament sau Desăvârşire (Chilion), dar în ţara peregrinajului, până şi numele lor vor suferi transformarea păcatului, în aşa fel încât Mahlon se va citi Bolnav, iar Chilion, Obsedat. Numai atunci când Dumnezeu este regele meu încetează să mai fie, se sting şi Cântec şi Desăvârşire, iar cea Plăcută acceptă de bună-voie să fie numită Amărăciune.

  Scriptura are o altă interpretare a timpului. Oamenii aceştia, trăind pur subiectiv realitatea, se convinseseră că trăiesc în criză şi că nu mai au niciun rost acolo unde Dumnezeu este rege, dar propria ei mărturie o face pe Naomi să dea pe faţă lipsa de stăpânire a tinereţii: „La plecare eram în belșug” (Rut 1:21).

  Copiii unei astfel de familii nu reuşesc să decripteze mai mult decât părinţii lor adevăratele valori ale vieţii, aşa încât atunci când, la rândul lor, vor face propriile alegeri, ei vor alege o fată Graţioasă, o Gazelă (Orpa) şi o fată Prietenoasă (Rut); alegerile lor comportă un ataşament estetic, şi nu o judecată morală.

  Dacă familiile de astăzi ar învăţa din lecţiile istoriei, adesea am vedea oameni fericiţi pentru că nu pot să-şi vadă împlinite propriile visuri deşarte, şi cât de mulţi ar fi aceia care ar alege să Îl facă pe Dumnezeu regele lor! Pe vremea judecătorilor ar putea fi o foamete în ţară, dar cei al căror Dumnezeu este rege nu ar fi afectaţi de ea!

  Constantin Alex Stamatie, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Elimelec sau ziua deznădejdii - 2018. Dacă familiile de astăzi ar învăţa din lecţiile istoriei, adesea am vedea oameni fericiţi pentru că nu pot să-şi vadă împlinite propriile visuri deşarte, şi cât de mulţi ar fi aceia care ar alege să Îl facă pe Dumnezeu regele lor! Pe vremea judecătorilor ar putea fi o foamete în ţară, dar cei al căror Dumnezeu este rege nu ar fi afectaţi de ea!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...