Naomi

  Nu-mi mai ziceţi Naomi (Plăcută), ziceţi-mi Mara (Amărăciune), căci Cel Atotputernic m-a umplut de amărăciune. (Rut 1:20)

  Vă aduceţi aminte de Naomi? Din cauza foametei din Israel, a plecat în Moab. Însă acolo, soţul ei, Elimelec, a decedat, iar fiii ei, Mahlon şi Chilion, de asemenea. Doar o noră a rămas lângă ea. Rămasă singură, s-a întors acasă, iar când a ajuns, toată cetatea s-a pus în mişcare. „Vai, ce frumos… S-a întors Naomi!” Plină de amărăciune, le-a spus: „Staţi puţin, eu nu mai sunt Naomi! Nu îmi mai ziceţi aşa, spuneţi-mi Mara!” De ce a cerut să i se schimbe numele? Pentru că această femeie a înmormântat trei bărbaţi, tot ce era mai drag sufletului ei.

  Însă avea dreptate Naomi când a cerut să i se spună Mara? Da! Femeia aceasta era copleşită, suferinţa erau pâinea şi apa ei de zi cu zi! E natural ca copiii să-şi înmormânteze părinţii, dar când părinţii îşi înmormântează copiii, e de nesuportat. O femeie înţelege, oarecum, atunci când soţul ei se stinge la bătrâneţe, dar nu la tinereţe. Noi, oamenii, înţelegem decesul unui membru din familie, dar nu a trei deodată. Câtă durere în inima lui Naomi! Ea avea dreptate – „Spuneţi-mi Mara!” Şi totuşi, avea cumva motive să fie şi bucuroasă? Da, pentru că nora ei Rut s-a întors cu ea. Da, pentru că toată cetatea s-a pus în mişcare din pricina lor! (Rut 1:19). Da, pentru că Dumnezeu îi salvase viaţa în timpul foametei.

  Asemenea lui Naomi, suntem şi noi înclinaţi să privim la ce lipseşte, la ce este rău, la suferinţă. Nu-i aşa că se întâmplă să fie zile în viaţa noastră în care să nu vedem niciun lucru care ne-ar putea determina să zâmbim? Poate ne confruntăm cu o suferinţă fizică, mentală sau emoţională. Există multe lucruri negative în jurul nostru. Dar sunt şi motive să zâmbim și să fim fericiți? Poate că nu le vedem din cauza lacrimilor. Poate că azi nu avem pentru ce să zâmbim, dar sigur avem pentru Cine.

  Să ne amintim de Iov, totul i-a fost luat: copii, case, turme, slujitori, prieteni ş.a. Adică tot ce-l putea face să zâmbească. Şi deşi Iov nu a mai avut pentru ce zâmbi, a avut pentru Cine zâmbi! „Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că Se va ridica la urmă pe pământ” (Iov 19:25). În temniţa Egiptului, Iosif era fericit pentru că era în ascultare de voia Lui. Daniel, în groapa leilor, era liniştit şi fericit. Apostolii cântau cu picioarele în butuci. Poate că nu ai pentru ce să zâmbeşti, dar ai pentru Cine! Poate că nu ai pentru ce să trăieşti, dar sigur ai pentru Cine trăi!

  Claudiu Miron, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Plin de sfat sau răsfăț?

  Doamne, ajută-mă să văd chipul și asemănarea Ta în ceilalți și să-i iubesc așa cum ai făcut-o Tu! PROVOCARE: Fă tot ce poți ca astăzi să-i tratezi într-o manieră plină de respect atât pe cei cunoscuți, cât și pe necunoscuți!

  Jertfe pentru fii

  Doamne, ajută-ne să ne rugăm pentru cei din familia noastră, să ne pese de mântuirea lor și să facem tot ce putem pentru a fi împreună Acasă! PROVOCARE: Astăzi, orientează-te în jur, privește la cei care apun, la tine, la copii și găsește-ți locul! Dacă reușești, ai găsit cărarea înțelepciunii.

  Considerație

  Doamne, ajută-mă să îmi descopăr locul în lucrarea Ta și să învăț să colaborez cu frații mei! PROVOCARE: Caută o modalitate de a implica un tânăr în activitatea pe care o îndeplinești la biserică!

  Publicate astăzi

  Uriașul născut în nouă zile

  Dacă sunt conștient că o mână divină m-a modelat din țărână, mă voi considera cea mai importantă operă din univers și nu voi accepta să mă trateze cineva cu lipsă de respect sau de prețuire. Chiar atitudinea mea față de propria persoană ar trebui să fie mai plină de considerație și de stimă de sine. Un copil al lui Dumnezeu nu are absolut niciun motiv de rușine sau reținere. Nu aroganță, ci demnitate.

  Îngeri sub acoperire

  Cu siguranță Dumnezeu ne aude și răspunde rugăciunilor, dar ne folosește și pe noi, agenții umani, pentru a împlini marea lucrare a oștilor cerești.

  Tresaltă de bucurie!

  Poţi să te încrezi în EL! Astăzi fii plin de bucurie şi strigă de veselie: „Iată că împăratul tău vine la tine; El este neprihănit şi biruitor!”

  Metoda lui Dumnezeu

  Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui! PROVOCARE: Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

  Az Úr szemmel tartja népét

  „Hát az Isten nem áll-é bosszút az Ő választottaiért, kik Őhozzá kiáltanak éjjel és nappal,...