Boaz

  Să fiţi fără prihană şi curaţi, copii ai lui Dumnezeu, fără vină, în mijlocul unui neam ticălos şi stricat, în care străluciţi ca nişte lumini în lume… (Filipeni 2:15)

  Pe vremea judecătorilor…

  Sunt cuvintele care deschid o naraţiune plină de farmec, durere şi vindecare, deznădejde şi speranţă. Rolul lor este de a stabili timpul acţiunii. Însă totodată ele stabilesc şi climatul spiritual, moral, social în care personajele cărţii Rut îşi duc lupta. Conform ultimelor cuvinte din cartea precedentă, vremea judecătorilor a fost o vreme când „fiecare făcea ce-i plăcea”.

  Vremea judecătorilor… O vreme cu perioade lungi de regresie morală şi spirituală, întrerupte din când în când de zvâcniri de trezire spirituală. O vreme dominată de idolatrie, interese personale, ceartă, răzbunare, dezordine în închinare, insensibilitate socială, desfrâu, omucideri şi lupte interne. Apogeul decăderii îşi atinge culmea spre sfârşitul acestei perioade, printr-unul dintre cele mai groaznice evenimente din istoria sfântă.

  Pe vremea judecătorilor… trăia Boaz. Pentru el, Dumnezeu este totul. Ascultaţi-i salutul: „Domnul să fie cu voi!” I-aş răspunde şi eu precum slujnicele: „Domnul să te binecuvânteze!” Da, merită! În mijlocul unui neam stricat, Boaz este îmbibat de drag şi loialitate faţă de Domnul. De aici, şi salutul.

  Deşi bogat, Boaz nu este avar. Atitudinea lui faţă de Rut, o străină săracă ce aduna din spicele rămase pe ogor în lupta ei pentru supravieţuire, spune mult. Auziţi-i cuvintele: „Să nu te depărtezi de aici…; rămâi cu slujnicele mele…; am poruncit să nu se atingă de tine…; când îţi va fi sete, să te duci la vase şi să bei…” Puţin mai târziu… „Apropie-te, mănâncă…” Apoi către slujnice: „S-o lăsaţi să culeagă spice şi între snopi…; chiar voi să-i scoateţi din snopi câteva spice…” Câtă bunătate! În mijlocul unui neam caracterizat de insensibilitate socială, Boaz străluceşte prin sensibilitatea şi generozitatea manifestate faţă de un suflet în nevoie.

  Într-o vreme în care fiecare făcea ce-i plăcea, Boaz face lucrurile cum trebuie. „Este adevărat”, spune el, „am drept de răscumpărare, dar este o altă rudă mai aproape decât mine.” Cuvintele lui trădează onestitate şi respect pentru dreptul celuilalt.

  Se prea poate să trăim din nou vremea judecătorilor. Eu aş vrea să fiu Boaz. Tu?

  Iulian Condrachi, pastor, Conferința Moldova

  Boaz - 2018. Într-o vreme în care fiecare făcea ce-i plăcea, Boaz face lucrurile cum trebuie. „Este adevărat”, spune el, „am drept de răscumpărare, dar este o altă rudă mai aproape decât mine.” Cuvintele lui trădează onestitate şi respect pentru dreptul celuilalt. Se prea poate să trăim din nou vremea judecătorilor. Eu aş vrea să fiu Boaz. Tu?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...