Orpa

  Şi ele au ridicat glasul şi iarăşi au plâns. Orpa a sărutat pe soacră-sa şi a plecat. (Rut 1:14)

  În Biblie, Orpa este amintită doar pentru a face diferenţa dintre ea şi Rut, care ia hotărârea de neschimbat de a o însoţi pe soacra ei în ţara de unde provenea soţul acesteia. Nu se dau foarte multe detalii în legătură cu caracterul pe care îl avea, dar putem vedea câteva aspecte care au influenţat-o pe Orpa să ia o decizie diferită de cea a lui Rut. Biblia nu face nicio diferenţă între cele două femei pentru perioada în care trăiau soţii lor. Amândouă îşi iubeau soţii, amândouă au suferit, amândouă îşi îndrăgeau soacra, amândouă au fost întristate, au trecut prin aceleaşi situaţii de viaţă şi, de asemenea, la început amândouă au văzut ceva bun în credinţa soţilor lor şi în soţii lor. Poate îşi creaseră propriile visuri alături de soţii lor cu privire la cum o să fie când se vor întoarce în ţara lui Israel, alături de ei. Se pare că Naomi chiar a fost un exemplu bun şi, de asemenea, nici despre Orpa nu se relatează că ar fi fost o noră mai puţin slujitoare decât Rut sau diferită, şi totuşi, la un moment dat, ceva a făcut diferenţa.

  Întristarea vine, dar Rut şi Orpa rămân cu aceleaşi visuri: vor s-o urmeze pe soacra lor în ţara lui Israel şi, de asemenea, pe Dumnezeul lui Israel despre care le vorbiseră soţii lor. Însă la un moment dat, vine peste amândouă descurajarea pe care le-o provoacă chiar soacra lor cu privire la ţara lui Israel. Ştiau că pe Dumnezeul lui Israel Îl puteau sluji numai dacă mergeau acolo; de asemenea, ele aveau obligaţia morală să aibă grijă de soacra lor. Aici este diferenţa care le desparte pe cele două nurori. Orpa renunţă uşor la visurile ei şi, când este pusă să aleagă, alege drumul comod, fără pustiu, chiar dacă aceasta înseamnă părăsirea îndatoririlor pe care le are. Este de ajuns să i se spună că visul ei nu are rost, că este greu, şi să i se prezinte o alternativă, şi ea părăseşte totul, alegând calea uşoară.

  Să luăm hotărârea pentru astăzi ca nicio greutate şi nicio descurajare să nu ne abată de la calea visului pe care l-am creat împreună cu Dumnezeu! Să Îl rugăm pe Domnul nostru să ne ajute să ne făurim visurile împreună cu El şi să le aducem la îndeplinire cu hotărâre, cu ajutorul Lui!

  Rahela-Rebecca Radu, Oltenia

  Orpa - 2018. Să luăm hotărârea pentru astăzi ca nicio greutate şi nicio descurajare să nu ne abată de la calea visului pe care l-am creat împreună cu Dumnezeu! Să Îl rugăm pe Domnul nostru să ne ajute să ne făurim visurile împreună cu El şi să le aducem la îndeplinire cu hotărâre, cu ajutorul Lui!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...