Orpa

  Şi ele au ridicat glasul şi iarăşi au plâns. Orpa a sărutat pe soacră-sa şi a plecat. (Rut 1:14)

  În Biblie, Orpa este amintită doar pentru a face diferenţa dintre ea şi Rut, care ia hotărârea de neschimbat de a o însoţi pe soacra ei în ţara de unde provenea soţul acesteia. Nu se dau foarte multe detalii în legătură cu caracterul pe care îl avea, dar putem vedea câteva aspecte care au influenţat-o pe Orpa să ia o decizie diferită de cea a lui Rut. Biblia nu face nicio diferenţă între cele două femei pentru perioada în care trăiau soţii lor. Amândouă îşi iubeau soţii, amândouă au suferit, amândouă îşi îndrăgeau soacra, amândouă au fost întristate, au trecut prin aceleaşi situaţii de viaţă şi, de asemenea, la început amândouă au văzut ceva bun în credinţa soţilor lor şi în soţii lor. Poate îşi creaseră propriile visuri alături de soţii lor cu privire la cum o să fie când se vor întoarce în ţara lui Israel, alături de ei. Se pare că Naomi chiar a fost un exemplu bun şi, de asemenea, nici despre Orpa nu se relatează că ar fi fost o noră mai puţin slujitoare decât Rut sau diferită, şi totuşi, la un moment dat, ceva a făcut diferenţa.

  Întristarea vine, dar Rut şi Orpa rămân cu aceleaşi visuri: vor s-o urmeze pe soacra lor în ţara lui Israel şi, de asemenea, pe Dumnezeul lui Israel despre care le vorbiseră soţii lor. Însă la un moment dat, vine peste amândouă descurajarea pe care le-o provoacă chiar soacra lor cu privire la ţara lui Israel. Ştiau că pe Dumnezeul lui Israel Îl puteau sluji numai dacă mergeau acolo; de asemenea, ele aveau obligaţia morală să aibă grijă de soacra lor. Aici este diferenţa care le desparte pe cele două nurori. Orpa renunţă uşor la visurile ei şi, când este pusă să aleagă, alege drumul comod, fără pustiu, chiar dacă aceasta înseamnă părăsirea îndatoririlor pe care le are. Este de ajuns să i se spună că visul ei nu are rost, că este greu, şi să i se prezinte o alternativă, şi ea părăseşte totul, alegând calea uşoară.

  Să luăm hotărârea pentru astăzi ca nicio greutate şi nicio descurajare să nu ne abată de la calea visului pe care l-am creat împreună cu Dumnezeu! Să Îl rugăm pe Domnul nostru să ne ajute să ne făurim visurile împreună cu El şi să le aducem la îndeplinire cu hotărâre, cu ajutorul Lui!

  Rahela-Rebecca Radu, Oltenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Izvorul bunătății

  Roagă-te astăzi pentru tinerii care trec prin depresie! Mijlocirea îi poate susține să depășească momentul cu speranță. PROVOCARE: Cu siguranță în jurul nostru sunt persoane cărora nimeni nu le-a arătat bunătate de foarte multă vreme. Alege dintre aceste persoane un tânăr și, pe parcursul zilei, fă un gest care să-i arate bunătate!

  Importanța autorității

  Să ne rugăm să fim mereu conștienți că suntem doar ispravnici, nu proprietari! PROVOCARE: Încearcă să-ți vezi familia ca pe un cadou, nu ca pe o posesiune!

  Nu putem fi neutri

  Să ne rugăm să îi putem atrage și aprecia pe tineri și pe copii așa cum a făcut-o Isus! PROVOCARE: Caută o modalitate prin care să implici un tânăr într-o activitate de binefacere!

  Adevăr relativ sau absolut?

  Să ne rugăm pentru puterea de a fi hotărâți și categorici, dar totodată blânzi și smeriți cu inima! PROVOCARE: Descoperă și ia măsuri în acel domeniu al vieții unde ți-ai permis să faci cum crezi tu, și nu cum vrea Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Opt plus unu egal B

  Nu îți dori ceva care te depășește, va fi doar un motiv de amărăciune, și nu unul de bucurie. Fii credincios mai întâi în lucrurile mici! Adevărata capacitate se demonstrează în lucruri nespectaculoase și în detalii, nu în misiunile răsunătoare.

  Calmă în furtună

  Dumnezeu cunoaște fiecare circumstanță și permite să fim în acea situație pentru a-L cunoaște mai bine.

  Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu

  Dacă îndoiala îţi copleşeşte viaţa, fă ce a făcut Isus! Adună toate dovezile că tu eşti fiul Său drag sau fiica Lui preaiubită. Contemplă prin credinţă la propriul tău caracter, care va deveni mai curat în lumina de la cruce.

  Izvorul bunătății

  Roagă-te astăzi pentru tinerii care trec prin depresie! Mijlocirea îi poate susține să depășească momentul cu speranță. PROVOCARE: Cu siguranță în jurul nostru sunt persoane cărora nimeni nu le-a arătat bunătate de foarte multă vreme. Alege dintre aceste persoane un tânăr și, pe parcursul zilei, fă un gest care să-i arate bunătate!

  Isten népe megszabadul

  „Igen, így szól az Úr, az erőstől elvétetnek a foglyok is, és megszabadul a kegyetlen...