Elcana

  Elcana, bărbatul ei, îi zicea: „Oare nu preţuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?” (1 Samuel 1:8)

  În ceea ce priveşte închinarea, nu avem nimic de reproşat acestui om cu frică de Dumnezeu, însă în viaţa de familie descoperim că a făcut o greşeală. Putem să ne imaginăm că a avut o căsnicie fericită împreună cu soţia sa, Ana, deşi aceasta nu i-a oferit copii. Putem chiar să ne imaginăm cum Elcana îi spunea Anei că ea este mai preţioasă decât zece fii, şi Ana îi răspundea la fel. Însă, într-o zi, cu ştirea Anei sau fără ştirea ei, nu ştim, el a luat o decizie dramatică pentru căsnicia sa: şi-a mai luat o soţie, pe Penina.

  „Dar pasul acesta, care fusese făcut din lipsă de credinţă, nu a adus fericire. S-au adăugat la familie băieţi şi fete; dar bucuria şi frumuseţea sfintei rânduieli divine a fost întinată, iar pacea familiei, nimicită.” (Patriarhi şi profeţi, ed. 2006, p. 580)

  Soluţia aceasta omenească la nevoile sale neîmplinite nu i-a adus şi împlinirea pe care o căuta. De câte ori nu facem şi noi la fel…

  Această decizie i-a provocat multă tristeţe Anei, care nu se mai putea bucura de mesele de părtăşie ale familiei. Cu toate acestea, el continua să îi ceară să-l preţuiască mai mult decât zece fii. Acest lucru putea fi posibil dacă el i-ar fi rămas loial. E uşor să pretinzi să fii iubit, însă trebuie să şi oferi condiţiile pentru ca această dragoste să fie posibilă.

  Însă ceea ce urmează demonstrează că el s-a pocăit şi că dragostea lui a rămas neschimbată faţă de Ana. Conform Scripturii, ştim că o soţie care făcea un jurământ fără ştirea soţului ei, la fel cum a făcut Ana, putea fi dezlegată dacă soţul nu era de acord cu jurământul. Iar faptul că Elcana nu s-a împotrivit jurământului făcut de Ana, acela de a închina copilul Domnului, arată dispoziţia sa de a sacrifica ce îi era mai drag, ca semn al pocăinţei lui şi al dragostei faţă de soţia lui.

  Ceea ce învăţăm de la acest om simplu este că familia noastră are nevoie de noi şi atât! Fără nicio „Penina” prin preajmă, adică televizor, prieteni, internet şi alte lucruri pe care le introducem în căsniciile noastre pentru a ne împlini nevoile. Pentru aceasta avem nevoie de credinţă şi de sacrificiu.

  Romeo Andreica, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Elcana - 2018. Ceea ce învăţăm de la acest om simplu este că familia noastră are nevoie de noi şi atât! Fără nicio „Penina” prin preajmă, adică televizor, prieteni, internet şi alte lucruri pe care le introducem în căsniciile noastre pentru a ne împlini nevoile. Pentru aceasta avem nevoie de credinţă şi de sacrificiu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...