Elcana

  Elcana, bărbatul ei, îi zicea: „Oare nu preţuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?” (1 Samuel 1:8)

  În ceea ce priveşte închinarea, nu avem nimic de reproşat acestui om cu frică de Dumnezeu, însă în viaţa de familie descoperim că a făcut o greşeală. Putem să ne imaginăm că a avut o căsnicie fericită împreună cu soţia sa, Ana, deşi aceasta nu i-a oferit copii. Putem chiar să ne imaginăm cum Elcana îi spunea Anei că ea este mai preţioasă decât zece fii, şi Ana îi răspundea la fel. Însă, într-o zi, cu ştirea Anei sau fără ştirea ei, nu ştim, el a luat o decizie dramatică pentru căsnicia sa: şi-a mai luat o soţie, pe Penina.

  „Dar pasul acesta, care fusese făcut din lipsă de credinţă, nu a adus fericire. S-au adăugat la familie băieţi şi fete; dar bucuria şi frumuseţea sfintei rânduieli divine a fost întinată, iar pacea familiei, nimicită.” (Patriarhi şi profeţi, ed. 2006, p. 580)

  Soluţia aceasta omenească la nevoile sale neîmplinite nu i-a adus şi împlinirea pe care o căuta. De câte ori nu facem şi noi la fel…

  Această decizie i-a provocat multă tristeţe Anei, care nu se mai putea bucura de mesele de părtăşie ale familiei. Cu toate acestea, el continua să îi ceară să-l preţuiască mai mult decât zece fii. Acest lucru putea fi posibil dacă el i-ar fi rămas loial. E uşor să pretinzi să fii iubit, însă trebuie să şi oferi condiţiile pentru ca această dragoste să fie posibilă.

  Însă ceea ce urmează demonstrează că el s-a pocăit şi că dragostea lui a rămas neschimbată faţă de Ana. Conform Scripturii, ştim că o soţie care făcea un jurământ fără ştirea soţului ei, la fel cum a făcut Ana, putea fi dezlegată dacă soţul nu era de acord cu jurământul. Iar faptul că Elcana nu s-a împotrivit jurământului făcut de Ana, acela de a închina copilul Domnului, arată dispoziţia sa de a sacrifica ce îi era mai drag, ca semn al pocăinţei lui şi al dragostei faţă de soţia lui.

  Ceea ce învăţăm de la acest om simplu este că familia noastră are nevoie de noi şi atât! Fără nicio „Penina” prin preajmă, adică televizor, prieteni, internet şi alte lucruri pe care le introducem în căsniciile noastre pentru a ne împlini nevoile. Pentru aceasta avem nevoie de credinţă şi de sacrificiu.

  Romeo Andreica, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Elcana - 2018. Ceea ce învăţăm de la acest om simplu este că familia noastră are nevoie de noi şi atât! Fără nicio „Penina” prin preajmă, adică televizor, prieteni, internet şi alte lucruri pe care le introducem în căsniciile noastre pentru a ne împlini nevoile. Pentru aceasta avem nevoie de credinţă şi de sacrificiu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...