Eli, așteptătorul

  Eli aştepta stând pe un scaun lângă drum. (1 Samuel 4:13)

  Eli nu pare un om necredincios. Este greu să îi ţii partea, dar şi să îl condamni prea repede. El are o viaţă care exprimă un amestec de gingăşie şi mustrare, bunătate şi slăbiciune, acceptare şi disperare. Nu este răutate în comportamentul său, dar este iresponsabil în unele privinţe. Este omul cu un caracter similar creştinilor de azi, care repetă aceleaşi decizii şi acţiuni, deşi îi sunt cunoscute consecinţele.

  Eli reprezintă creştinul care ştie ce trebuie să facă, spune corect altora, însă atât.

  De ce? Hai să îl observăm pe Eli în raport cu Templul Domnului!

  Mai întâi, Biblia îl prezintă pe Eli de trei ori în poziţii statice: „Preotul Eli şedea pe un scaun” (1 Samuel 1:9; „El stătea culcat la locul lui…” (1 Samuel 3:2); „Eli aştepta stând pe un scaun…” (1 Samuel 4:13). Ar putea fi acesta un motiv pentru care Eli „a aflat” despre comportamentul fiilor lui (1 Samuel 2:22). Este adevărat, este bătrân, totuşi era în slujbă, şi aceasta implică responsabilitatea supravegherii activităţilor.

  În al doilea rând, îl vedem în Templu, nu închinându-se, nici conducând închinarea. El priveşte cu „băgare de seamă” ceva. Nu priveşte manifestarea slavei Domnului, nici fumul de tămâie care se înalţă de pe altar peste perdeaua de despărţire. Eli priveşte gura unei femei care se roagă (1 Samuel 1:12). Ce s-ar fi întâmplat dacă Ana, la sfârşitul rugăciunii, ar fi deschis ochii şi l-ar fi văzut pe Eli alături de ea, rugându-se? Cel puţin un singur lucru este sigur: Eli nu o mai învinuia pe nedrept pe Ana mărindu-i durerea.

  În al treilea rând, Eli este un aşteptător. Seamănă cu noi, aşteptătorii. Aşteaptă veşti despre rezultatul luptei în care este implicat chivotul şi Legea celor Zece Porunci (Apocalipsa 14:12). Ceva mai mult decât veştile misionare. Este emoţionantă aşteptarea, mai ales când cei dragi sunt implicaţi în luptă.

  Dar ceva umbreşte aşteptarea lui Eli. Nu durata aşteptării, nici timpul cât aşteaptă, ci locul unde aşteaptă veştile: „Eli aştepta stând pe un scaun lângă drum” (1 Samuel 4:13). Da, este bătrân, trebuie să stea pe un scaun, dar de ce lângă drum? Eli are un scaun şi în Templu, de ce nu aşteaptă acolo?

  Tu cum eşti în slujirea Domnului? Ai scaunul tău pe care „stai” în biserică? Obişnuieşti să stai culcat la locul tău în biserică? Mai stai încă pe scaun lângă drum aşteptând veşti din Marea Luptă?

  Căderea va fi mortală!

  Vadic Tănase, pastor, Conferinţa Muntenia

  Eli, așteptătorul - 2018. Da, Eli este bătrân, trebuie să stea pe un scaun, dar de ce lângă drum? Eli are un scaun şi în Templu, de ce nu aşteaptă acolo? Tu cum eşti în slujirea Domnului? Ai scaunul tău pe care „stai” în biserică? Obişnuieşti să stai culcat la locul tău în biserică? Mai stai încă pe scaun lângă drum aşteptând veşti din Marea Luptă? Căderea va fi mortală!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...