Samuel

  Samuel creştea, Domnul era cu el şi n-a lăsat să cadă la pământ niciunul din cuvintele sale. Tot Israelul, de la Dan până la Beer-Şeba, a cunoscut că Domnul pusese pe Samuel proroc al Domnului. (1 Samuel 3:19-20)

  Viaţa lui Samuel este un exemplu de credincioşie în timpuri de criză şi apostazie. Născut într-o familie cu frământări, într-o naţiune măcinată de atacurile filistenilor, dar şi de necredincioşia fiilor lui Eli, Samuel ni se prezintă ca un om al ataşamentului absolut faţă de Dumnezeu.

  Cum poţi să fii credincios în timpuri de criză? În locul de închinare, starea spirituală nu era una tocmai plăcută, şi totuşi Ana şi Elcana Îi consacră lui Dumnezeu propriul copil. Îl lasă în grija lui Eli, care eşuase în educarea propriilor fii. Era posibil ca Samuel să fie altfel decât fiii lui Eli?

  Dumnezeu a intervenit în viaţa lui Samuel încă de la începutul şederii lui la Silo şi nu a lăsat ca un copil, care putea fi uşor influenţat, să fie modelat după caracterul omului.

  Samuel dă dovadă de supunere şi credincioşie faţă de Eli şi faţă de Dumnezeu. Atunci când este chemat, el răspunde: „Iată-mă, căci m-ai chemat!” Aceasta înseamnă să înţelegi locul pe care Dumnezeu ţi-l oferă şi să asculţi chemarea pe care ţi-o face.

  Această trăsătură de caracter a dominat viaţa lui Samuel. Chiar şi atunci când israeliţii au cerut un împărat, el a continuat să se roage lui Dumnezeu şi să caute sfat şi ajutor la El.

  Preocuparea lui Samuel a fost aceea de a educa o naţiune, de a aduce redeşteptare şi de a-i chema pe oameni la închinarea adevărată şi la slujirea lui Dumnezeu.

  Şi astăzi este nevoie de oameni ca Samuel: supuşi Cuvântului Domnului, ascultători şi consacraţi. Oameni care nu se vor uita la împrejurări pentru a decide dacă merită să slujeşti pe Dumnezeu sau nu.

  „Nevoia cea mai mare pe care o are lumea este aceea de bărbaţi — bărbaţi care să nu se lase cumpăraţi sau vânduţi, bărbaţi care să fie cinstiţi şi credincioşi în adâncul sufletului lor, bărbaţi care să nu se teamă să spună păcatului pe nume, bărbaţi a căror conştiinţă este la fel de bine orientată către datorie precum este acul busolei către pol, bărbaţi care vor lua poziţie neclintită pentru adevăr chiar dacă s-ar prăbuşi cerurile.” (Educaţie, p. 57, orig.)

  Ilie Panaite, pastor, Conferința Moldova

  Samuel - 2018. Preocuparea lui Samuel a fost aceea de a educa o naţiune, de a aduce redeşteptare şi de a-i chema pe oameni la închinarea adevărată şi la slujirea lui Dumnezeu. Şi astăzi este nevoie de oameni ca Samuel: supuşi Cuvântului Domnului, ascultători şi consacraţi, oameni care nu se vor uita la împrejurări pentru a decide dacă merită să slujeşti pe Dumnezeu sau nu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...