Samuel

  Samuel creştea, Domnul era cu el şi n-a lăsat să cadă la pământ niciunul din cuvintele sale. Tot Israelul, de la Dan până la Beer-Şeba, a cunoscut că Domnul pusese pe Samuel proroc al Domnului. (1 Samuel 3:19-20)

  Viaţa lui Samuel este un exemplu de credincioşie în timpuri de criză şi apostazie. Născut într-o familie cu frământări, într-o naţiune măcinată de atacurile filistenilor, dar şi de necredincioşia fiilor lui Eli, Samuel ni se prezintă ca un om al ataşamentului absolut faţă de Dumnezeu.

  Cum poţi să fii credincios în timpuri de criză? În locul de închinare, starea spirituală nu era una tocmai plăcută, şi totuşi Ana şi Elcana Îi consacră lui Dumnezeu propriul copil. Îl lasă în grija lui Eli, care eşuase în educarea propriilor fii. Era posibil ca Samuel să fie altfel decât fiii lui Eli?

  Dumnezeu a intervenit în viaţa lui Samuel încă de la începutul şederii lui la Silo şi nu a lăsat ca un copil, care putea fi uşor influenţat, să fie modelat după caracterul omului.

  Samuel dă dovadă de supunere şi credincioşie faţă de Eli şi faţă de Dumnezeu. Atunci când este chemat, el răspunde: „Iată-mă, căci m-ai chemat!” Aceasta înseamnă să înţelegi locul pe care Dumnezeu ţi-l oferă şi să asculţi chemarea pe care ţi-o face.

  Această trăsătură de caracter a dominat viaţa lui Samuel. Chiar şi atunci când israeliţii au cerut un împărat, el a continuat să se roage lui Dumnezeu şi să caute sfat şi ajutor la El.

  Preocuparea lui Samuel a fost aceea de a educa o naţiune, de a aduce redeşteptare şi de a-i chema pe oameni la închinarea adevărată şi la slujirea lui Dumnezeu.

  Şi astăzi este nevoie de oameni ca Samuel: supuşi Cuvântului Domnului, ascultători şi consacraţi. Oameni care nu se vor uita la împrejurări pentru a decide dacă merită să slujeşti pe Dumnezeu sau nu.

  „Nevoia cea mai mare pe care o are lumea este aceea de bărbaţi — bărbaţi care să nu se lase cumpăraţi sau vânduţi, bărbaţi care să fie cinstiţi şi credincioşi în adâncul sufletului lor, bărbaţi care să nu se teamă să spună păcatului pe nume, bărbaţi a căror conştiinţă este la fel de bine orientată către datorie precum este acul busolei către pol, bărbaţi care vor lua poziţie neclintită pentru adevăr chiar dacă s-ar prăbuşi cerurile.” (Educaţie, p. 57, orig.)

  Ilie Panaite, pastor, Conferința Moldova

  Samuel - 2018. Preocuparea lui Samuel a fost aceea de a educa o naţiune, de a aduce redeşteptare şi de a-i chema pe oameni la închinarea adevărată şi la slujirea lui Dumnezeu. Şi astăzi este nevoie de oameni ca Samuel: supuşi Cuvântului Domnului, ascultători şi consacraţi, oameni care nu se vor uita la împrejurări pentru a decide dacă merită să slujeşti pe Dumnezeu sau nu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Publicate astăzi

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Credință și ascultare

  Ascultarea credincioasă a poruncii lui Dumnezeu a avut ca rezultat binecuvântarea promisă.

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...