Samuel

  Samuel creştea, Domnul era cu el şi n-a lăsat să cadă la pământ niciunul din cuvintele sale. Tot Israelul, de la Dan până la Beer-Şeba, a cunoscut că Domnul pusese pe Samuel proroc al Domnului. (1 Samuel 3:19-20)

  Viaţa lui Samuel este un exemplu de credincioşie în timpuri de criză şi apostazie. Născut într-o familie cu frământări, într-o naţiune măcinată de atacurile filistenilor, dar şi de necredincioşia fiilor lui Eli, Samuel ni se prezintă ca un om al ataşamentului absolut faţă de Dumnezeu.

  Cum poţi să fii credincios în timpuri de criză? În locul de închinare, starea spirituală nu era una tocmai plăcută, şi totuşi Ana şi Elcana Îi consacră lui Dumnezeu propriul copil. Îl lasă în grija lui Eli, care eşuase în educarea propriilor fii. Era posibil ca Samuel să fie altfel decât fiii lui Eli?

  Dumnezeu a intervenit în viaţa lui Samuel încă de la începutul şederii lui la Silo şi nu a lăsat ca un copil, care putea fi uşor influenţat, să fie modelat după caracterul omului.

  Samuel dă dovadă de supunere şi credincioşie faţă de Eli şi faţă de Dumnezeu. Atunci când este chemat, el răspunde: „Iată-mă, căci m-ai chemat!” Aceasta înseamnă să înţelegi locul pe care Dumnezeu ţi-l oferă şi să asculţi chemarea pe care ţi-o face.

  Această trăsătură de caracter a dominat viaţa lui Samuel. Chiar şi atunci când israeliţii au cerut un împărat, el a continuat să se roage lui Dumnezeu şi să caute sfat şi ajutor la El.

  Preocuparea lui Samuel a fost aceea de a educa o naţiune, de a aduce redeşteptare şi de a-i chema pe oameni la închinarea adevărată şi la slujirea lui Dumnezeu.

  Şi astăzi este nevoie de oameni ca Samuel: supuşi Cuvântului Domnului, ascultători şi consacraţi. Oameni care nu se vor uita la împrejurări pentru a decide dacă merită să slujeşti pe Dumnezeu sau nu.

  „Nevoia cea mai mare pe care o are lumea este aceea de bărbaţi — bărbaţi care să nu se lase cumpăraţi sau vânduţi, bărbaţi care să fie cinstiţi şi credincioşi în adâncul sufletului lor, bărbaţi care să nu se teamă să spună păcatului pe nume, bărbaţi a căror conştiinţă este la fel de bine orientată către datorie precum este acul busolei către pol, bărbaţi care vor lua poziţie neclintită pentru adevăr chiar dacă s-ar prăbuşi cerurile.” (Educaţie, p. 57, orig.)

  Ilie Panaite, pastor, Conferința Moldova

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  O religie atractivă

  Doamne, atrage-i pe tineri la Tine! PROVOCARE: Spune-i unui tânăr, când ai ocazia, de ce ești adventist și de ce aceasta te face atât de fericit!

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...