Nora lui Eli și I-Cabod

  A pus copilului numele I-Cabod (Nu mai e slavă), zicând: „S-a dus slava din Israel!” Spunea lucrul acesta din pricina luării chivotului lui Dumnezeu și din pricina socrului și bărbatului ei. (1 Samuel 4:21)

  Nora lui Eli este menționată în treacăt într-un singur episod biblic, doar o singură dată. Este prezentată ca o femeie anonimă, ducându-și viața tăcut la umbra celebrului socru și titratului ei soț. Cu toate acestea, scoaterea ei la lumină inaugurează din punct de vedere narativ o nouă epocă, perioada fără slavă din istoriografia lui Israel. De ce și-a gravat totuși propriul epitaf în numele copilului ei?

  Contextul istoric în care și-a dus existența a fost marcat de frământări politice și de decadență morală. Superstiția religioasă a condus la ducerea chivotului pe câmpul de luptă, având ca rezultat un dezastru răsunător: „Din Israel au căzut treizeci de mii de oameni pedeștri” (1 Samuel 4:10). Vestea a străpuns cetatea Silo ca un fulger, doborând la pământ ultimele speranțe din Israel. Potrivit raportului purtătorului de vești (v. 17), dezastrul național cuprindea ierarhic (1) înfrângerea militară, (2) decesul lui Hofni și Fineas și (3) luarea chivotului.

  Prin contrast, reacțiile dramatice ale lui Eli și ale nurorii sale îi descoperă cititorului o ierarhie a valorilor inversată. La apusul vieții, Eli tezauriza chivotul mai presus de orice: „Inima îi era neliniștită pentru chivotul lui Dumnezeu” (v. 13). Tocmai această contopire cu soarta chivotului a declanșat procesul ireversibil al destinului său: „Abia a pomenit de chivotul lui Dumnezeu, și Eli a căzut… și-a rupt ceafa și a murit…” (v. 18). În același fel, dar în floarea vieții, nora lui Eli își trăiește viața centrată asupra slavei lui Dumnezeu. Sub șocul evenimentelor și al pierderii irecuperabile, numele-epitaf dat copilului nu doar că a inaugurat deșertăciunea noii ere, dar a vestit peste veacuri că orice lucru își derivă substanța doar dacă este realizat în armonie și pentru slava lui Dumnezeu.

  Daniel Olariu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Nora lui Eli și I-Cabod - 2018. Sub șocul evenimentelor și al pierderii irecuperabile, numele-epitaf dat copilului nu doar că a inaugurat deșertăciunea noii ere, dar a vestit peste veacuri că orice lucru își derivă substanța doar dacă este realizat în armonie și pentru slava lui Dumnezeu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...