Nora lui Eli și I-Cabod

  A pus copilului numele I-Cabod (Nu mai e slavă), zicând: „S-a dus slava din Israel!” Spunea lucrul acesta din pricina luării chivotului lui Dumnezeu și din pricina socrului și bărbatului ei. (1 Samuel 4:21)

  Nora lui Eli este menționată în treacăt într-un singur episod biblic, doar o singură dată. Este prezentată ca o femeie anonimă, ducându-și viața tăcut la umbra celebrului socru și titratului ei soț. Cu toate acestea, scoaterea ei la lumină inaugurează din punct de vedere narativ o nouă epocă, perioada fără slavă din istoriografia lui Israel. De ce și-a gravat totuși propriul epitaf în numele copilului ei?

  Contextul istoric în care și-a dus existența a fost marcat de frământări politice și de decadență morală. Superstiția religioasă a condus la ducerea chivotului pe câmpul de luptă, având ca rezultat un dezastru răsunător: „Din Israel au căzut treizeci de mii de oameni pedeștri” (1 Samuel 4:10). Vestea a străpuns cetatea Silo ca un fulger, doborând la pământ ultimele speranțe din Israel. Potrivit raportului purtătorului de vești (v. 17), dezastrul național cuprindea ierarhic (1) înfrângerea militară, (2) decesul lui Hofni și Fineas și (3) luarea chivotului.

  Prin contrast, reacțiile dramatice ale lui Eli și ale nurorii sale îi descoperă cititorului o ierarhie a valorilor inversată. La apusul vieții, Eli tezauriza chivotul mai presus de orice: „Inima îi era neliniștită pentru chivotul lui Dumnezeu” (v. 13). Tocmai această contopire cu soarta chivotului a declanșat procesul ireversibil al destinului său: „Abia a pomenit de chivotul lui Dumnezeu, și Eli a căzut… și-a rupt ceafa și a murit…” (v. 18). În același fel, dar în floarea vieții, nora lui Eli își trăiește viața centrată asupra slavei lui Dumnezeu. Sub șocul evenimentelor și al pierderii irecuperabile, numele-epitaf dat copilului nu doar că a inaugurat deșertăciunea noii ere, dar a vestit peste veacuri că orice lucru își derivă substanța doar dacă este realizat în armonie și pentru slava lui Dumnezeu.

  Daniel Olariu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica

  Nora lui Eli și I-Cabod - 2018. Sub șocul evenimentelor și al pierderii irecuperabile, numele-epitaf dat copilului nu doar că a inaugurat deșertăciunea noii ere, dar a vestit peste veacuri că orice lucru își derivă substanța doar dacă este realizat în armonie și pentru slava lui Dumnezeu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...