Asaf

  Cântați-I o cântare nouă! Faceți să răsune coardele și glasurile voastre! (Psalmii 33:3)

  Aud din depărtare ecoul unui imn înălțător, sublim. Mă încântă atât de mult, încât, pe aripile imaginației, zbor spre Templul din Ierusalimul secolului al X-lea î.Hr., unde pășesc în taină și admir atmosfera de sfințenie care domnește aici. Farmecul inedit și solemnitatea muzicii de cult, ordinea și decența cântăreților cu vocea sau cu instrumentele, precum și a lui Asaf, prim-dirijorul lor, fac din serviciul de închinare o jertfă plăcută lui Dumnezeu. Ea este vrednică de dorit și de urmat și azi, în vremea dinaintea revenirii Domnului Hristos.

  Când David a urcat pe tron, s-a remarcat și prin marele său interes pentru muzica sacră, el însuși fiind model în această privință. Astfel, el organizează muzicienii de la Templu și, împreună cu „căpeteniile oştirii, au pus deoparte pentru slujbă pe aceia din fiii lui Asaf, Heman şi Iedutun, care proroceau întovărăşiţi de arfă, de alăută şi de chimvale” (1 Cronici 25:1). Așa-numitele „profeții levitice”, inspirate de Duhul Sfânt, erau laude la adresa lui Dumnezeu, exprimate în curtea sanctuarului. Noi, în incinta sau în curtea bisericii, despre ce cântăm sau vorbim?

  Ca levit-profet, Asaf a compus imnuri cu teme diferite din istoria vieții sale sau a poporului Israel. Multe dintre ele (Psalmii 73-83), adevărate perle muzical-poetice, au rămas scrise pe paginile Sfintelor Scripturi și până în ziua de astăzi ne motivează la lupta neîncetată pentru biruință asupra păcatului, inspirându-ne curaj în suferință sau persecuție. Astfel, exilații valdenzi, după îngrozitoarea călătorie de iarnă prin Alpi, au cântat Psalmul 74 când au intrat în Geneva, „cetatea lor de scăpare”, în timp ce mulțimea îi saluta, repetând cântarea lor ca un ecou. În vremea lui Ezra, „când au pus lucrătorii temeliile Templului Domnului, au aşezat pe preoţi în veşminte, cu trâmbiţe, şi pe leviţi, fiii lui Asaf, cu chimvale, ca să laude pe Domnul…” (Ezra 3:10). Fiii noștri laudă pe Dumnezeu cu chimvalul unui caracter sfânt?

  În biserică, în familie și în societate, fie că slujești lui Dumnezeu scriind, cântând, învățându-i pe alții sau alinându-le dureri fizice și spirituale, fii un Asaf decent și consacrat! Lasă în urma ta ecoul unei sfinte armonii, care să poată fi cântată de-a lungul timpului spre slava lui Dumnezeu și spre biruința celor care vor reedita muzica vieții tale!

  Magdalena Toma, Arad

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  O religie atractivă

  Doamne, atrage-i pe tineri la Tine! PROVOCARE: Spune-i unui tânăr, când ai ocazia, de ce ești adventist și de ce aceasta te face atât de fericit!

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...