Goliat

Biruința este a Domnului! (1 Samuel 17:47)

Provocarea la care este chemat cel care vrea să lupte pentru salvarea unui scop nobil este una mare. În cazul ocării aduse de Goliat poporului Israel, toți au amuțit și erau plini de frică. A fi demn de Împărăția cerurilor nu înseamnă să arăți cât ești de tare după ce a trecut lupta, când de fapt tu nu ai avut curajul să lupți la momentul oportun.

1 Samuel 17:10 spune: „Filisteanul (Goliat) a mai zis: «Arunc astăzi o ocară asupra oştirii lui Israel! Daţi-mi un om, ca să mă lupt cu el.»”

Goliat – un filistean mândru, arogant, plin de sine – la propriu și la figurat. Hulitor asemenea lui Faraon: „Cine este Domnul?!” Batjocoritor ca Rabșache: „Care dumnezeu poate să vă izbăvească din mâna mea?”

Necunoașterea adevăratului Dumnezeu l-a făcut pe Goliat atât de îndrăzneț în a batjocori poporul lui Dumnezeu și Numele Său sfânt și înfricoșat.

Dar „Dumnezeu îl învăţase pe David lecţii de credinţă. După cum fusese educat Moise pentru lucrarea sa, tot astfel l-a pregătit Domnul şi pe fiul lui Isai pentru a deveni conducătorul poporului Său ales. Prin lucrarea de priveghere asupra turmei, el a ajuns să înţeleagă grija pe care Marele Păstor o are pentru oile păşunii Sale… Experienţa în lucrurile acestea a pus la încercare inima lui David şi a dezvoltat în el curaj, putere şi credinţă.” (Patriarhi și profeți, p. 645)

Și astăzi avem de-a face cu „Goliat”! El poate fi eul meu, poate fi firea pământească, ce se luptă cu firea duhovnicească, un păcat neînvins – păcatul favorit, păcatul ascuns, un viciu, un vrăjmaș, o boală grea, viitorul sumbru, lucruri, situații, stări care te pot înrobi și îngrozi!

Apostolul Pavel spune: „Eu, deci, alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt” (1 Corinteni 9:26-27). Fă și tu așa, încrede-te în Domnul, ca David și Pavel, și vei fi un luptător care va birui, oricât ar fi „Goliat” de mare și de înspăimântător. A fi demn de Împărăția cerurilor înseamnă să arăți cât ești de tare în timpul luptei, unde ai avut curajul să lupți la momentul oportun. În Numele Domnului și prin puterea Lui, vei fi făcut în stare să trăiești biruitor!

Marinel Dinu, misionar, Conferința Muntenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video