Doeg Edomitul

  Pentru ce te făleşti cu răutatea ta, asupritorule? (Psalmii 52:1)

  Cu aceste cuvinte pecetluiește David imaginea unui personaj meteoric, rămas în galeria portretelor biblice ca un simbol al obedienței interesate și fără nicio urmă de moralitate.

  Altminteri, acest descendent al lui Esau ar părea, la prima vedere, un om de vază, care își depășește condiția devenind, dintr-un posibil prizonier de război (1 Samuel 14:47), un slujbașînsemnat al împăratului și practicant al religiei ebraice (21:7).

  Chiar și pornirea de a-l înștiința pe Saul despre întâlnirea fugarului David cu marele-preot Ahimelec, la Nob (22:9), ar putea fi interpretată mai curând ca un gest de firească loialitate față de noul său stăpân, decât ca o simplă pâră.

  Comportamentul său ulterior spulberă însă orice urmă de onorabilitate, uciderea fără scrupule a celor optzeci şi cinci de preoți (cap. 22:18) arătând că adoptarea religiei israelite nu era decât un simplu mijloc de parvenire.

  În realitate, Doeg era „îndemnat de ambiţie şi lăcomie şi plin de mânie împotriva preotului care-l mustrase pentru păcatele sale”. El „a povestit despre vizita lui David la Ahimelec, înfăţişând lucrurile într-o aşa lumină, încât furia lui Saul împotriva omului lui Dumnezeu a fost aprinsă. Cuvintele acestei limbi răutăcioase, care arunca foc, au trezit cele mai rele sentimente în inima lui Saul.” (Patriarhi și profeți, p. 659)

  Mai mult, ignorând avertismentul gărzilor imperiale, care n-au cutezat să ridice mâna împotriva slujitorilor Domnului, Doeg săvârșește un adevărat genocid, „nesocotind chiar sacrele veşminte ale lui Ahimelec, ca şi pe acelea ale celorlalţi preoţi.” (Comentariul biblic AZȘ)

  Acțiunea criminală a lui Doeg nu poate fi legitimată de porunca lui Saul, a cărui nebunie „l-a făcut în stare să săvârşească o faptă fără asemănare, prin barbaria ei, în istoria iudaică” (Ibidem), după cum nici ordinele superiorilor ierarhici n-au putut justifica, în fața Tribunalului de la Nürnberg, atrocitățile săvârșite de naziști.

  Indiferent de circumstanțe și de interese, îndemnul lui Iosua își păstrează peste veacuri actualitatea: „Alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi” (Iosua 24:15).

  Dan Constantinescu, profesor universitar, Conferința Transilvania de Sud

  Doeg Edomitul - 2018. Indiferent de circumstanțe și de interese, îndemnul lui Iosua își păstrează peste veacuri actualitatea: „Alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi” (Iosua 24:15).
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...