Ioab

  Ioab … a trimis să aducă din Tecoa o femeie iscusită şi i-a zis: „Fă-te că plângi şi îmbracă-te în haine de jale; nu te unge cu untdelemn şi fii ca o femeie care de multă vreme plânge după un mort. Să te duci astfel la împărat şi să-i vorbeşti aşa şi aşa.” (2 Samuel 14:1-3)

  Actriţa din Tecoa primise un rol ingrat: să-l determine pe însuşi împăratul David să-i confere iertare unuia dintre nevolnicii lui fii, aflat în exil – chipeşul Absalom – vinovat de crimă contra lui Amnon, fratele lui. Şi, culmea, aceasta reuşeşte, încărcându-se, ca orice actor bun, de admiraţie din partea celor ce elogiază valoarea ticluirilor bine plasate sub veşmântul găunos al ideii de diplomaţie.

  Capitolul 14 din 2 Samuel găzduieşte întreaga peliculă. Femeie văduvă, ea solicită pasămite graţiere pentru unul dintre cei doi fii ai ei care – vai! – şi-ar fi ucis propriul frate! După faptă, ucigaşul era pasibil de pedeapsa cu moartea, dar, datorită împrejurărilor, David îi acordă graţiere. Altfel, femeia ar fi putut pierde şi singurul sprijin la bătrâneţe. Determinându-l pe David să dea un verdict în acest caz, ea aplică apoi întreaga chestiune la Absalom. Dacă David urmase calea graţierii în cazul fiului ei, ce motiv avea să nu procedeze la fel şi în cazul lui Absalom, care era şi el vinovat de omor? Oare Dumnezeu nu a arătat de atâtea ori că este binevoitor, iubitor şi iertător? Iar când cineva păcătuieşte şi după aceea se pocăieşte cu adevărat, nu este Domnul gata să-l ierte de păcat şi să-l repună din nou în graţia divină?

  Înduioşător! Dar să nu uităm… culisele! Regizorul este adevărata eminenţă cenuşie din spatele filmului! Ioab, căci despre el este vorba, pune în gura femeii cuvinte care sugerează fără echivoc faptul ca puternicul general cunoştea de-o manieră amănunţită concepte fine, precum dragostea sau iertarea lui Dumnezeu pentru omul păcătos. Întregul scenariu este de fapt dovada unei teologii cu adevărat superioare, o cunoaştere remarcabilă a planului de mântuire!

  Câteva episoade ne-ar mai putea reţine înainte de a-i acorda lui Ioab Oscarul teologic: în scopul autopromovării, Ioab îi ucide pe Abner (2 Samuel 3:27), pe Urie (2 Samuel 11:16) şi pe Amasa (2 Samuel 20:9-10). Ceea ce nu era de aşteptat de la omul care avea în proprietatea intelectuală noţiuni teologice atât de limpezi, nu?

  Poate că folosirea religiei în scopul promovării de sine dovedeşte că posesorilor de idei teologice superioare le trebuie ceva mai mult decât cunoaşterea intelectuală a religiei, fără de care premiul chemării cereşti se poate lăsa aşteptat. Oare ce?!

  Adrian Zaharia, pastor, Conferința Muntenia

  Ioab - 2018. Folosirea religiei în scopul promovării de sine dovedeşte că posesorilor de idei teologice superioare le trebuie ceva mai mult decât cunoaşterea intelectuală a religiei, fără de care premiul chemării cereşti se poate lăsa aşteptat.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...