Articolul precedentÎn ceea ce privește botezul
  Articolul următorÎn studiul Scripturii

  Abner

  Împăratul a făcut următoarea cântare de jale pentru Abner şi a zis: „Să moară Abner cum moare un mişel?” (2 Samuel 3:33)

  Unui general ucis în chip mârșav, adversarul său imperial nevinovat îi organizează funeralii naționale. Este îngropat în cetatea de reședință, după o ceremonie în care însuși împăratul însoțește carul mortuar în ținută de mare doliu. O zi de post și o cântare de jale, special compusă cu acest prilej, întregesc manifestările de stimă și respect la adresa defunctului.

  Și totuși Abner moare ca un mișel, dacă avem în vedere cel puțin câteva dintre sensurile pe care dicționarul le oferă acestui cuvânt: „om de nimic, ticălos, nemernic” (DEX).

  Desigur că, unit prin legături de rudenie și poziție socială cu primul împărat al lui Israel (1 Samuel 14:50), era firesc ca el să nutrească resentimente față de un individ pe care acesta din urmă îl socotea drept posibil uzurpator al tronului.

  Dar, cel puțin la momentul morții lui Saul, „Abner ştia că David fusese rânduit de Domnul pentru tronul lui Israel”. „Om ambiţios şi lipsit de principii”, refuzul său de a accepta succesiunea rânduită de voința divină era alimentat de „ura lui care sporise de când David îi adresase o aspră dojană cu prilejul luării urciorului cu apă şi suliţei de lângă Saul, în timp ce acesta dormea în tabără.” (Patriarhi și profeți, p. 698)

  Doi ani mai târziu, motivația gestului de a-l trăda pe Iș-Boșet, pe care el însuși îl înscăunase ca împărat al lui Israel, „erau supărarea, mândria lezată şi pasiunea; iar prin dezertarea sa în favoarea lui David, nădăjduia să i se dea locul cel mai important în slujba acestuia.” (Ibidem, p. 700)

  Chiar și gestul de aparentă noblețe față de Asael, fratele lui Ioab și nepot al lui David, pe care, în cele din urmă, îl ucide (2 Samuel 2:18-23), se pierde în contextul războiului fratricid inițiat de același general orgolios.

  Așadar, fără a scuza ticăloșia lui Ioab, putem afirma că Abner își merită soarta. Este destinul care-l așteaptă, mai devreme sau mai târziu, pe oricine încearcă să facă politică pe cont propriu și în interes personal, sfidând în acest fel voia lui Dumnezeu.

  Este destinul unui mișel.

  Dan Constantinescu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Abner - 2018. Fără a scuza ticăloșia lui Ioab, putem afirma că Abner își merită soarta. Este destinul care-l așteaptă, mai devreme sau mai târziu, pe oricine încearcă să facă politică pe cont propriu și în interes personal, sfidând în acest fel voia lui Dumnezeu.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...