Fiul unui străin

  Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină și din cuvintele tale vei fi osândit. (Matei 12:37)

  În pasajul biblic din 2 Samuel 1:1-16, îl găsim pe David refugiat, hăituit, alungat printre străini, așteptând cu înfrigurare vești din teatrul de război de pe muntele Ghilboa, cu gândul la poporul său, la Saul, la Ionatan… Presimțirile sumbre în legătură cu deznodământul încleștării mortale nu întârzie să se adeverească: un sol cu hainele sfâșiate și capul acoperit cu țărână este adus înaintea lui.

  Cine este acest străin, de ce are hainele sfâșiate și țărână pe cap? Ce vești aduce și… care să fie motivația din spatele cuvintelor și acțiunilor lui? Oare lucrurile s-au întâmplat întocmai cum sunt povestite de el? Cu siguranță, acest amalecit dorea să lase impresia că are un mare atașament față de poporul Israel și o mare durere pentru înfrângerea suferită, dar speră să compenseze în fața lui David toate acestea, prin marea veste că Saul este mort! Și, culmea, tocmai el i-ar fi aplicat „lovitura de grație” dușmanului de moarte al lui David.

  „Fugarul a început să povestească cum fusese înfrânt şi ucis Saul şi cum murise Ionatan. Dar el a mers mai departe şi a relatat mai mult decât simpla desfăşurare a faptelor. Închipuindu-şi că David nutrea vrăjmăşie faţă de persecutorul lui neobosit, desigur că străinul nădăjduia să câştige onoare dacă s-ar fi înfăţişat ca fiind cel care-l omorâse pe împărat.” (Patriarhi și profeți, cap. 68)

  „Şi David i-a zis: «Sângele tău să cadă asupra capului tău, căci gura ta a mărturisit împotriva ta, fiindcă ai zis: ʹAm omorât pe unsul Domnului!ʹ»” (2 Samuel 1:16).

  Rezultatul acestui demers a fost cu totul neașteptat și sentința a venit ca un trăsnet pentru tânărul care ar fi putut să aibă un statut de onoare în împărăția lui David (și a lui Dumnezeu!)… La fel ca tânărul bogat și la fel ca mulți alții care de-a lungul istoriei au nesocotit oferta lui Dumnezeu, tânărul acesta și-a pecetluit propriul destin prin alegerea lui nesăbuită și prin cuvintele gurii lui…

  Doamne, ajută ca vorbele rostite astăzi să fie o mărturie pentru Adevăr, un balsam vindecător, o mireasmă spre viață și… „buzele mele să vestească lauda Ta”!

  Iacob Cătinean, prim-colportor, Conferința Transilvania de Sud

  Fiul unui străin - 2018. Doamne, ajută ca vorbele rostite astăzi să fie o mărturie pentru Adevăr, un balsam vindecător, o mireasmă spre viață și… „buzele mele să vestească lauda Ta”!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...