Iș Boșet

Iş-Boşet n-a îndrăznit să mai răspundă o vorbă lui Abner, pentru că se temea de el. (2 Samuel 3:11)

Cuvântul „fobie” vine din limba greacă φοβία și înseamnă „frică”. Oamenii pot avea diferite temeri, ca de exemplu: fobia de singurătate, de boală, de schimbare, de necunoscut, de întuneric, de moarte, de pierderea libertății, de insecte, de culori, de tunete, de incendii ș.a. Aceste frici pot fi atât de puternice, încât ne blochează, ne acaparează toată atenția și concentrarea și în cele din urmă ne distrag de la lucruri esențiale.

Iș-Boșet a fost unul dintre cei patru fii ai regelui Saul care, după moartea tatălui și fraților săi, a devenit rege în Israel. Numele lui a fost la origine Eşbaal, dar a fost alterat de scribi, care au scris boset („ruşine”), în loc de numele aparent al divinităţii păgâne Baal (1 Cronici 8:33; 9:39). El avea patruzeci de ani când s-a făcut rege și a domnit doi ani peste Israel. După asasinarea lui Abner de către Ioab, puterea lui Iș-Boșet a devenit tot mai mică, iar într-o noapte, comandanții armatei, Rechab și Baana, l-au asasinat pe când dormea, prin decapitare.

Instaurarea lui Iș-Boșet ca împărat are legătură cu Abner, comandatul armatei lui Saul, care dorește să-și realizeze propriile ambiții și scopuri egoiste și să scape de fobia numită David. Astfel, fiul lui Saul acceptă să fie „unealta” lui Abner în conflictul acestuia cu David. De teama de a nu-și pierde poziția, Iș-Boșet sacrifică principiile adevărului. În urma discuției cu Abner despre relația nepotrivită a acestuia cu Rițpa, regele refuză să mai spună ceva pentru că se temea de el. Frica de Abner îi influențează comportamentul lui Iș-Boșet.

„Alege mai degrabă, sărăcia, reproșul, despărțirea de prieteni sau orice altă suferință decât să-ți pângărești sufletul de păcat. Mai bine moartea decât dezonoarea sau călcarea Legii lui Dumnezeu ar trebui sa fie mottoul fiecărui creștin.” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, pp. 153–154)

Astăzi provocarea este să rămânem loiali adevărului, să evităm prieteniile nepotrivite indiferent de privilegiile ce pot fi obținute. Merită să rămânem cu teama de Dumnezeu, indiferent de funcțiile promise de „Abnerul” modern. Frica de oameni poate indica deconectarea de la prietenia cu Dumnezeu. Este timpul ca în această zi să arătăm tuturor că teama de Dumnezeu este prioritară în viața noastră, indiferent de fobiile celorlalți!

Florin Răduț, pastor, Conferința Oltenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video