Asael

  Acolo se aflau cei trei fii ai Ţeruiei: Ioab, Abişai şi Asael. Asael era iute de picioare, ca… o căprioară de câmp: el a urmărit pe Abner, fără să se abată la dreapta sau la stânga. (2 Samuel 2:18-19)

  Asael a fost unul dintre vitejii lui David. Numele său înseamnă „Dumnezeu este înfăptuitorul” sau „Dumnezeu este medicul”. Deşi Biblia nu îl caracterizează în mod direct pe acest tânăr şi nici nu oferă amănunte despre faptele sale de vitejie, contextul din care este preluat versetul de astăzi este util pentru a-l putea cunoaşte pe Asael.

  În primul rând, Asael avea condiţie fizică şi putea alerga asemenea unei căprioare. Înseamnă că avea suficient antrenament pentru a se putea păstra în formă. Iată o lecţie deosebită pentru sedentarii de astăzi, cei care uită să se mai mişte şi să facă antrenament pentru zilele grele care vor veni.

  În al doilea rând, deducem vigilenţa şi perseverenţa deosebită de care a dat dovadă tânăra căpetenie. Este foarte greu să urmăreşti ceva sau pe cineva fără să fii atras de peisajul din jur. Orice lucru poate însemna o sursă de ispitire şi astfel poţi renunţa la scopul pe care îl ai.

  Al treilea lucru demn de subliniat este spiritul de sacrificiu. Asael a fost avertizat cu privire la consecinţele perseverenţei sale, şi totuşi a continuat să alerge. El avea un singur scop: să lupte contra duşmanului. Lucrul acesta nu era pentru sine, ci pentru împăratul David. Oare mai există astăzi acelaşi devotament faţă de Împăratul ceresc?

  „Elementele de caracter care fac ca un om să fie cu adevărat plin de succes şi onorat printre oameni – dorinţa de neînfrânt de a realiza un mai mare bine, voinţa nestrămutată, zelul înfocat şi perseverenţa neobosită – nu trebuie descurajate. Prin harul lui Dumnezeu, ei (tinerii) trebuie să fie călăuziţi către atingerea unor obiective care sunt tot atât de departe de obişnuitele interese egoiste şi lumeşti, cum este cerul faţă de pământ.” (Divina vindecare, p. 396, orig.)

  Viorel Dascălu, pastor, Conferința Moldova

  Asael - 2018. „Prin harul lui Dumnezeu, tinerii trebuie să fie călăuziţi către atingerea unor obiective care sunt tot atât de departe de obişnuitele interese egoiste şi lumeşti, cum este cerul faţă de pământ.”
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Publicate astăzi

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Credință și ascultare

  Ascultarea credincioasă a poruncii lui Dumnezeu a avut ca rezultat binecuvântarea promisă.

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...