Natan

  El l-a încredinţat în mâinile prorocului Natan, şi Natan i-a pus numele Iedidia (Iubitul Domnului), pentru Domnul. (2 Samuel 12:25 CNS)

  Natan este unul dintre cei mai curajoși profeți ai Vechiului Testament. El a fost trimis de Dumnezeu să îl mustre pe David pentru păcatul pe care l-a comis. Impresionant este modul în care a ales să transmită mesajul, printr-o parabolă care să-l facă pe împărat să-și dea singur sentința. Pentru că se pare că nu prea era măcinat în conștiința lui de ce făcuse, până ce nu a venit profetul să-i arate cât de grav era păcatul pe care îl comisese. În acest sens, Ellen G. White ne spune: „Natan a transmis sentința divină fără șovăire, dar cu înțelepciune cerească, încât a atras simpatia împăratului, i-a trezit conștiința și a scos chiar din gura lui sentința de moarte ce i se cuvenea.” (Profeți și regi, pp. 720–721)

  Lecția pe care o învățăm din această relatare este modul în care cu foarte multă înțelepciune profetul l-a mustrat pe David în așa fel încât să-l câștige de partea sa și să-i devină cel mai bun prieten. Pentru că mai târziu i l-a încredințat pe unul dintre fiii lui, pe Solomon, care trebuia să ajungă împărat al lui Israel, ca să-i fie mentor spiritual. Astfel, Natan a fost profetul lui David, prietenul și mentorul lui spiritual.

  De aceea, avem nevoie de înțelepciune și de tact atunci când îi mustrăm pe cei care au greșit și au păcătuit. Suntem datori să le transmitem oamenilor cu multă iubire simțul dreptății, însă fără a lovi direct în orgoliul celor care au păcătuit. Pentru că, dacă facem așa, nu vom reuși să-i apropiem și să le devenim prieteni și nici nu-i vom câștiga cu multă iubire pentru Hristos și pentru Împărăția Sa. În loc ca, prin asprime și severitate, să-i îndepărtăm de credință și speranță pe cei greșiți, „adevăratul creștin îl va învăța pe cel neștiutor, îl va aduce la pocăință pe cel păcătos. […] În loc să stârnească cearta, el va aduce pace și armonie.” (Mărturii pentru pastori, p. 185)

  Este necesar să ne însușim atitudinea lui Natan și să mustrăm păcatele muritorilor cu mult tact și înțelepciune, aducând speranță și conducându-i pe oameni la Hristos, care poate să rezolve păcatele multora. Făcând așa, păcătoșii vor deveni prietenii noștri cei mai buni și noi vom deveni mentorii lor spirituali, și astfel vom fi considerați oameni de încredere, care îi câștigă pe oameni pentru Domnul.

  Să simțim astăzi provocarea care ne stă pe umeri de a-i ajuta pe oameni să-și descopere greșelile și păcatele și să ajutăm să fie câștigați pentru Dumnezeu, pentru a descoperi că sunt iubiți de Domnul!

  Onisim Lehaci, pastor, Conferința Moldova

  Natan - 2018. „Adevăratul creștin îl va învăța pe cel neștiutor, îl va aduce la pocăință pe cel păcătos. În loc să stârnească cearta, el va aduce pace și armonie.”
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...