Natan

  El l-a încredinţat în mâinile prorocului Natan, şi Natan i-a pus numele Iedidia (Iubitul Domnului), pentru Domnul. (2 Samuel 12:25 CNS)

  Natan este unul dintre cei mai curajoși profeți ai Vechiului Testament. El a fost trimis de Dumnezeu să îl mustre pe David pentru păcatul pe care l-a comis. Impresionant este modul în care a ales să transmită mesajul, printr-o parabolă care să-l facă pe împărat să-și dea singur sentința. Pentru că se pare că nu prea era măcinat în conștiința lui de ce făcuse, până ce nu a venit profetul să-i arate cât de grav era păcatul pe care îl comisese. În acest sens, Ellen G. White ne spune: „Natan a transmis sentința divină fără șovăire, dar cu înțelepciune cerească, încât a atras simpatia împăratului, i-a trezit conștiința și a scos chiar din gura lui sentința de moarte ce i se cuvenea.” (Profeți și regi, pp. 720–721)

  Lecția pe care o învățăm din această relatare este modul în care cu foarte multă înțelepciune profetul l-a mustrat pe David în așa fel încât să-l câștige de partea sa și să-i devină cel mai bun prieten. Pentru că mai târziu i l-a încredințat pe unul dintre fiii lui, pe Solomon, care trebuia să ajungă împărat al lui Israel, ca să-i fie mentor spiritual. Astfel, Natan a fost profetul lui David, prietenul și mentorul lui spiritual.

  De aceea, avem nevoie de înțelepciune și de tact atunci când îi mustrăm pe cei care au greșit și au păcătuit. Suntem datori să le transmitem oamenilor cu multă iubire simțul dreptății, însă fără a lovi direct în orgoliul celor care au păcătuit. Pentru că, dacă facem așa, nu vom reuși să-i apropiem și să le devenim prieteni și nici nu-i vom câștiga cu multă iubire pentru Hristos și pentru Împărăția Sa. În loc ca, prin asprime și severitate, să-i îndepărtăm de credință și speranță pe cei greșiți, „adevăratul creștin îl va învăța pe cel neștiutor, îl va aduce la pocăință pe cel păcătos. […] În loc să stârnească cearta, el va aduce pace și armonie.” (Mărturii pentru pastori, p. 185)

  Este necesar să ne însușim atitudinea lui Natan și să mustrăm păcatele muritorilor cu mult tact și înțelepciune, aducând speranță și conducându-i pe oameni la Hristos, care poate să rezolve păcatele multora. Făcând așa, păcătoșii vor deveni prietenii noștri cei mai buni și noi vom deveni mentorii lor spirituali, și astfel vom fi considerați oameni de încredere, care îi câștigă pe oameni pentru Domnul.

  Să simțim astăzi provocarea care ne stă pe umeri de a-i ajuta pe oameni să-și descopere greșelile și păcatele și să ajutăm să fie câștigați pentru Dumnezeu, pentru a descoperi că sunt iubiți de Domnul!

  Onisim Lehaci, pastor, Conferința Moldova

  Natan - 2018. „Adevăratul creștin îl va învăța pe cel neștiutor, îl va aduce la pocăință pe cel păcătos. În loc să stârnească cearta, el va aduce pace și armonie.”
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  Oferă-mi timp de calitate!

  Doamne bun, Te rog să îmi dai înțelepciunea să pot împlini nevoile copiilor mei oferindu-le astăzi timp prețios! PROVOCARE: Astăzi, când copilul tău va avea nevoie de o doză mică de atenție și iubire, acceptă cu bucurie să fii întrerupt(ă) din ceea ce faci și bucurați-vă împreună de părtășie!

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Publicate astăzi

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  A menny hibátlan igazgyöngye

  „Ismét hasonlatos a mennyek országa a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöket keres.” (Mát 13,45)
 
„Az értékes igazgyöngy:...