Mefiboșet

  David i-a zis: „Nu te teme, căci vreau să-ţi fac bine din pricina tatălui tău, Ionatan. Îţi voi da înapoi toate pământurile tatălui tău Saul şi vei mânca totdeauna la masa mea.” El s-a închinat şi a zis: „Cine este robul tău, ca să te uiţi la un câine mort ca mine?” (2 Samuel 9:7-8)

  Participăm la o discuţie a împăratului cu un supus. Temerea lui Mefiboşet era îndreptăţită. Nimicirea rivalilor proveniţi din familia fostului împărat se impunea în orice nouă împărăţie. Cât timp trăia vreun moştenitor al lui Saul, tronul lui David ar fi fost în pericol.

  Până atunci, lui Mefiboşet viaţa nu-i oferise prea mult bine, dar în mod neaşteptat a ajuns să se bucure de o bunătate asemănătoare cu a Domnului. „Vei mânca la masa mea” poate însemna că Mefiboşet urma să se bucure de cinste şi că avea să fie întreținut de către rege, fiind aşezat la nivel de egalitate cu fiii împăratului.

  Mefiboşet a înţeles că viaţa lui se datora îndurării lui David, manifestate faţă de o persoană fără valoare. Un câine mort era aproape cel mai dezgustător lucru care se putea imagina. Totuşi, în Orient, o astfel de declaraţie era acceptată.

  Trăsăturile de caracter care reprezintă lecţia noastră pentru astăzi sunt smerenia şi recunoştinţa sinceră. Învăţăm să primim îndurare de la oameni, dar mai ales de la Dumnezeu.

  Se pare că noi, oamenii, suntem ai unui stăpânitor învins şi, astfel, am pierdut totul. Din cauza păcatului, ar fi trebuit să pierim dacă Împăratul universului, Tatăl nostru ceresc, nu L-ar fi trimis pe Domnul Isus să aşeze masa pentru noi.

  Nu avem merite, nu putem contribui cu nimic, ne găsim în imposibilitatea de a fi de folos, şi totuşi salvarea vine prin invitaţia la masa regală, care ne aminteşte de generozitatea şi bunătatea divină.

  Ce ne califică? Faptul că suntem de neam împărătesc, „o seminţie aleasă, un neam sfânt, un popor pe care Şi l-a câştigat ca să fie al LUI”.

  Pentru astăzi, vă doresc să aveţi parte de bunătatea lui Dumnezeu, pentru că sunteţi fii şi fiice de împărat! Dar m-aş bucura să ne manifestăm smeriţi şi sincer recunoscători pentru fiecare ocazie în care am avut cinstea de a ne întâlni cu Mântuitorul şi cu Împăratul nostru la masă!

  Viorel Răducan, președinte, Conferința Oltenia

  Mefiboșet - 2018. Pentru astăzi, vă doresc să aveţi parte de bunătatea lui Dumnezeu, pentru că sunteţi fii şi fiice de împărat! Dar m-aş bucura să ne manifestăm smeriţi şi sincer recunoscători pentru fiecare ocazie în care am avut cinstea de a ne întâlni cu Mântuitorul şi cu Împăratul nostru la masă!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...