Articolul precedentÎn voie bună
  Articolul următorÎn câștigarea de suflete

  Țadoc

  Au făcut a doua oară împărat pe Solomon, fiul lui David, l-au uns înaintea Domnului ca domn și au uns pe Țadoc ca preot. (1 Cronici 29:22)

  Printre căpeteniile semințiilor venite din nordul Israelului să-l invite pe David să domnească asupra întregii națiuni, se afla și „Țadoc, tânăr viteaz” (1 Cronici 12:28), care avea să joace un rol determinant în istoria poporului sfânt. Biografia lui (risipită în diferite texte din cărțile istorice ale Bibliei) este foarte interesantă, însă nu ne vom ocupa de ea aici, din lipsă de spațiu. Ne vom opri doar asupra unui episod din viața sa, episod care îi scoate în evidență caracterul și-i definește întreaga viață (numele lui înseamnă „drept”, „neprihănit”).

  Țadoc a ajuns mare-preot, ca și Abiatar, vărul său (Țadoc era urmașul lui Eleazar, iar Abiatar al lui Itamar, cei doi fii ai lui Aaron) – o situație unică, în care și-au exercitat funcția simultan, ca egali (2 Samuel 17:15; 20:25). Ambii erau oameni ai credinței și devotați, fapt dovedit de istoria vieții fiecăruia dintre ei. Într-un moment de grea cumpănă, când David era amenințat de fiul său Absalom, ei au vrut să-l urmeze pe împărat în exil, cu chivot cu tot. Tot ei au fost cei care i-au convins pe bătrânii lui Iuda să-l reînscăuneze pe David (2 Samuel 19:11). Un singur lucru i-a deosebit, către sfârșitul domniei acestuia: au avut poziții diferite în privința succesorului său. În general, opiniile sau preferințele personale sunt amorale, dacă nu se raportează la un principiu sau la o regulă statuată. Dar dacă regula există, opinia sau preferința cuiva este judecată prin prisma respectivei reguli. Așa a fost și în cazul lor. Abiatar l-a susținut pe Adonia, iar Țadoc, pe Solomon. Această poziționare i-a pătat reputația lui Abiatar și a dus la scoaterea lui din slujbă (1 Împărați 2:26-27), în timp ce Țadoc și-a păstrat și reputația, și slujba. Însă decizia lui Țadoc nu a fost doar o preferință. El a respectat o regulă de care Abiatar n-a ținut cont: să asculte și de voința exprimată a lui David. Așa se făcea; așa era demn; așa trebuia.

  Unii oameni sunt credincioși toată viața, dar eșuează lamentabil când consideră că o regulă nu mai trebuie respectată în anumite circumstanțe. Reputația lor este pătată și slujba, pierdută când consideră că, datorită poziției pe care o ocupă, pot să-și permită să ia singuri decizii, fără să țină cont și de opinia altora. Lecția lui Țadoc este evidentă: respectă regula și respectă-i pe ceilalți până la capăt!

  Florian Ristea, pastor, Uniunea de Conferințe

  Țadoc - 2018. Unii oameni sunt credincioși toată viața, dar eșuează lamentabil când consideră că o regulă nu mai trebuie respectată în anumite circumstanțe. Reputația lor este pătată și slujba, pierdută când consideră că, datorită poziției pe care o ocupă, pot să-și permită să ia singuri decizii, fără să țină cont și de opinia altora.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Ce cadou mi-ai adus?

  Tată ceresc, arată-ne cum să ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu nepoții noștri! Învață-ne să ne exprimăm creativ dragostea față de ei și să le oferim lecții bogate de înțelepciune și experiență a credinței! PROVOCARE: Meditează astăzi la moștenirea pe care o lași celor ce vin după tine!

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...