Ahitofel – înțeleptul neînțelept

  Doamne, nimiceşte sfaturile lui Ahitofel! (2 Samuel 15:31)

  Cum se poate una ca aceasta? Oare Dumnezeu nu putea împiedica o asemenea mişelie?” pot fi întrebările ce au frământat sufletul lui Ahitofel când familia lui a fost zdruncinată de păcatul adulterului împăratului David. Zilele de jale pentru moartea nepotului Urie au trecut cu greu şi parcă ele au fost compensate de convingerea că va veni ziua când va putea răzbuna toată furia acumulată.

  Nu era străin de faptul că atât poporul, cât şi cei de la curtea împăratului ştiau că „sfatul dat pe vremea aceea (de el) avea tot atâta putere ca şi când ar fi întrebat pe Dumnezeu” (2 Samuel 16:23). Dar când va fi ocazia ca autoritatea „înţelepciunii” sale să se potrivească intereselor proprii?

  Când Absalom l-a chemat pentru a face parte din echipa lui, nu a stat pe gânduri pentru că părea că Dumnezeu deschide şi pentru Ahitofel ocazia de a se revanşa. Pentru a fi sigur de succesul său şi pentru a face imposibilă împăcarea dintre David şi Absalom, „cu iscusinţă satanică, acest bărbat de stat, viclean şi imoral, l-a îndemnat pe Absalom să adauge păcatul incestului aceluia al rebeliunii” (Patriarhi şi profeţi, p. 738).

  Nu a fost decât primul pas care însă nu aducea satisfacţia deplină, pentru că îşi dorea mai mult, chiar moartea lui David, pentru ruşinea făcută familiei prin dezonoarea Bat-Şebei, nepoata lui (vezi 2 Samuel 11:3; 23:34). Acum a sosit momentul ca Dumnezeu să intervină şi să asculte rugăciunea înălţată cu inimă sinceră de către David şi sfatul lui Ahitofel a fost nimicit, iar împăratul a fost salvat.

  Istoria nu se opreşte aici pentru că, din cauza geloziei, a mâniei şi disperării, Ahitofel „a plecat acasă în cetatea lui, şi-a pus casa în rânduială, s-a spânzurat şi a murit” (2 Samuel 17:23). „Iată sfârşitul înţelepciunii unui om care, cu toate darurile pe care le avea, nu a făcut din Dumnezeu sfetnicul lui.” (Patriarhi şi profeţi, p. 741)

  Astăzi, alte personaje, alte situaţii, alte intrigi, și totuși aceleaşi atitudini, dar dacă vom înălţa rugăciunea: „Doamne, nimiceşte-mi răzbunarea, gelozia, mânia şi disperarea…”, El va răspunde printr-un deznodământ fericit.

  Walter Octavian Creciuneac, pastor, Conferința Muntenia

  Ahitofel - înțeleptul neînțelept - 2018. Din cauza geloziei, a mâniei şi disperării, Ahitofel „a plecat acasă în cetatea lui, şi-a pus casa în rânduială, s-a spânzurat şi a murit” Astăzi, alte personaje, alte situaţii, și totuși aceleaşi atitudini, dar dacă vom înălţa rugăciunea: „Doamne, nimiceşte-mi răzbunarea, gelozia, mânia şi disperarea…”, El va răspunde printr-un deznodământ fericit.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...