Ahitofel – înțeleptul neînțelept

  Doamne, nimiceşte sfaturile lui Ahitofel! (2 Samuel 15:31)

  Cum se poate una ca aceasta? Oare Dumnezeu nu putea împiedica o asemenea mişelie?” pot fi întrebările ce au frământat sufletul lui Ahitofel când familia lui a fost zdruncinată de păcatul adulterului împăratului David. Zilele de jale pentru moartea nepotului Urie au trecut cu greu şi parcă ele au fost compensate de convingerea că va veni ziua când va putea răzbuna toată furia acumulată.

  Nu era străin de faptul că atât poporul, cât şi cei de la curtea împăratului ştiau că „sfatul dat pe vremea aceea (de el) avea tot atâta putere ca şi când ar fi întrebat pe Dumnezeu” (2 Samuel 16:23). Dar când va fi ocazia ca autoritatea „înţelepciunii” sale să se potrivească intereselor proprii?

  Când Absalom l-a chemat pentru a face parte din echipa lui, nu a stat pe gânduri pentru că părea că Dumnezeu deschide şi pentru Ahitofel ocazia de a se revanşa. Pentru a fi sigur de succesul său şi pentru a face imposibilă împăcarea dintre David şi Absalom, „cu iscusinţă satanică, acest bărbat de stat, viclean şi imoral, l-a îndemnat pe Absalom să adauge păcatul incestului aceluia al rebeliunii” (Patriarhi şi profeţi, p. 738).

  Nu a fost decât primul pas care însă nu aducea satisfacţia deplină, pentru că îşi dorea mai mult, chiar moartea lui David, pentru ruşinea făcută familiei prin dezonoarea Bat-Şebei, nepoata lui (vezi 2 Samuel 11:3; 23:34). Acum a sosit momentul ca Dumnezeu să intervină şi să asculte rugăciunea înălţată cu inimă sinceră de către David şi sfatul lui Ahitofel a fost nimicit, iar împăratul a fost salvat.

  Istoria nu se opreşte aici pentru că, din cauza geloziei, a mâniei şi disperării, Ahitofel „a plecat acasă în cetatea lui, şi-a pus casa în rânduială, s-a spânzurat şi a murit” (2 Samuel 17:23). „Iată sfârşitul înţelepciunii unui om care, cu toate darurile pe care le avea, nu a făcut din Dumnezeu sfetnicul lui.” (Patriarhi şi profeţi, p. 741)

  Astăzi, alte personaje, alte situaţii, alte intrigi, și totuși aceleaşi atitudini, dar dacă vom înălţa rugăciunea: „Doamne, nimiceşte-mi răzbunarea, gelozia, mânia şi disperarea…”, El va răspunde printr-un deznodământ fericit.

  Walter Octavian Creciuneac, pastor, Conferința Muntenia

  Ahitofel - înțeleptul neînțelept - 2018. Din cauza geloziei, a mâniei şi disperării, Ahitofel „a plecat acasă în cetatea lui, şi-a pus casa în rânduială, s-a spânzurat şi a murit” Astăzi, alte personaje, alte situaţii, și totuși aceleaşi atitudini, dar dacă vom înălţa rugăciunea: „Doamne, nimiceşte-mi răzbunarea, gelozia, mânia şi disperarea…”, El va răspunde printr-un deznodământ fericit.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Publicate astăzi

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Credință și ascultare

  Ascultarea credincioasă a poruncii lui Dumnezeu a avut ca rezultat binecuvântarea promisă.

  Sclav

  Ca și Iosif, s-ar putea să nu înțelegi de ce se întâmplă anumite lucruri în viața ta. Dar ai face foarte bine dacă ai adopta aceeași atitudine de supunere față de Dumnezeu, iar El îți va aduce o victorie adevărată.

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  Látvány, hanghatások és bűnözés

  „Nem vetem a szemem hiábavaló dologra; a pártoskodók cselekedetét gyűlölöm: nincs köze hozzám. A csalárd...