Țiba

  Şi el a înnegrit pe robul tău la domnul meu, împăratul. (2 Samuel 19:27)

  În contextul fugii împăratului David, în situaţia de criză cu fiul său Absalom, Ţiba l-a întâmpinat pe rege cu un dar de bun venit, considerând că aceasta ar fi o bună ocazie de a se face remarcat înaintea lui David. Atunci când împăratul l-a întrebat: „Unde este fiul stăpânului tău?”, acesta a răspuns împăratului: „Iată, a rămas la Ierusalim, căci a zis: «Astăzi, casa lui Israel îmi va da înapoi împărăţia tatălui meu.” Povestea spusă de Ţiba este atât de puţin probabilă, încât e dificil de înţeles cum de a putut împăratul David să-i dea crezare. Este foarte posibil ca Ţiba să fi inventat toată povestea doar cu scopul de a-l determina pe împărat să-i dea anumite privilegii, poveste care nu a fost altceva decât o calomnie josnică despre stăpânului lui, poveste însă crezută de David şi răsplătită cu toate proprietăţile lui Mefiboşet, hotărâre pripită şi total nedreaptă, luată de împărat, fără ca partea reclamată să fie ascultată (2 Samuel 16:1-4.)

  La întoarcerea lui David, înaintea acestuia vine şi Mefiboşet, pentru a-şi arăta credincioşia. După fuga împăratului, Mefiboşet arătase semne de profundă întristare şi îi spune lui David că slujitorul său, Ţiba, i-a spus minciuni, determinându-l pe împărat să-l considere ca neloial şi nerecunoscător pe fostul său slujitor şi că cei doi măgari dăruiţi de Ţiba împăratului au fost în realitate pregătiţi la porunca lui, însă Ţiba i-a furat, oferindu-i cu daruri cu tot ca din partea sa, obţinând în acest fel toate proprietăţile stăpânului său. Chiar şi atunci când David încearcă să repare greşeala, întorcându-i jumătate din proprietate, tot nu era suficient pentru a-i face dreptate lui Mefiboşet. Dacă povestea lui Ţiba era adevărată atunci acesta trebuia să păstreze tot, iar dacă era falsă, trebuia să piardă tot şi să fie pedepsit. Cu toată nedreptatea făcută, fie de calomniator, fie de împărat, Mefiboşet dă pe faţă un caracter aparte, bucurându-se de întoarcerea împăratului (2 Samuel 19:24-30). Poate ai fost sau eşti şi tu nedreptăţit, prejudiciat, vorbit de rău de unii sau de alţii. Îndreaptă-te cu credinţă şi speranţă către Marele Împărat, care va face în final dreptate aleşilor Săi (Luca 18:7) şi nu aplica în viaţa ta nimic din comportamentul lui Ţiba; nu judeca nici cum a judecat David în circumstanţele prezentate.

  Ioan-Gheorghe Rotaru, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (I)

  Roagă-te lui Dumnezeu să ridice tineri din biserica ta care să predice cu putere despre Împărăția cerurilor! PROVOCARE: Gândește-te la un tânăr din biserica ta care crezi că ar putea deveni un pastor bun și încurajează-l în această direcție!

  Adevăratul motiv al mustrării

  Doamne, ajută-mă să nu mă mai simt așa de repede lezat de cuvintele sau faptele altora! Dă-mi dragostea de a vorbi cu ei și înțelepciunea de a găsi calea spre împăcare! PROVOCARE: Este cineva care consideri că ți-a greșit? Ai curaj și mergi astăzi să vorbești cu el!

  Disciplinează prin vulnerabilitate!

  Tată, dă-mi tăria de caracter să fiu vulnerabil disciplinându-mi copilul spre slava Ta! PROVOCARE: Alege astăzi să îți controlezi mânia și, atunci când este nevoie de disciplină, gândește-te și la propriile tale greșeli!

  Publicate astăzi

  Telefonul exploziv

  Adevărul este că un om care nu se alimentează cu puterea Duhului lui Dumnezeu se va hrăni cu putere din resursele vrăjmașului și, pe lângă pericolul reprezentat pentru sine, îi va pune în pericol și pe cei din viața lui. Este o mare responsabilitate așadar alegerea izvorului de putere la care să ne conectăm.

  Ai vreun regret?

  Stăteam nemișcată și Îl lăudam pe Dumnezeu pentru că mă ajutase să vin la școală, în această primă zi, ca profesor suplinitor. Duhul Său mă binecuvânta prin acel imn cântat de o elevă de clasa a doua, care nici nu avea idee de impactul avut asupra mea.

  Inteligenţa

  Dacă medităm la Dumnezeu şi la poruncile Sale, putem să ne sporim inteligenţa, dar, dacă ne „închinăm” la imagini/chipuri, vom sfârşi în confuzie. Ai vrea să-ţi sporeşti inteligenţa? Nu uita că „începutul înţelepciunii este frica de Domnul şi ştiinţa sfinţilor este priceperea”.

  Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)

  Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții! PROVOCARE: Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

  Hitehagyás és pusztulás

  „A föld megfertőztetett lakosai alatt, mert áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték, megtörték az örök...