Țiba

  Şi el a înnegrit pe robul tău la domnul meu, împăratul. (2 Samuel 19:27)

  În contextul fugii împăratului David, în situaţia de criză cu fiul său Absalom, Ţiba l-a întâmpinat pe rege cu un dar de bun venit, considerând că aceasta ar fi o bună ocazie de a se face remarcat înaintea lui David. Atunci când împăratul l-a întrebat: „Unde este fiul stăpânului tău?”, acesta a răspuns împăratului: „Iată, a rămas la Ierusalim, căci a zis: «Astăzi, casa lui Israel îmi va da înapoi împărăţia tatălui meu.” Povestea spusă de Ţiba este atât de puţin probabilă, încât e dificil de înţeles cum de a putut împăratul David să-i dea crezare. Este foarte posibil ca Ţiba să fi inventat toată povestea doar cu scopul de a-l determina pe împărat să-i dea anumite privilegii, poveste care nu a fost altceva decât o calomnie josnică despre stăpânului lui, poveste însă crezută de David şi răsplătită cu toate proprietăţile lui Mefiboşet, hotărâre pripită şi total nedreaptă, luată de împărat, fără ca partea reclamată să fie ascultată (2 Samuel 16:1-4.)

  La întoarcerea lui David, înaintea acestuia vine şi Mefiboşet, pentru a-şi arăta credincioşia. După fuga împăratului, Mefiboşet arătase semne de profundă întristare şi îi spune lui David că slujitorul său, Ţiba, i-a spus minciuni, determinându-l pe împărat să-l considere ca neloial şi nerecunoscător pe fostul său slujitor şi că cei doi măgari dăruiţi de Ţiba împăratului au fost în realitate pregătiţi la porunca lui, însă Ţiba i-a furat, oferindu-i cu daruri cu tot ca din partea sa, obţinând în acest fel toate proprietăţile stăpânului său. Chiar şi atunci când David încearcă să repare greşeala, întorcându-i jumătate din proprietate, tot nu era suficient pentru a-i face dreptate lui Mefiboşet. Dacă povestea lui Ţiba era adevărată atunci acesta trebuia să păstreze tot, iar dacă era falsă, trebuia să piardă tot şi să fie pedepsit. Cu toată nedreptatea făcută, fie de calomniator, fie de împărat, Mefiboşet dă pe faţă un caracter aparte, bucurându-se de întoarcerea împăratului (2 Samuel 19:24-30). Poate ai fost sau eşti şi tu nedreptăţit, prejudiciat, vorbit de rău de unii sau de alţii. Îndreaptă-te cu credinţă şi speranţă către Marele Împărat, care va face în final dreptate aleşilor Săi (Luca 18:7) şi nu aplica în viaţa ta nimic din comportamentul lui Ţiba; nu judeca nici cum a judecat David în circumstanţele prezentate.

  Ioan-Gheorghe Rotaru, pastor, Conferinţa Transilvania de Nord

  Țiba - 2018. Poate ai fost sau eşti şi tu nedreptăţit, prejudiciat, vorbit de rău de unii sau de alţii. Îndreaptă-te cu credinţă şi speranţă către Marele Împărat, care va face în final dreptate aleşilor Săi (Luca 18:7) şi nu aplica în viaţa ta nimic din comportamentul lui Ţiba; nu judeca nici cum a judecat David în circumstanţele prezentate.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să ierte

  Cere în rugăciune iertare și puterea de a ierta! PROVOCARE: Scrie pe o foaie motivele pentru care nu poți ierta de obicei! Gândeștete la o modalitate de a trece peste acestea și de a te bucura de pacea iertării depline!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie autentică

  Roagă-te pentru tinerii plecați din biserică! PROVOCARE: Folosește o ocazie pentru a le mulțumi în mod autentic tinerilor pentru implicarea lor în slujire!

  Publicate astăzi

  Cei trei iezi

  Întreabă-te astăzi din ce categorie faci parte. Abuzezi de poziția ta? Ești un laș care doar se ascunde? Sau ai curajul să te exprimi, dar și să înțelegi când insistența este inutilă?

  SM (Sindromul Martei)

  Dumnezeu a spus că, înainte să Îl chemăm, El va răspunde. Domnul ar fi răspuns mai devreme rugăciunilor mele fierbinți, dacă m-aș fi oprit și aș fi stat mai întâi să petrec timp cu El. În schimb, am lăsat ca sindromul Martei să mă cuprindă.

  Cine este mai tare?

  Dacă ai tendinţa să te enervezi uşor, supune-te Domnului, pentru ca El să-ţi controleze firea. Fii deschis la posibilitatea de a primi ajutor profesionist, deoarece Dumnezeu lucrează adesea prin consilieri şi psihologi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să iubească

  Mijlocește în rugăciune ca tinerii să cunoască iubirea divină! PROVOCARE: Exprimă-ți dragostea față de cei dragi din viața ta!

  Isten teljesebb megismerése

  „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél,...