Șimei

  Pentru ce blestemă acest câine mort pe domnul meu, împăratul? (2 Samuel 16:9)

  David este nevoit să fugă din Ierusalim din cauza revoltei lui Absalom, fiul său, care dorea să ocupe tronul lui Israel. Împăratul fuge de planul diabolic al propriului fiu. Este descurajat şi dezamăgit. În acest context, Şimei iese în faţă şi, conform Scripturii, blestemă, aruncă cu pietre după împărat şi îl acuză că luase pe nedrept tronul lui Saul. Mai bine de douăzeci de ani, Şimei strânsese această ură în inima lui, iar acum a considerat că a sosit momentul mult aşteptat.

  „Pocăinţa” lui Şimei. Ameninţarea şi pericolul au trecut. Absalom este mort. O victorie pentru locuitorii Israelului, dar o pierdere extrem de grea pentru David. După perioada de jale, David pornește pe drumul de întoarcere la Ierusalim. Şimei îi iese din nou înainte, dar de data aceasta se închină înaintea împăratului şi îşi recunoaşte greşeala. Abişai cere să fie pedepsit. Dar David, care tânjea după linişte şi pace, insistă ca ziua întoarcerii lui la Ierusalim să fie o zi de bucurie.

  Şimei şi harul. Înainte de moarte, David îi vorbeşte lui Solomon despre Şimei. A blestema pe unsul Domnului este o treabă foarte serioasă. I-a cruţat viaţa atunci când se întorcea la Ierusalim, dar acum plasează întreaga responsabilitate în mâinile lui Solomon. Odată ajuns împărat, acesta din urmă îi pune lui Şimei nişte condiţii foarte clare: va locui în Ierusalim şi va fi în siguranţă atâta vreme cât nu va părăsi oraşul. Lui Şimei i se oferă o cetate de scăpare şi har condiţionat de ascultare. După trei ani, două slugi ale lui au fugit la Gat. Dacă nu acționează, rămâne fără cei doi slujitori. Dacă pleacă din cetate să-i caute, va muri. Sunt convins că, dacă mergea la Solomon şi îi prezenta situaţia, se găsea o soluţie, dar el alege să desconsidere harul condiţionat de care se bucura. Poate a considerat că, după trei ani, împăratul nu mai este atât de strict în condiţiile harului. Această alegere l-a costat viaţa.

  Istoria lui Şimei ne arată cum ura şi resentimentele, făţărnicia şi desconsiderarea condiţiilor clare ale harului pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

  Astăzi este o zi în care te vei întâlni cu situaţii asemănătoare cu ale lui Şimei: să iert sau nu, să mă încumet sau să trăiesc împlinind condiţiile harului? Alege calea credincioşiei şi a ascultării de preceptele lui Dumnezeu, şi binecuvântările nu vor întârzia să apară!

  Robert Varadi, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Șimei - 2018. Astăzi este o zi în care te vei întâlni cu situaţii asemănătoare cu ale lui Şimei: să iert sau nu, să mă încumet sau să trăiesc împlinind condiţiile harului? Alege calea credincioşiei şi a ascultării de preceptele lui Dumnezeu, şi binecuvântările nu vor întârzia să apară!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...