Șimei

  Pentru ce blestemă acest câine mort pe domnul meu, împăratul? (2 Samuel 16:9)

  David este nevoit să fugă din Ierusalim din cauza revoltei lui Absalom, fiul său, care dorea să ocupe tronul lui Israel. Împăratul fuge de planul diabolic al propriului fiu. Este descurajat şi dezamăgit. În acest context, Şimei iese în faţă şi, conform Scripturii, blestemă, aruncă cu pietre după împărat şi îl acuză că luase pe nedrept tronul lui Saul. Mai bine de douăzeci de ani, Şimei strânsese această ură în inima lui, iar acum a considerat că a sosit momentul mult aşteptat.

  „Pocăinţa” lui Şimei. Ameninţarea şi pericolul au trecut. Absalom este mort. O victorie pentru locuitorii Israelului, dar o pierdere extrem de grea pentru David. După perioada de jale, David pornește pe drumul de întoarcere la Ierusalim. Şimei îi iese din nou înainte, dar de data aceasta se închină înaintea împăratului şi îşi recunoaşte greşeala. Abişai cere să fie pedepsit. Dar David, care tânjea după linişte şi pace, insistă ca ziua întoarcerii lui la Ierusalim să fie o zi de bucurie.

  Şimei şi harul. Înainte de moarte, David îi vorbeşte lui Solomon despre Şimei. A blestema pe unsul Domnului este o treabă foarte serioasă. I-a cruţat viaţa atunci când se întorcea la Ierusalim, dar acum plasează întreaga responsabilitate în mâinile lui Solomon. Odată ajuns împărat, acesta din urmă îi pune lui Şimei nişte condiţii foarte clare: va locui în Ierusalim şi va fi în siguranţă atâta vreme cât nu va părăsi oraşul. Lui Şimei i se oferă o cetate de scăpare şi har condiţionat de ascultare. După trei ani, două slugi ale lui au fugit la Gat. Dacă nu acționează, rămâne fără cei doi slujitori. Dacă pleacă din cetate să-i caute, va muri. Sunt convins că, dacă mergea la Solomon şi îi prezenta situaţia, se găsea o soluţie, dar el alege să desconsidere harul condiţionat de care se bucura. Poate a considerat că, după trei ani, împăratul nu mai este atât de strict în condiţiile harului. Această alegere l-a costat viaţa.

  Istoria lui Şimei ne arată cum ura şi resentimentele, făţărnicia şi desconsiderarea condiţiilor clare ale harului pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

  Astăzi este o zi în care te vei întâlni cu situaţii asemănătoare cu ale lui Şimei: să iert sau nu, să mă încumet sau să trăiesc împlinind condiţiile harului? Alege calea credincioşiei şi a ascultării de preceptele lui Dumnezeu, şi binecuvântările nu vor întârzia să apară!

  Robert Varadi, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Șimei - 2018. Astăzi este o zi în care te vei întâlni cu situaţii asemănătoare cu ale lui Şimei: să iert sau nu, să mă încumet sau să trăiesc împlinind condiţiile harului? Alege calea credincioşiei şi a ascultării de preceptele lui Dumnezeu, şi binecuvântările nu vor întârzia să apară!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...