Barzilai Galaaditul

  De altfel, pentru ce mi-ar face împăratul această binefacere? (2 Samuel 19:36 u.p.)

  Am întâlnit oameni de la care puteai să împrumuți înțelepciunea. Așa este și personajul despre care vom discuta astăzi – Barzilai Galaaditul.

  Biblia vorbește foarte puțin despre el. Barzilai locuia la Roghelim și era un om foarte bogat. Apare pe scenă într-un moment de criză, atunci când Absalom s-a făcut împărat la Hebron în locul tatălui său, David (2 Samuel 15:10). Pentru a scăpa de mânia fiului său, David, însoțit de câțiva slujitori, fuge la Mahanaim. (2 Samuel 15:14)

  Barzilai împreună cu alți doi bărbați susțin casa lui David în timpul exilului lor la Mahanaim. Le oferă hrană și diverse bunuri. El își pune în joc reputația, averea și familia, dovedind loialitate față de Dumnezeu și față de regele David.

  După ce rebeliunea lui Absalom a fost înfrântă, David l-a invitat pe Barzilai să vină și să trăiască în Ierusalim, ca oaspete de onoare al împăratului. Mai mult decât banii și posesiunile, era o cinste pentru orice om să fie în prezența și atenția împăratului. Barzilai însă dă un răspuns care ne impresionează și scoate în evidență caracterul său: „Robul tău va merge puțin dincolo de Iordan cu împăratul. De altfel, pentru ce mi-ar face împăratul această binefacere?” (2 Samuel 19:36)

  El nu-și imaginează că gestul lui merită vreo răsplată. Barzilai nu-l slujește pe regele David din interes, așa cum au făcut-o alții, de aceea nu așteaptă nicio recompensă. Dragostea dezinteresată și loialitatea față de regele său scot la iveală caracterul unui om consacrat, a cărui reputație străbate veacurile.

  Petru l-a întrebat într-o împrejurare pe Domnul Isus: „Iată că noi am lăsat tot și Te-am urmat; ce răsplată vom avea?” Ce răsplată ne dai pentru că Te urmăm?

  Ucenicii nu au lăsat totul, Barzilai nu a dat totul. Nici noi nu am dat totul. Singurul care a dat totul este Dumnezeu, care a trimis la moarte pe Fiul Său pentru mântuirea noastră.

  Când ajungi să înțelegi acest fapt cu adevărat, orice sacrificiu o să ți se pară mic, neînsemnat. Abia atunci vei descoperi sensul vieții prin slujirea semenilor, fără a mai fi preocupat de tine însuți.

  Atunci nu vei mai măsura timpul de studiu sau de rugăciune. Nu vei refuza invitația de a vorbi altora despre iubirea Domnului Isus, Regele tău. Nu vei spune. Eu am făcut destul, să mai facă și alții. Atunci vei fi mânat de un singur gând: Cum L-aș putea sluji mai bine pe Regele meu? Alege astăzi, din nou, să-L slujești din iubire!

  Horea Tămășan, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Barzilai Galaaditul - 2018. Ucenicii nu au lăsat totul. Nici noi nu am dat totul. Singurul care a dat totul este Dumnezeu, care a trimis la moarte pe Fiul Său pentru mântuirea noastră. Când ajungi să înțelegi acest fapt cu adevărat, orice sacrificiu o să ți se pară mic, neînsemnat. Abia atunci vei descoperi sensul vieții prin slujirea semenilor, fără a mai fi preocupat de tine însuți.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...