Barzilai Galaaditul

  De altfel, pentru ce mi-ar face împăratul această binefacere? (2 Samuel 19:36 u.p.)

  Am întâlnit oameni de la care puteai să împrumuți înțelepciunea. Așa este și personajul despre care vom discuta astăzi – Barzilai Galaaditul.

  Biblia vorbește foarte puțin despre el. Barzilai locuia la Roghelim și era un om foarte bogat. Apare pe scenă într-un moment de criză, atunci când Absalom s-a făcut împărat la Hebron în locul tatălui său, David (2 Samuel 15:10). Pentru a scăpa de mânia fiului său, David, însoțit de câțiva slujitori, fuge la Mahanaim. (2 Samuel 15:14)

  Barzilai împreună cu alți doi bărbați susțin casa lui David în timpul exilului lor la Mahanaim. Le oferă hrană și diverse bunuri. El își pune în joc reputația, averea și familia, dovedind loialitate față de Dumnezeu și față de regele David.

  După ce rebeliunea lui Absalom a fost înfrântă, David l-a invitat pe Barzilai să vină și să trăiască în Ierusalim, ca oaspete de onoare al împăratului. Mai mult decât banii și posesiunile, era o cinste pentru orice om să fie în prezența și atenția împăratului. Barzilai însă dă un răspuns care ne impresionează și scoate în evidență caracterul său: „Robul tău va merge puțin dincolo de Iordan cu împăratul. De altfel, pentru ce mi-ar face împăratul această binefacere?” (2 Samuel 19:36)

  El nu-și imaginează că gestul lui merită vreo răsplată. Barzilai nu-l slujește pe regele David din interes, așa cum au făcut-o alții, de aceea nu așteaptă nicio recompensă. Dragostea dezinteresată și loialitatea față de regele său scot la iveală caracterul unui om consacrat, a cărui reputație străbate veacurile.

  Petru l-a întrebat într-o împrejurare pe Domnul Isus: „Iată că noi am lăsat tot și Te-am urmat; ce răsplată vom avea?” Ce răsplată ne dai pentru că Te urmăm?

  Ucenicii nu au lăsat totul, Barzilai nu a dat totul. Nici noi nu am dat totul. Singurul care a dat totul este Dumnezeu, care a trimis la moarte pe Fiul Său pentru mântuirea noastră.

  Când ajungi să înțelegi acest fapt cu adevărat, orice sacrificiu o să ți se pară mic, neînsemnat. Abia atunci vei descoperi sensul vieții prin slujirea semenilor, fără a mai fi preocupat de tine însuți.

  Atunci nu vei mai măsura timpul de studiu sau de rugăciune. Nu vei refuza invitația de a vorbi altora despre iubirea Domnului Isus, Regele tău. Nu vei spune. Eu am făcut destul, să mai facă și alții. Atunci vei fi mânat de un singur gând: Cum L-aș putea sluji mai bine pe Regele meu? Alege astăzi, din nou, să-L slujești din iubire!

  Horea Tămășan, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Barzilai Galaaditul - 2018. Ucenicii nu au lăsat totul. Nici noi nu am dat totul. Singurul care a dat totul este Dumnezeu, care a trimis la moarte pe Fiul Său pentru mântuirea noastră. Când ajungi să înțelegi acest fapt cu adevărat, orice sacrificiu o să ți se pară mic, neînsemnat. Abia atunci vei descoperi sensul vieții prin slujirea semenilor, fără a mai fi preocupat de tine însuți.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Două vieți și o istorie

  PROVOCARE: Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...