Amasa

  Și lui Amasa spuneți-i așa: „Nu ești tu oare os din oasele mele și carne din carnea mea? Să mă pedepsească Dumnezeu cu toată asprimea dacă nu vei fi înaintea mea pentru totdeauna căpetenia oștirii în locul lui Ioab!” (2 Samuel 19:13)

  Biblia – o carte plină de învățături și surprize, dar și de suspans. Citirea ei ne dezvăluie anumite lupte din culise și încrengături politice umane sau relaționale. Nu sunt toate amănuntele descrise, dar scopul Bibliei este mântuirea noastră, prin oferirea adevărului care să ne folosească. Dezvăluirea despre David și comandantul armatei sale se poate încadra în acest fundal. Ioab, unul dintre cei mai competenți purtători de armă și generali ai lui David, este îndepărtat pentru modul în care se comportă în timpul răscoalei lui Absalom și înlocuit cu Amasa. Comportamentul brutal al lui Ioab, exigent, loial până la un punct față de porunca împăratului, este înlocuit de unul dual pentru redobândirea postului. Prin sabie își elimină toți rivalii și nu se dă înapoi de la nimic în legătură cu obținerea interesului și priorităților sale, urmărindu-le obsesiv. Prin faptele sale, riscă să rupă armata în două, iar securitatea națiunii este pusă în pericol. Una dintre victimele sale, Amasa (noul general al armatei lui David), primește lovitura fatală printr-un tertip. Un sărut fals, un discurs binevoitor și o atitudine duplicitară. Totuși de ce s-a ajuns aici? Sunt două aspecte care l-au adus în această ipostază pe Amasa. Un prim aspect este prietenia lui Amasa cu un om care poartă arme în interes propriu. Amasa l-a crezut pe Ioab, a lăsat garda jos, precauția a fost înlocuită de neglijență, iar neglijența i-a fost fatală.

  Pentru un conducător de oști, „să nu iei în seamă sabia celuilalt” și pericolul ce te pândește este o neglijență catastrofală. Ellen G. White avertizează cu privire la acest aspect. Nimeni să nu se creadă prea puternic. „Oricine poate cădea.” Încrederea în sine este păguboasă și poate declanșa pieirea. Mai este și cel de al doilea aspect: „a zăbovit” în aplicarea unei porunci a împăratului. Nu știm dacă a avut sau nu motive, obiective sau subiective, pentru această întârziere. Biblia spune însă că a zăbovit, și aceasta i-a adus pieirea.

  Tergiversarea unei hotărâri, lipsa aplicării deciziei, trecerea termenelor hotărâte pot duce la moarte.

  Biblia ne avertizează cu privire la amânare. Astăzi – dacă auzi glasul – ia o decizie! Mâine nu îți aparține. Nu zăbovi! Amânările au riscurile lor.

  Dragoș Mușat, pastor, Uniunea de Conferințe

  Amasa - 2018. Tergiversarea unei hotărâri, lipsa aplicării deciziei, trecerea termenelor hotărâte pot duce la moarte. Biblia ne avertizează cu privire la amânare. Astăzi – dacă auzi glasul – ia o decizie! Mâine nu îți aparține. Nu zăbovi! Amânările au riscurile lor.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Publicate astăzi

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  „Íme az Isten Báránya”

  „Ímé az Istennek ama báránya, aki elveszi a világ bűneit!” (Ján1,29)„Jánosnak természettől fogva ugyanolyan hibái...