Aravna – un străin de care Dumnezeu are milă

  Pe când îngerul întindea mâna peste Ierusalim ca să-l nimicească, Domnul S-a căit de răul acela şi a zis îngerului care ucidea poporul: „Destul! Trage-ți mâna acum.” Îngerul Domnului era lângă aria lui Aravna Iebusitul. (2 Samuel 24:16)

  Capitolul 24 din 2 Samuel începe cu o afirmație greu de explicat: „Domnul S-a aprins de mânie.” Deşi nu ştim care sunt motivele mâniei lui Dumnezeu, cunoscând caracterul Său, descoperim că întotdeauna când El S-a mâniat pe popor, păcatele comise au fost extrem de grave. Evenimentele care au urmat şi care au adus moartea a şaptezeci de mii de oameni ne determină să credem că păcatul poporului a atins apogeul, iar harul lui Dumnezeu, care îşi face simțită prezența înainte de aplicarea oricărei sentințe, nu mai putea schimba consecințele.

  Lăsându-se pe mâna îndurării divine, David alege ca el şi poporul să fie loviți de ciumă, iar cele trei zile care au urmat aveau să devină zile de întuneric pentru Israel. Aşa cum nu putem explica motivul mâniei lui Dumnezeu, tot astfel nu putem explica motivele îndurării Sale. Adesea suntem uimiți de faptul că El are milă de oameni față de care noi nu am putea niciodată să manifestăm înțelegere sau toleranță. Aceşti oameni, inacceptabili pentru noi, devin motive ale speranței în ochii lui Dumnezeu.

  Aşa se face că un iebusit pe nume Aravna, unul dintre cei condamnați la moarte pentru că face parte dintre popoarele Canaanului, devine simbolul mântuirii pentru națiunea lui Israel. De ce a început Dumnezeu să privească din nou cu milă la poporul Său tocmai când plaga ajunsese în aria lui Aravna? Cu siguranță, umilul iebusit nu-l putea vedea pe îngerul morții deasupra sa, dar este sigur că ziua aceea ar fi putut fi ultima zi din viața lui. Privirile lui Dumnezeu ațintite asupra pământului ştiau că următoarea victimă a păcatului național era un străin, care ar fi murit din cauza ignoranței unui popor care nu şi-a respectat legământul. Oare câți evrei au fost salvați pentru sufletul unui străin nevinovat? Acum putem înțelege motivele îndurării lui Dumnezeu. El este gata să tolereze viața a mii de creştini nerecunoscători pentru a contribui la salvarea unui suflet sincer.

  Nu poți şti unde se află astăzi „îngerul morții”, dar dacă Dumnezeu a îngăduit să te trezeşti, este pentru că încă mai ai ceva de făcut; în jurul tău sunt oameni care au nevoie de Evanghelie, sunt persoane pe care, asemenea lui Aravna, Mântuitorul nu le lasă să piară în necunoştință. Nevoia lor de lumină înseamnă o nouă zi de har pentru tine. Deci roagă-te şi lucrează!

  Florentin Radu, pastor, Conferința Muntenia

  Aravna - un străin de care Dumnezeu are milă - 2018. Nu poți şti unde se află astăzi „îngerul morții”, dar dacă Dumnezeu a îngăduit să te trezeşti, este pentru că încă mai ai ceva de făcut; în jurul tău sunt oameni care au nevoie de Evanghelie, sunt persoane pe care Mântuitorul nu le lasă să piară în necunoştință. Nevoia lor de lumină înseamnă o nouă zi de har pentru tine. Deci roagă-te şi lucrează!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...