Adonia

  Adonia, fiul Haghitei, s-a semeţit până acolo încât a zis: „Eu voi fi împărat!” Şi şi-a pregătit care şi călăreţi şi cincizeci de oameni care alergau înaintea lui. Tatăl său nu-l mustrase niciodată în viaţa lui, zicând: „Pentru ce faci aşa?” Adonia, de altfel, era foarte frumos la chip şi se născuse după Absalom. (1 Împărați 1:5-6)

  În majoritatea familiilor regale sau împărăteşti din istoria pământului, lupta pentru putere a fost un motiv de dezbinare, ură, crime şi război, uneori chiar fratricid. Domnia lui Nero este unul dintre exemplele relevante în acest sens. Nici istoria lui Israel nu a fost scutită de aceasta. David era pe tronul lui Israel. Absalom, în setea lui după putere, şi-a alungat tatăl, dar acum era mort. Se contura domnia lui Solomon, un fiu contestat al lui David. Evenimentele se derulau repede. Unii dintre slujitorii credincioşi ai lui David au ajuns să-l părăsească atunci când acesta l-a numit pe Solomon ca succesor al său. În acelaşi timp, Adonia, fiul care în linie regală, potrivit vârstei, ar fi urmat la domnie, încearcă să o obţină printr-o festivitate la care şi-a invitat aliaţii de vază.

  „Cel care aspira de data aceasta la tron a fost Adonia, care «era foarte frumos» la chip şi în purtări, dar încăpăţânat şi lipsit de principii. În tinereţe nu prea fusese supus restricţiilor; căci «tatăl său nu-l mustrase niciodată în viaţa lui, zicând: Pentru ce faci aşa?» Acum se revolta împotriva autorităţii lui Dumnezeu, care îl rânduise pe Solomon la tron.” (Patriarhi şi profeţi, p. 757)

  Evenimentul creează tulburare, confuzie, intrigă şi chiar revenirea lui Adonia care, constatând evoluţia lucrurilor, văzându-se părăsit de toţi invitaţii săi, disperat, cere milă apucându-se de coarnele altarului. După moartea lui David, Adonia plăteşte cu viaţa atitudinea faţă de tatăl său.

  Încă o dată se poate constata superioritatea ascultării şi caracterului în faţa frumuseţii fizice şi a unui comportament atractiv. Cultivarea unor principii sănătoase în viaţă, atât pentru tineri, cât şi cei în vârstă, va fi răsplătită de Dumnezeu. Este momentul să ne verificăm temelia vieţii noastre.

  Doamne, „vezi dacă sunt pe o cale rea şi du-mă pe calea veşniciei” (Psalmii 139:24)!

  Iosif Suciu, pastor, Conferința Transilvania de Sud

  Adonia - 2018. Încă o dată se poate constata superioritatea ascultării şi caracterului în faţa frumuseţii fizice şi a unui comportament atractiv. Cultivarea unor principii sănătoase în viaţă, atât pentru tineri, cât şi cei în vârstă, va fi răsplătită de Dumnezeu. Este momentul să ne verificăm temelia vieţii noastre.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Două vieți și o istorie

  PROVOCARE: Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

  Publicate astăzi

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...

  Protecție Divină

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Deschide-mi inima!

  Doamne, fie ca dragostea Ta necondiționată să crească în inima mea și să mă determine la acțiune!