Benaia

  Benaia, fiul lui Iehoiada…, om de preț și vestit prin isprăvile lui. El a ucis cei doi lei ai Moabului. S-a pogorât în mijlocul unei gropi pentru apă, unde a ucis un leu într-o zi când căzuse zăpadă. (1 Cronici 11:22)

  Textul spune ca Benaia era un om viteaz, căpetenia cheretiților și a peletiților. În textul care descrie faptele lui de vitejie, se spune ca a ucis cei doi lei ai Moabului, (ebr. ariel – „leul lui Dumnezeu”). Cuvântul ari – „leu”, în forma ariel, este folosit în ebraică în mod simbolic pentru a descrie cetatea Ierusalimului, care urma să fie cucerită de David: „Vai de Ariel…, de Ariel! Cetatea în care a tăbărât David” (Isaia 29:1-2) sau pentru a descrie o căpetenie (Ezra 8:16).

  Afirmația din textul de astăzi „a ucis cei doi lei ai Moabului” foarte probabil face referire la faptul că a ucis două căpetenii importante din armata Moabului. Argumentul este întărit de versetul 23, unde se spune că, deși era înarmat doar cu un toiag, a ucis un egiptean uriaș, înalt de „cinci coți”. Benaia era un soldat și în această lumină trebuie înțelese faptele lui, dar textul de azi mai spune ceva important: „S-a pogorât în mijlocul unei gropi pentru apă, unde a ucis un leu.” În limba ebraică, pentru „groapă” este folosit cuvântul buru – „cisternă”, adică un sistem special construit pentru a păstra apa. Acestea erau săpate în stâncă, ascunse de razele calde ale soarelui, cu un sistem complicat de canale, care să permită acumularea apei de ploaie. Cisternele de la Masada sunt și astăzi un bun exemplu. Accesul la apă se făcea printr-o scară specială, care cobora în fântână.

  Textul spune ca poporul nu putea lua apă fiindcă un leu bloca drumul către fântână. Ce ar fi putut face oamenii? Să aștepte? Să înfrunte leul? Benaia, care în multe privințe seamănă cu David, alege să redea apa poporului chiar cu riscul de-a fi omorât de leu. Imaginați-vă că nu avea la îndemână decât o sabie, poate o suliță sau un arc, care nu-i foloseau prea mult, fiindcă era închis în spațiul strâmt al scării care cobora la apă. I-a trebuit curaj. Deși au trecut mii de ani de atunci, alți „lei” ne ies în cale, fără colți sau gheare, dar tot atât de fioroși și amenințători ca cel de pe vremea lui Benaia. Este nevoie de curaj și de adevărată vitejie ca să îi înfruntăm. Ești tu gata astăzi pentru o faptă de vitejie? Dumnezeu se poate folosi de tine astăzi pentru o mare minune.

  Dumitru Lupu, pastor, Conferința Moldova

  Benaia - 2018. Deși au trecut mii de ani de atunci, alți „lei” ne ies în cale, fără colți sau gheare, dar tot atât de fioroși și amenințători ca cel de pe vremea lui Benaia. Este nevoie de curaj și de adevărată vitejie ca să îi înfruntăm. Ești tu gata astăzi pentru o faptă de vitejie? Dumnezeu se poate folosi de tine astăzi pentru o mare minune.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...