Benaia

  Benaia, fiul lui Iehoiada…, om de preț și vestit prin isprăvile lui. El a ucis cei doi lei ai Moabului. S-a pogorât în mijlocul unei gropi pentru apă, unde a ucis un leu într-o zi când căzuse zăpadă. (1 Cronici 11:22)

  Textul spune ca Benaia era un om viteaz, căpetenia cheretiților și a peletiților. În textul care descrie faptele lui de vitejie, se spune ca a ucis cei doi lei ai Moabului, (ebr. ariel – „leul lui Dumnezeu”). Cuvântul ari – „leu”, în forma ariel, este folosit în ebraică în mod simbolic pentru a descrie cetatea Ierusalimului, care urma să fie cucerită de David: „Vai de Ariel…, de Ariel! Cetatea în care a tăbărât David” (Isaia 29:1-2) sau pentru a descrie o căpetenie (Ezra 8:16).

  Afirmația din textul de astăzi „a ucis cei doi lei ai Moabului” foarte probabil face referire la faptul că a ucis două căpetenii importante din armata Moabului. Argumentul este întărit de versetul 23, unde se spune că, deși era înarmat doar cu un toiag, a ucis un egiptean uriaș, înalt de „cinci coți”. Benaia era un soldat și în această lumină trebuie înțelese faptele lui, dar textul de azi mai spune ceva important: „S-a pogorât în mijlocul unei gropi pentru apă, unde a ucis un leu.” În limba ebraică, pentru „groapă” este folosit cuvântul buru – „cisternă”, adică un sistem special construit pentru a păstra apa. Acestea erau săpate în stâncă, ascunse de razele calde ale soarelui, cu un sistem complicat de canale, care să permită acumularea apei de ploaie. Cisternele de la Masada sunt și astăzi un bun exemplu. Accesul la apă se făcea printr-o scară specială, care cobora în fântână.

  Textul spune ca poporul nu putea lua apă fiindcă un leu bloca drumul către fântână. Ce ar fi putut face oamenii? Să aștepte? Să înfrunte leul? Benaia, care în multe privințe seamănă cu David, alege să redea apa poporului chiar cu riscul de-a fi omorât de leu. Imaginați-vă că nu avea la îndemână decât o sabie, poate o suliță sau un arc, care nu-i foloseau prea mult, fiindcă era închis în spațiul strâmt al scării care cobora la apă. I-a trebuit curaj. Deși au trecut mii de ani de atunci, alți „lei” ne ies în cale, fără colți sau gheare, dar tot atât de fioroși și amenințători ca cel de pe vremea lui Benaia. Este nevoie de curaj și de adevărată vitejie ca să îi înfruntăm. Ești tu gata astăzi pentru o faptă de vitejie? Dumnezeu se poate folosi de tine astăzi pentru o mare minune.

  Dumitru Lupu, pastor, Conferința Moldova

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Tăria capului limpede

  Vezi ce te supără la cei mai tineri! Cu siguranță, vei putea găsi o rezolvare dacă vei gândi curat și limpede. PROVOCARE: Arată-i simpatie unui tânăr care a făcut alegeri greșite! Ajută-l să înțeleagă că, deși nu ești de acord cu ce a făcut, îl iubești și ești gata să îl ajuți cu ce poți!

  O singură variantă

  Când te vei ruga, pune în balanță moștenirea pregătită de tine pentru cei din generația tânără! PROVOCARE: Ia-ți un angajament în fața Cerului că nu vei lăsa să treacă nicio zi fără să le vorbești celor tineri despre Calea lui Dumnezeu!

  Nicio negociere

  Generația de mâine se clădește prin generația de astăzi. Tu poți fi azi un arhitect al celor ce Îi vor sluji mâine lui Dumnezeu. PROVOCARE: Ia-ți timp să te ocupi de viața spirituală a copiilor sau a nepoților tăi! Ajută-i să Îl cunoască pe Isus în mod personal!

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...