Sulamita

  „Am căutat noaptea în aşternutul meu, am căutat pe iubitul inimii mele; l-am căutat, dar nu l-am găsit… M-au întâlnit păzitorii care dau ocol cetăţii; … Abia trecusem de ei şi am găsit pe iubitul inimii mele. L-am apucat şi nu l-am mai lăsat …” (Cântarea cântărilor 3:2-4)

  În Cântarea cântărilor sunt prezentate, pe lângă bucuriile căsătoriei, şi câteva dintre problemele care apar în cadrul acesteia. Solomon şi Sulamita se pare că au avut perioade de neînţelegere şi tensiune.

  Capitolele 3:1-5 şi 5:2-8 sunt două episoade care pot fi mai bine înţelese ca fiind vise, deoarece:

  1) De fiecare dată Sulamita experimentează simţământul că şi-a pierdut iubitul, o căutare frenetică, plină de nelinişte şi întristare;

  2) Schimbările rapide sunt frecvente în vise;

  3) Este puţin probabil ca regina să fi pornit singură, noaptea pe străzile cetăţii, în căutarea regelui, sau că aceasta ar fi fost atacată de străjeri.

  Îngrijorarea şi neliniştea cu privire la relaţiile cu cei din jur ne tulbură somnul ori ne produc vise. Visele Sulamitei sugerează sentimente de îngrijorare cu privire la viitorul ei alături de Solomon. Ea simte o înstrăinare între ei. Repetarea expresiei „iubitul inimii mele” poate transmite tocmai disperarea şi teama legate de o eventuală despărţire.

  Chiar în cazul relaţiilor bune, neînţelegerile şi diferenţele de opinii sunt inevitabile, dar înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu ne fac în stare să depăşim piedicile care tind să ne despartă şi să clădim căsnicii adevărate. Profetul Domnului spune: „Chiar dacă se ivesc greutăţi, necazuri şi descurajări, nici soţul, nici soţia să nu nutrească gândul că unirea lor a fost o greşeală sau o dezamăgire. Luaţi-vă hotărârea de a fi tot ce este cu putinţă unul pentru celălalt.” (Divina vindecare, cap. „Întemeietorii familiei”, paragraful 17)

  Slăbiciunea emoţională şi psihologică limitează exprimarea liberă a dragostei necondiţionate. Totuşi, ea reprezintă un ideal pentru care putem să luptăm. Sulamita a ales să lupte cu toată puterea ei pentru această iubire. Şi a câştigat. Iar răsplata victoriei ei a fost o dragoste fără limită din partea soţului ei. Luptă şi tu azi pentru iubire! Domnul să-ţi dea izbândă!

  Valentin Petreacă, pastor, Conferinţa Oltenia

  Sulamita - 2018. „Chiar dacă se ivesc greutăţi, necazuri şi descurajări, nici soţul, nici soţia să nu nutrească gândul că unirea lor a fost o greşeală sau o dezamăgire. Luaţi-vă hotărârea de a fi tot ce este cu putinţă unul pentru celălalt.”
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...