Sulamita

  „Am căutat noaptea în aşternutul meu, am căutat pe iubitul inimii mele; l-am căutat, dar nu l-am găsit… M-au întâlnit păzitorii care dau ocol cetăţii; … Abia trecusem de ei şi am găsit pe iubitul inimii mele. L-am apucat şi nu l-am mai lăsat …” (Cântarea cântărilor 3:2-4)

  În Cântarea cântărilor sunt prezentate, pe lângă bucuriile căsătoriei, şi câteva dintre problemele care apar în cadrul acesteia. Solomon şi Sulamita se pare că au avut perioade de neînţelegere şi tensiune.

  Capitolele 3:1-5 şi 5:2-8 sunt două episoade care pot fi mai bine înţelese ca fiind vise, deoarece:

  1) De fiecare dată Sulamita experimentează simţământul că şi-a pierdut iubitul, o căutare frenetică, plină de nelinişte şi întristare;

  2) Schimbările rapide sunt frecvente în vise;

  3) Este puţin probabil ca regina să fi pornit singură, noaptea pe străzile cetăţii, în căutarea regelui, sau că aceasta ar fi fost atacată de străjeri.

  Îngrijorarea şi neliniştea cu privire la relaţiile cu cei din jur ne tulbură somnul ori ne produc vise. Visele Sulamitei sugerează sentimente de îngrijorare cu privire la viitorul ei alături de Solomon. Ea simte o înstrăinare între ei. Repetarea expresiei „iubitul inimii mele” poate transmite tocmai disperarea şi teama legate de o eventuală despărţire.

  Chiar în cazul relaţiilor bune, neînţelegerile şi diferenţele de opinii sunt inevitabile, dar înţelepciunea şi puterea lui Dumnezeu ne fac în stare să depăşim piedicile care tind să ne despartă şi să clădim căsnicii adevărate. Profetul Domnului spune: „Chiar dacă se ivesc greutăţi, necazuri şi descurajări, nici soţul, nici soţia să nu nutrească gândul că unirea lor a fost o greşeală sau o dezamăgire. Luaţi-vă hotărârea de a fi tot ce este cu putinţă unul pentru celălalt.” (Divina vindecare, cap. „Întemeietorii familiei”, paragraful 17)

  Slăbiciunea emoţională şi psihologică limitează exprimarea liberă a dragostei necondiţionate. Totuşi, ea reprezintă un ideal pentru care putem să luptăm. Sulamita a ales să lupte cu toată puterea ei pentru această iubire. Şi a câştigat. Iar răsplata victoriei ei a fost o dragoste fără limită din partea soţului ei. Luptă şi tu azi pentru iubire! Domnul să-ţi dea izbândă!

  Valentin Petreacă, pastor, Conferinţa Oltenia

  Sulamita - 2018. „Chiar dacă se ivesc greutăţi, necazuri şi descurajări, nici soţul, nici soţia să nu nutrească gândul că unirea lor a fost o greşeală sau o dezamăgire. Luaţi-vă hotărârea de a fi tot ce este cu putinţă unul pentru celălalt.”
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...