Ieroboam

Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinători la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua. (Apocalipsa 21:8)

Te-ai întrebat vreodată de ce lista aceasta, a unor oameni care pe bună dreptate îşi vor găsi sfârşitul veşnic, este deschisă de fricoşi? Nu suferă ei destul prin chiar faptul că sunt fricoşi? Nu este frica în sine o pedeapsă? Nu-i face ea mai degrabă victime decât răufăcători?

Te invit ca, pentru momentele următoare, să descoperim împreună experienţa fricii în viaţa regelui Ieroboam şi cât de devastatoare s-a dovedit ea.

Fiind slujitor al lui Solomon, Ieroboam primeşte un mesaj din partea lui Dumnezeu, prin prorocul Ahia: „Iată, voi rupe împărăţia din mâna lui Solomon şi-ţi voi da zece seminţii” (1 Împăraţi 11:31).

Ani mai târziu, Ieroboam vede împlinindu-se făgăduinţa, ajungând rege, dar binecuvântarea lui Dumnezeu este transformată în scurt timp într-un dezastru pentru el şi pentru întregul popor, în urma hotărârii sale de a crea un sistem religios paralel celui de la Ierusalim, având ca obiect al închinării doi viţei de aur.

De ce aceasta? Totul a pornit din frica manifestată „în inima sa”: „Dacă poporul acesta se va sui la Ierusalim să aducă jertfe în casa Domnului, inima poporului acestuia se va întoarce la domnul său, la Roboam” (1 Împăraţi 12:27). Dar cine era domnul lui Israel acum? Cui dăduse Dumnezeu cele zece seminţii?

Frica exprimată în gândurile lui Ieroboam, care conduce la apostazia iniţiată de acesta şi devenită etalon al nelegiuirii de-a lungul secolelor, este în sine o alegere, clădită pe o altă alegere. Ieroboam decide să îşi asume câştigarea domniei şi păstrarea ei. Numindu-l pe Roboam „domn”, el se identifică pe sine cu un uzurpator. Aşadar, părăsirea lui Dumnezeu conduce la necredinţă, care dospeşte frica, pentru ca în cele din urmă, prin apostazie, Ieroboam să aducă asupra sa lepădarea din partea lui Dumnezeu.

Alege astăzi să-ţi laşi viaţa acolo unde este cel mai bine păzită, în mâna lui Dumnezeu! Nu-ţi asuma ceea ce-I aparţine Lui! Astfel vei rămâne ceea ce El te-a ales să fii şi nu va fi loc pentru frică!

Mihai Liviu Papadopol, pastor, Conferința Muntenia

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video