Prorocul înșelător

  I-au pus trupul în mormânt şi l-au jelit zicând:„Vai, frate!” (1 Împăraţi 13:30)

  În capitolul 13 din 1 Împăraţi, accentul cade în mod natural fie asupra încumetării lui Ieroboam, fie asupra neascultării prorocului trimis de Dumnezeu. Astăzi însă, vă propun să aruncăm o scurtă privire asupra falsului profet.

  Faptul că foloseşte o minciună, pentru a-l determina pe profetul trimis de Dumnezeu să nu asculte de porunca Domnului, pare o atitudine absurdă în situaţia în care ulterior se tânguieşte: „Vai, frate”, apoi lasă ca o ultimă dorinţă pentru cei apropiaţi să fie înmormântat în mormântul celui căruia i-a făcut un rău aşa de mare.

  Ce anume a vrut să spună prin expresia „vai, frate”? Să fie un soi de prefăcătorie sau într-adevăr să exprime regrete târzii pentru faptul că a dus pe cineva în păcat? Oricare ar fi fost motivul, atitudinea lui ne oferă oportunitatea să luăm aminte asupra unui păcat adesea neluat în seamă – prilejul de păcătuire.

  Mântuitorul avertizează în Luca 17:1: „Este cu neputinţă să nu vină prilejuri de păcătuire, dar vai de acela prin care vin!” Prorocul trimis la Ieroboam ar fi trebuit să asculte cu siguranţă de porunca Domnului, dar cine l-a amăgit? Falsul profet aşteaptă mult de la celălalt, dar riscă să nu ia seama la păcatul său.

  Dacă ţinem neapărat, putem stoarce din celălalt tot ce are mai rău. Trăsăturile fireşti pot fi uşor provocate, cele duhovniceşti se dezvoltă greu. O vorbă înţeleaptă spune că, dacă vrei să vezi cât de rău este un câine, trebuie să-l asmuţi, dar dacă vrei să vezi cât de credincios poate fi, trebuie să-l hrăneşti. Moise ajunge să lovească stânca pentru că, în loc să găsească oameni care să-i ţină braţele sus, ca Aaron şi Hur, a avut parte numai de provocare. Deseori aşteptăm de la celălalt să refuze să transforme pietrele în pâini, aşa cum a făcut Mântuitorul, şi nu ne gândim că poate nu vine după 40 de zile de relaţie specială cu Tatăl. Şi apoi în ce postură ne aşezăm noi, cei care punem pietrele înaintea lui? Falsul profet a vrut la final să fie înmormântat în acelaşi mormânt cu omul lui Dumnezeu, dar de ce nu şi-a dorit ca să trăiască împreună în ascultare de Dumnezeu?

  Trebuie să înţelegem că-i putem duce pe alţii în păcat foarte uşor. Cuvintele noastre, influenţa pe care o răspândim în jur, lucrurile aparent mărunte din viaţa noastră trebuie bine cântărite, pentru ca ele să aducă viaţă, şi nu moarte, celor din jur.

  „Cercetaţi-vă temperamentul, atitudinea, cuvintele, scopurile şi faptele… În viaţa religioasă, mulţi lasă cărări strâmbe în urma paşilor lor.” (Solii alese, cartea 1, p. 81)

  Cornel Popescu, pastor, Conferința Oltenia

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  O religie atractivă

  Doamne, atrage-i pe tineri la Tine! PROVOCARE: Spune-i unui tânăr, când ai ocazia, de ce ești adventist și de ce aceasta te face atât de fericit!

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  Publicate astăzi

  Femeia bolnavă de 12 ani

  E posibil să suferi de mai multă vreme de ceva ce te macină (în corpul sau în sufletul tău). Probabil că ai trecut deja prin episoade de îngrijorare, descurajare sau chiar depresie. Necredința se poate instala ușor când suntem dezamăgiți. Istoria acestei femei care suferea de doisprezece ani a fost scrisă tocmai pentru tine și cei ce trec prin astfel de stări. Este mesajul clar că, atunci când te vei întâlni cu Mântuitorul în rugăciune, El te va asculta, va găsi cea mai bună soluție și te va elibera.

  Ochii inimii tale

  Ce sursă extraordinară de încredere și de încurajare este că putem vedea, cu ochii minții, lucrurile minunate pe care Dumnezeu ni le-a făgăduit în Cuvântul Său!

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  „A föld és a rajta lévő dolgok is megégnek”

  „Mert ímé, eljön a nap, lángoló, mint a sütőkemence, és olyanná lesz minden kevély és...