Baeșa

Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea dacă şi-ar pierde sufletul? Sau ce ar da un om în schimb pentru sufletul său? (Matei 16:26)

Istoria lui Baeşa este căutarea iubirii de sine: să stăpâneşti tu, să fii tu cel mai important, să ai primul şi ultimul cuvânt, să trăieşti pentru tine, doar pentru tine! Sunt două mari principii călăuzitoare în viaţă: principiul iubirii de Dumnezeu şi principiul iubirii de sine. A trăi pentru Dumnezeu şi semeni sau a trăi doar pentru tine însuţi. A-L căuta pe Dumnezeu sau a te căuta pe tine. Care principiu conduce, de fapt, viaţa noastră?

Iubirea de sine ne face orbi. Dorinţa după întâietate în orice privinţă, iată motivaţia unui asemenea om. Să faci ce-ţi place, asemenea lui Iuda. Şi apoi, să nu-ţi placă ce ai făcut. Eşec pe toate planurile.

Pentru cei conduşi de principiul iubirii de Dumnezeu, scopul vieţii lor este să-L cunoască pe Isus: „Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui şi să mă fac asemenea cu moartea Lui” (Filipeni 3:10). Aceştia vor mărturisi: „Noi Îl iubim pentru că El ne-a iubit mai întâi” (1 Ioan 4:19). Ei vor recunoaşte de asemenea: „Noi ştim că am trecut din moarte la viaţă, pentru că iubim pe fraţi” (1 Ioan 3:14).

Care este principiul călăuzitor al vieţii tale? Este scopul vieţii tale căutarea şi cunoaşterea lui Isus? Iată-L după agonia din Ghetsimani: „O pace cerească se odihnea pe faţa Lui pătată de sânge. El a îndurat ceea ce nicio fiinţă omenească nu va putea îndura vreodată, căci El a gustat suferinţele morţii pentru fiecare om” (Cel aşteptat de veacuri, p. 364).

Deşi a avut totul, Baeşa a rămas cu mâinile goale. Deşi a pierdut totul, Isus a răscumpărat o lume întreagă.

Să-L căutăm şi să-L cunoaştem pe Isus, aceasta este toată mângâierea şi lumina sufletelor noastre! Cu bucurie vom trăi o viaţă abundentă, veşnică, pentru Dumnezeu, pentru semeni şi pentru noi înşine.

Ioan Grama, pastor, Conferinţa Transilvania de Sud

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video