Ela

  Ela era la Tirţa chefuind şi îmbătându-se… Zimri a intrat, l-a lovit şi l-a ucis… din pricina tuturor păcatelor pe care le săvârşiseră… şi în care târâse şi pe Israel, mâniind prin idolii lor pe Domnul. (1 Împăraţi 16:9-10,13)

  Ela a fost fiul lui Baeşa, din tribul lui Isahar, şi a domnit peste Israel doi ani. Din resursele pe care le avem despre Ela, în Biblie, se pare că a fost un rege rău, dedat la idolatrie, continuând să înmulţească păcatele tatălui său şi mâniindu-L pe Domnul prin idolii săi, iar prin practica aceasta Ela şi-a adunat şi o comoară de mânie deasupra capului. Pe lângă idoli, împăratul lui Israel, Ela, era dedat şi la beţie. După ce a domnit doi ani, a fost asasinat de Zimri, comandantul unei jumătăţi din carele lui, însă Zimri nu l-a ucis doar pe Ela, ci toată casa lui Baeşa, precum şi pe toate rudele şi prietenii acestuia, conform profeţiei date lui Iehu (1 Împăraţi 16:3). Moartea lui Ela a pus capăt celei de-a doua dinastii a lui Israel.

  Privind la viaţa lui Ela, observăm un exemplu despre cum să nu fim. Ela rămâne ca o avertizare şi pentru cei care consumă alcool, deoarece ei nu pot cunoaşte vremea morţii lor, iar reacţiile sunt cu greu controlate sub influenţa alcoolului şi tocmai de aceea trebuie să aibă loc o reformă în propriile vieţi şi obiceiuri acum, când se mai poate face ceva. Dar este o avertizare şi pentru cei care sunt nehotărâţi în a-L urma pe Dumnezeu cu toată inima.

  Chiar dacă suntem o ţară ce se consideră creştină – la fel cum Israel se considera poporul lui Dumnezeu, dar în realitate era departe de Dumnezeu – chiar dacă suntem un popor ce aşteaptă parusia, poate că încă mai avem obiceiuri nesănătoase, ori practici ce ne depărtează de Dumnezeu. Acum este timpul ca deprinderile mele şi ale tale să fie o reflectare a chemării adresate de Dumnezeu, iar inima mea şi a ta să fie curate, pentru ca iubirea lui Dumnezeu să poată avea loc în ea. Ceea ce declară Biblia: „Aşa cum gândeşte un om în inima lui, aşa este el” (Proverbele 23:7, KJV) și zicala: „S-ar putea să nu fii ceea ce gândeşti că eşti, dar ceea ce gândeşti, aceea eşti” sunt relevante în situaţia de faţă.

  Ionuț Constantin, pastor, Conferinţa Muntenia

  Ela - 2018. Acum este timpul ca deprinderile mele şi ale tale să fie o reflectare a chemării adresate de Dumnezeu, iar inima mea şi a ta să fie curate, pentru ca iubirea lui Dumnezeu să poată avea loc în ea.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...