Ela

  Ela era la Tirţa chefuind şi îmbătându-se… Zimri a intrat, l-a lovit şi l-a ucis… din pricina tuturor păcatelor pe care le săvârşiseră… şi în care târâse şi pe Israel, mâniind prin idolii lor pe Domnul. (1 Împăraţi 16:9-10,13)

  Ela a fost fiul lui Baeşa, din tribul lui Isahar, şi a domnit peste Israel doi ani. Din resursele pe care le avem despre Ela, în Biblie, se pare că a fost un rege rău, dedat la idolatrie, continuând să înmulţească păcatele tatălui său şi mâniindu-L pe Domnul prin idolii săi, iar prin practica aceasta Ela şi-a adunat şi o comoară de mânie deasupra capului. Pe lângă idoli, împăratul lui Israel, Ela, era dedat şi la beţie. După ce a domnit doi ani, a fost asasinat de Zimri, comandantul unei jumătăţi din carele lui, însă Zimri nu l-a ucis doar pe Ela, ci toată casa lui Baeşa, precum şi pe toate rudele şi prietenii acestuia, conform profeţiei date lui Iehu (1 Împăraţi 16:3). Moartea lui Ela a pus capăt celei de-a doua dinastii a lui Israel.

  Privind la viaţa lui Ela, observăm un exemplu despre cum să nu fim. Ela rămâne ca o avertizare şi pentru cei care consumă alcool, deoarece ei nu pot cunoaşte vremea morţii lor, iar reacţiile sunt cu greu controlate sub influenţa alcoolului şi tocmai de aceea trebuie să aibă loc o reformă în propriile vieţi şi obiceiuri acum, când se mai poate face ceva. Dar este o avertizare şi pentru cei care sunt nehotărâţi în a-L urma pe Dumnezeu cu toată inima.

  Chiar dacă suntem o ţară ce se consideră creştină – la fel cum Israel se considera poporul lui Dumnezeu, dar în realitate era departe de Dumnezeu – chiar dacă suntem un popor ce aşteaptă parusia, poate că încă mai avem obiceiuri nesănătoase, ori practici ce ne depărtează de Dumnezeu. Acum este timpul ca deprinderile mele şi ale tale să fie o reflectare a chemării adresate de Dumnezeu, iar inima mea şi a ta să fie curate, pentru ca iubirea lui Dumnezeu să poată avea loc în ea. Ceea ce declară Biblia: „Aşa cum gândeşte un om în inima lui, aşa este el” (Proverbele 23:7, KJV) și zicala: „S-ar putea să nu fii ceea ce gândeşti că eşti, dar ceea ce gândeşti, aceea eşti” sunt relevante în situaţia de faţă.

  Ionuț Constantin, pastor, Conferinţa Muntenia

  Ela - 2018. Acum este timpul ca deprinderile mele şi ale tale să fie o reflectare a chemării adresate de Dumnezeu, iar inima mea şi a ta să fie curate, pentru ca iubirea lui Dumnezeu să poată avea loc în ea.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...