Zimri

  Slujitorul său, Zimri, care era mai-mare peste jumătate din carele lui, a uneltit împotriva lui. Ela era la Tirţa, chefuind şi îmbătându-se… Zimri a intrat, l-a lovit şi l-a ucis… Şi a domnit el în locul lui. (1 Împărați 16:9-10)

  Zimri deține recordul pentru cea mai scurtă domnie din istoria poporului Israel. Șapte zile. Numele Zimri, conform etimologiei biblice, înseamnă, printre altele, „cântec de laudă” sau „vrednic de laudă”. Și într-adevăr, faptul că era „mai-mare peste jumătate din carele” împăratului, demonstrează că Zimri era o persoană demnă de încrederea și lauda împăratului pentru vitejie și bună organizare. Derularea evenimentelor ulterioare evidențiază însă caracterul său impulsiv și fără scrupule, în ciuda faptului că pare a fi un bun strateg.

  Profitând de încrederea manifestată de împăratul Ela, dar și de faptul că acesta se îmbătase la o petrecere desfășurată la Tirța, capitala regatului lui Israel, Zimri îl omoară pe Ela și întreaga familie a acestuia. Istoria reține și alte exemple de împărați care, după ce au urcat pe tron, au ucis familia regală pentru a-și securiza domnia, inclusiv pe Baeșa, tatăl victimei de acum. În contextul timpului, acțiunea lui Zimri este surprinzătoare doar prin rapiditatea cu care a fost executat planul de exterminare. Aflând ce s-a întâmplat, armata, care se pregătea de război cu filistenii, îl proclamă împărat pe generalul Omri și, renunțând pe moment la luptă, se întoarce să asedieze Tirța. Surprins de desfășurarea evenimentelor, ambițiosul Zimri se sinucide, incendiind palatul împărătesc.

  Viața lui Zimri atrage atenția asupra importanței deciziilor de zi cu zi. În doar șapte zile, poți trăda încrederea celorlalți, poți trece peste orice „obstacol” moral sau uman pentru a-ți atinge scopurile perfide, doar pentru a sfârși dramatic, culegând, uneori mult mai devreme decât te-ai aștepta, roadele cu efecte veșnice ale nelegiuirii.

  Peste câteva decenii, Izabela, soția împăratului Ahab, fiul lui Omri, îl întâmpină pe Iehu, cel însărcinat de Dumnezeu să o pedepsească pentru nelegiuirile ei, cu întrebarea: „Pace, noule Zimri, ucigașul stăpânului său?” (2 Împărați 9:31). Cât de tragic este să fii reținut de istorie ca fiind deținătorul recordului pentru cea mai scurtă domnie și să devii proverbial pentru trădarea încrederii!

  Nu te amăgi! Deciziile tale de astăzi pot părea înțelepte din punct de vedere omenesc, dar, dacă nu sunt în conformitate cu principiile lui Dumnezeu, pot influența iremediabil evoluția întregii tale vieți, prezente și viitoare.

  Cătălin Strâmbu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Zimri - 2018. Nu te amăgi! Deciziile tale de astăzi pot părea înțelepte din punct de vedere omenesc, dar, dacă nu sunt în conformitate cu principiile lui Dumnezeu, pot influența iremediabil evoluția întregii tale vieți, prezente și viitoare.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...