Zimri

  Slujitorul său, Zimri, care era mai-mare peste jumătate din carele lui, a uneltit împotriva lui. Ela era la Tirţa, chefuind şi îmbătându-se… Zimri a intrat, l-a lovit şi l-a ucis… Şi a domnit el în locul lui. (1 Împărați 16:9-10)

  Zimri deține recordul pentru cea mai scurtă domnie din istoria poporului Israel. Șapte zile. Numele Zimri, conform etimologiei biblice, înseamnă, printre altele, „cântec de laudă” sau „vrednic de laudă”. Și într-adevăr, faptul că era „mai-mare peste jumătate din carele” împăratului, demonstrează că Zimri era o persoană demnă de încrederea și lauda împăratului pentru vitejie și bună organizare. Derularea evenimentelor ulterioare evidențiază însă caracterul său impulsiv și fără scrupule, în ciuda faptului că pare a fi un bun strateg.

  Profitând de încrederea manifestată de împăratul Ela, dar și de faptul că acesta se îmbătase la o petrecere desfășurată la Tirța, capitala regatului lui Israel, Zimri îl omoară pe Ela și întreaga familie a acestuia. Istoria reține și alte exemple de împărați care, după ce au urcat pe tron, au ucis familia regală pentru a-și securiza domnia, inclusiv pe Baeșa, tatăl victimei de acum. În contextul timpului, acțiunea lui Zimri este surprinzătoare doar prin rapiditatea cu care a fost executat planul de exterminare. Aflând ce s-a întâmplat, armata, care se pregătea de război cu filistenii, îl proclamă împărat pe generalul Omri și, renunțând pe moment la luptă, se întoarce să asedieze Tirța. Surprins de desfășurarea evenimentelor, ambițiosul Zimri se sinucide, incendiind palatul împărătesc.

  Viața lui Zimri atrage atenția asupra importanței deciziilor de zi cu zi. În doar șapte zile, poți trăda încrederea celorlalți, poți trece peste orice „obstacol” moral sau uman pentru a-ți atinge scopurile perfide, doar pentru a sfârși dramatic, culegând, uneori mult mai devreme decât te-ai aștepta, roadele cu efecte veșnice ale nelegiuirii.

  Peste câteva decenii, Izabela, soția împăratului Ahab, fiul lui Omri, îl întâmpină pe Iehu, cel însărcinat de Dumnezeu să o pedepsească pentru nelegiuirile ei, cu întrebarea: „Pace, noule Zimri, ucigașul stăpânului său?” (2 Împărați 9:31). Cât de tragic este să fii reținut de istorie ca fiind deținătorul recordului pentru cea mai scurtă domnie și să devii proverbial pentru trădarea încrederii!

  Nu te amăgi! Deciziile tale de astăzi pot părea înțelepte din punct de vedere omenesc, dar, dacă nu sunt în conformitate cu principiile lui Dumnezeu, pot influența iremediabil evoluția întregii tale vieți, prezente și viitoare.

  Cătălin Strâmbu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Zimri - 2018. Nu te amăgi! Deciziile tale de astăzi pot părea înțelepte din punct de vedere omenesc, dar, dacă nu sunt în conformitate cu principiile lui Dumnezeu, pot influența iremediabil evoluția întregii tale vieți, prezente și viitoare.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...