Omri

  Căci ei păzesc toate orânduirile lui Omri şi lucrează tocmai cum a lucrat casa lui Ahab şi umblă după sfaturile lor, de aceea te voi face de pomină, îţi voi face locuitorii de batjocură şi veţi purta ocara poporului Meu. (Mica 6:16)

  Omri este întemeietorul unei dinastii idolatre în regatul de nord al lui Israel. Numele său înseamnă „cel care domină” sau „gata de luptă”. Caracterizarea Bibliei pentru acest împărat este următoarea: „Omri a făcut ce este rău înaintea Domnului şi a lucrat mai rău decât toţi cei care fuseseră înaintea lui. A umblat în toată calea lui Ieroboam, fiul lui Nebat, şi s-a dedat la păcatele în care târâse Ieroboam pe Israel, mâniind prin idolii lor pe Domnul, Dumnezeul lui Israel.” (1 Împăraţi 16:25-26)

  Versetul introductiv se referă la nişte orânduiri şi la nişte sfaturi date de Omri. Deşi nu sunt enumerate aceste precepte lăsate moştenire de către nelegiuitul Omri, se subînţelege că acestea nu aveau în centru ascultarea de Dumnezeu, închinarea adevărată şi respectul faţă de Casa Domnului. Din contră, noua capitală (Samaria) avea parte de zei noi (Baal şi Astarteea) şi de centre noi de închinare idolatră. Omri a fost unul dintre responsabilii principali ai decăderii spirituale a lui Israel.

  „Închinarea idolatră introdusă de el (Ieroboam) a adus asupra hulitorilor vinovaţi judecăţile pedepsitoare ale cerului; şi cu toate acestea, conducătorii care au urmat – Baeşa, Ela, Zimri şi Omri – într-o perioadă de aproape patruzeci de ani, au continuat pe aceeaşi cale fatală a nelegiuirii.” (Profeţi şi regi, pp. 119–110, orig.)

  De multe ori m-am întrebat cum poate cineva care cunoaşte bine voia lui Dumnezeu să trăiască în nelegiuire. Chiar dacă nici acum nu prea am un răspuns cu privire la „taina fărădelegii”, cred că într-adevăr această cale duce la moarte.

  Idolatria are astăzi alte forme, mai subtile, dar mult mai periculoase. De câte ori, în viaţa noastră, deşi am ştiut bine ce vrea Dumnezeu… n-am făcut altceva? Acum este momentul potrivit al recunoaşterii şi al pocăinţei!

  Viorel Dascălu, pastor, Conferinţa Moldova

  Omri - 2018. Idolatria are astăzi alte forme, mai subtile, dar mult mai periculoase. De câte ori, în viaţa noastră, deşi am ştiut bine ce vrea Dumnezeu… n-am făcut altceva? Acum este momentul potrivit al recunoaşterii şi al pocăinţei!
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Eroii din cotidian

  Doamne din cer, pune în sufletul nostru dorința sinceră de a insufla respect pentru părinți în copiii bisericii noastre! PROVOCARE: Ia-ți timp pentru a le povesti în Sabat copiilor bisericii impactul pe care părinții lor l-au avut asupra comunității sau localității voastre!

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...