Izabela

  Iehu a intrat în Izreel. Izabela, auzind lucrul acesta, şi-a uns sprâncenele, şi-a împodobit capul şi se uita pe fereastră. (2 Împăraţi 9:30)

  Izabela a trăit în secolul al IX-lea î.Hr. şi a fost o principesă feniciană, fiica regelui Etbaal al Sidonului, respectiv mare-preot al lui Baal, şi soţia regelui Ahab al Israelului. Ea l-a aţâţat pe soţul ei să părăsească cultul lui Yahwé şi să încurajeze în schimb cultele zeilor Baal şi Astarteea. Izabela i-a prigonit pe prorocii lui Yahwé şi a fabricat dovezi de blasfemie împotriva unui proprietar nevinovat de pământ, care refuzase să-şi vândă moşia regelui Ahab. Din pricina ei, acel om a fost executat (1 Împăraţi 21:1-16). Pentru aceste fapte îndreptate împotriva lui Dumnezeu, Izabela a fost pedepsită crunt, prin azvârlirea ei pe fereastră de către oamenii de la curtea regelui şi sfârtecarea trupului ei de către câini (2 Împăraţi 9:30-37).

  Acum, pentru Izabela sosise ceasul condamnării finale. Aflând despre moartea celor doi regi, fiul şi nepotul ei, ştia foarte bine că îi venise şi ei rândul. Trebuia să se pregătească pentru ultima clipă a ei pe pământ. „Şi-a uns sprâncenele.” Pe atunci se folosea ca fard pentru ochi o pudră cu care se evidenţiau ochii. „Şi-a împodobit capul.” Ea şi-a împodobit capul cu găteli sau coafură (Isaia 3:18). Scopul Izabelei era să apară cât mai atrăgătoare din punct de vedere fizic. Ea a fost sfidătoare şi nepocăită până la sfârşit. S-a împodobit cu toate podoabele ei şi s-a îmbrăcat cu cea mai fastuoasă îmbrăcăminte. Dar podoaba ei exterioară nu avea să-i folosească la nimic, nici înaintea lui Iehu, nici înaintea barei de judecată a lui Dumnezeu. Înaintea acelui tribunal, toţi se află descoperiţi, aşa cum sunt în realitate. Pudra şi machiajul nu acoperă stricăciunea lăuntrică a inimii. Izabela era stricată pe dinăuntru, în ciuda tuturor eforturilor ei de a se înfrumuseța pe dinafară. Dumnezeu priveşte la inimă şi cere împodobirea lăuntrică mai degrabă decât cea exterioară (1 Petru 3:3-4). Având în vedere întunecatul ei raport păcătos, Izabela ar fi putut să se îmbrace mai bine în sac şi să stea în cenuşă. Dar spiritul ei mândru a refuzat să se smerească. Atitudinea ei pare să fi fost dispreţuitoare când a luat poziţie la fereastră spre a privi cu sfidare la Iehu, care tocmai intra pe poarta palatului (Comentariul biblic AZŞ).

  ,,Singura noastră siguranţă este aceea de a rămâne un popor deosebit, aparte, al lui Dumnezeu. Noi nu trebuie să… facem niciun fel de compromis cu practicile corupte şi idolatre.” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, ed. 1998, p. 83)

  Costel Chirilianu, pastor, Conferinţa Moldova

  Izabela - 2018. Singura noastră siguranţă este aceea de a rămâne un popor deosebit, aparte, al lui Dumnezeu. Noi nu trebuie să… facem niciun fel de compromis cu practicile corupte şi idolatre.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...