Izabela

  Iehu a intrat în Izreel. Izabela, auzind lucrul acesta, şi-a uns sprâncenele, şi-a împodobit capul şi se uita pe fereastră. (2 Împăraţi 9:30)

  Izabela a trăit în secolul al IX-lea î.Hr. şi a fost o principesă feniciană, fiica regelui Etbaal al Sidonului, respectiv mare-preot al lui Baal, şi soţia regelui Ahab al Israelului. Ea l-a aţâţat pe soţul ei să părăsească cultul lui Yahwé şi să încurajeze în schimb cultele zeilor Baal şi Astarteea. Izabela i-a prigonit pe prorocii lui Yahwé şi a fabricat dovezi de blasfemie împotriva unui proprietar nevinovat de pământ, care refuzase să-şi vândă moşia regelui Ahab. Din pricina ei, acel om a fost executat (1 Împăraţi 21:1-16). Pentru aceste fapte îndreptate împotriva lui Dumnezeu, Izabela a fost pedepsită crunt, prin azvârlirea ei pe fereastră de către oamenii de la curtea regelui şi sfârtecarea trupului ei de către câini (2 Împăraţi 9:30-37).

  Acum, pentru Izabela sosise ceasul condamnării finale. Aflând despre moartea celor doi regi, fiul şi nepotul ei, ştia foarte bine că îi venise şi ei rândul. Trebuia să se pregătească pentru ultima clipă a ei pe pământ. „Şi-a uns sprâncenele.” Pe atunci se folosea ca fard pentru ochi o pudră cu care se evidenţiau ochii. „Şi-a împodobit capul.” Ea şi-a împodobit capul cu găteli sau coafură (Isaia 3:18). Scopul Izabelei era să apară cât mai atrăgătoare din punct de vedere fizic. Ea a fost sfidătoare şi nepocăită până la sfârşit. S-a împodobit cu toate podoabele ei şi s-a îmbrăcat cu cea mai fastuoasă îmbrăcăminte. Dar podoaba ei exterioară nu avea să-i folosească la nimic, nici înaintea lui Iehu, nici înaintea barei de judecată a lui Dumnezeu. Înaintea acelui tribunal, toţi se află descoperiţi, aşa cum sunt în realitate. Pudra şi machiajul nu acoperă stricăciunea lăuntrică a inimii. Izabela era stricată pe dinăuntru, în ciuda tuturor eforturilor ei de a se înfrumuseța pe dinafară. Dumnezeu priveşte la inimă şi cere împodobirea lăuntrică mai degrabă decât cea exterioară (1 Petru 3:3-4). Având în vedere întunecatul ei raport păcătos, Izabela ar fi putut să se îmbrace mai bine în sac şi să stea în cenuşă. Dar spiritul ei mândru a refuzat să se smerească. Atitudinea ei pare să fi fost dispreţuitoare când a luat poziţie la fereastră spre a privi cu sfidare la Iehu, care tocmai intra pe poarta palatului (Comentariul biblic AZŞ).

  ,,Singura noastră siguranţă este aceea de a rămâne un popor deosebit, aparte, al lui Dumnezeu. Noi nu trebuie să… facem niciun fel de compromis cu practicile corupte şi idolatre.” (Mărturii pentru biserică, vol. 5, ed. 1998, p. 83)

  Costel Chirilianu, pastor, Conferinţa Moldova

  Izabela - 2018. Singura noastră siguranţă este aceea de a rămâne un popor deosebit, aparte, al lui Dumnezeu. Noi nu trebuie să… facem niciun fel de compromis cu practicile corupte şi idolatre.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...