Articolul precedentCinstea
  Articolul următorChibzuință (discreție)

  Mica

  Mai este un om prin care am putea să întrebăm pe Domnul, dar îl urăsc, căci nu-mi proroceşte nimic bun, nu proroceşte decât rău: este Mica, fiul lui Imla. (1 Împăraţi 22:8)

  Într-o societate idolatră şi fără scrupule, în care compromisul era precum cancerul în metastază, exista un om căruia nu îi era frică să stea chiar şi singur de partea adevărului. Numele său era Mica, om incomod la curtea împărătească, un om care niciodată nu oferea sfat pe gustul celui păcătos. El ştia cine este şi pe cine reprezintă. Însuşi numele său, Micaiah, înseamnă „Cine este ca Yahwé?”. Întrebare mustrătoare ce răsuna ca un reproş în urechile curtenilor din Samaria, ce înlocuiseră închinarea dreaptă cu una păgână.

  Mica era bine cunoscut de Ahab ca sfetnic nefavorabil, deoarece niciodată nu-i vorbise pe placul inimii sale. De fiecare dată când avea ceva de spus, îi înfrunta fără teamă pe împărat sau pe profeţii mincinoşi, fiindcă ştia cine l-a trimis şi câţi erau cei ce stăteau de partea adevărului. El văzuse tronul lui Yahwé şi oastea îngerească din jurul tronului: imagine paralelă cu cea a curţii din Samaria, amplificată însă de multe, multe ori. Curajul şi statornicia lui Mica se datorau încrederii nezdruncinate în Cel căruia îi purta Numele.

  Dacă ştii cine este Domnul, „să nu-ţi fie niciodată teamă să stai de partea unei minorităţi care are dreptate, pentru că minoritatea care are dreptate va fi într-o bună zi majoritate. Să-ţi fie teamă întotdeauna să stai alături de majoritatea care nu are dreptate, deoarece majoritatea care nu are dreptate va fi într-o bună zi minoritate.” (William Jennings Bryan)

  Nu uita că în Babilonul moral în care ne aflăm, „cea mai mare nevoie a lumii este nevoia de oameni, oameni care să nu se lase cumpăraţi sau vânduţi, oameni care în adâncul sufletului sunt sinceri şi cinstiţi, oameni cărora să nu le fie teamă să spună păcatului pe nume, oameni a căror conştiinţă să fie îndreptată spre datorie ca acul busolei, oameni care să stea de partea dreptăţii chiar dacă ar cădea cerul” (Educaţie, p. 57).

  Eduart Tilihoi, pastor, Conferinţa Moldova

  Mica - 2018. Cea mai mare nevoie a lumii este nevoia de oameni, oameni care să nu se lase cumpăraţi sau vânduţi, oameni care în adâncul sufletului sunt sinceri şi cinstiţi, oameni cărora să nu le fie teamă să spună păcatului pe nume, oameni a căror conştiinţă să fie îndreptată spre datorie ca acul busolei, oameni care să stea de partea dreptăţii chiar dacă ar cădea cerul.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Ștefan

  PROVOCARE: Găsește-l pe Ștefan în jurul tău și oferă-i ce ți-ai dori tu să primești!

  Scrie o listă!

  PROVOCARE: Fă astăzi o listă cu persoanele pe care le poți susține în momentele mai puțin plăcute și actualizeaz-o constant! Responsabilitatea noastră este de a continua exercițiul de la Golgota pentru ca, în final, să ne regăsim numele în Cartea Vieții.

  Regele tuturor

  PROVOCARE: Fii smerit și estompează bariera dintre egoul tău și ceilalți! Modelul Regelui Isus Hristos să fie certificatul tău de creștin autentic în relațiile cu cei din jur!

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...