Elisei

  Elisei a răspuns: „Te rog să vină peste mine o măsură îndoită din duhul tău.” (2 Împăraţi 2:9)

  Când privesc chemarea lui Elisei la slujire, nu pot să nu remarc că ea este o parte dintr-un pachet de trei, Hazael, Iehu şi Elisei. Înţeleg de aici că Dumnezeu cheamă oameni diferiţi, din medii diferite, pentru misiuni diferite. Oricât ai fi tu sau altcineva de ieşit din „tipare”, Dumnezeu are o misiune şi pentru tine sau pentru el.

  Al doilea lucru pe care îl descopăr la chemarea lui Elisei este acela că, atunci când Dumnezeu l-a chemat, el era la câmp… era la lucru (1 Împăraţi 19:19-21). Înţeleg de aici că Dumnezeu cheamă oamenii care lucrează şi care vor să lucreze. El nu cheamă leneşi! Dacă astăzi eşti ocupat, Ochiul divin se îndreaptă spre tine pentru a-ţi încredinţa misiunea Sa, „pentru că celui ce are i se va da”.

  Al treilea lucru pe care îl descopăr la Elisei şi la răspunsul lui la chemarea divină este că se asociază cu oameni evlavioşi. Primind chemarea de la Dumnezeu, înţelege că Ilie poate fi un bun instructor pentru el şi hotărăşte să nu se mai despartă de el. Aşa că fii atent ce modele urmezi. Asociază-te cu oameni evlavioşi şi învaţă de la ei.

  Al patrulea lucru este acela că nu permite celorlalţi să-l descurajeze. Prezentarea perspectivei sumbre a unui „mâine” fără Ilie, descris de fiii prorocilor, este închisă de Elisei prin cuvintele „ştiu, dar tăceţi” (2 Împăraţi 2:3,5). Vor fi mulţi şi astăzi care îţi vor prezenta un mâine fără perspective – nu-i lăsa să-ţi influenţeze misiunea!

  A cincea realitate descoperită de chemarea şi răspunsul lui Elisei este că nu se mulţumeşte cu puţin şi nu caută lucrurile uşoare. O măsură dublă din Duhul lui Ilie înseamnă şi o măsură dublă din provocările lui şi misiunea lui Ilie (2 Împăraţi 2:9-10). Lucrurile mari sunt grele, şi totuşi nu te mulţumi cu puţin!

  Cea de-a şasea realitate descoperită în chemarea şi slujirea lui Elisei este că rămâne în alertă spirituală. Ilie i-a spus că, dacă îl va vedea, se va împlini (2 Împăraţi 2:10-11). Elisei rămâne în alertă pentru a vedea lucrurile lui Dumnezeu pe parcursul întregii vieţi şi se bucură de un cer deschis. Prioritatea lui este să vadă lucrarea şi uşile deschise de Dumnezeu pentru el. Roagă-te astăzi Domnului să ai ochii deschişi.

  Al şaptelea adevăr este că foloseşte cu credinţă ceea ce îi dă Dumnezeu. Începând cu mantaua căzută de la Ilie în deschiderea Iordanului, el acţionează şi foloseşte cu credinţă ceea ce Dumnezeu i-a oferit. Poate că ai foarte puţin astăzi, nu aştepta ziua în care vei avea mult. Acţionează cu ceea ce ai, şi Dumnezeu va pune diferenţa!

  Cele şapte principii din chemarea lui Elisei să desăvârşească astăzi chemarea ta!

  Liviu Bădescu, pastor Romanian SDA Montreal

  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  Un cuvânt potrivit la vreme potrivită

  Te rugăm, Tată bun, să ne ajuți să vorbim ca Tine! PROVOCARE: Caută astăzi să comunici cu cineva cu care nu îți este ușor să o faci, preferabil dintr-o altă generație decât a ta! Cere inspirație pentru a-i da un telefon, pentru a-i scrie o scrisoare sau pentru a discuta deschis cu o astfel de persoană!

  Vorba multă, bogăția omului

  Doamne, Te rog să îmi deschizi mintea pentru a putea fi deschis în comunicarea și relaționarea cu cei din jurul meu! PROVOCARE: Încearcă astăzi să eviți în felul în care comunici exagerările, bârfa și judecarea altora!

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  Publicate astăzi

  Douăsprezece feluri de rod

  Când nu știi ceva, nu insista să pari mai deștept sau mai cunoscător, în cele din urmă se va dovedi neștiința, și această dezvăluire doare mult mai rău decât modestia de a recunoaște o limită firească. Până și geniile mai au multe lucruri de înțeles și de descoperit. Va fi un timp al descoperirilor și al științei depline, veșnicia se va ocupa de acest lucru.

  O voce slabă și liniștită

  Când ești îndemnată de Duhul Sfânt să faci un anumit lucru – când auzi vocea Lui spunându-ți să faci ceva – ascultă și acționează! Nu știi niciodată cum vrea Dumnezeu să te folosească pentru a le face un bine celorlalți.

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  (In)suflă credință!

  Doamne, ajută-mă să fiu în lumea aceasta un martor al speranței pentru cei care nu mai cred nici măcar în ei înșiși! Dă-mi tăria să fiu pentru alții o ancoră în furtună! PROVOCARE: Pune-ți ca țintă astăzi să încurajezi cât mai multe persoane!

  A tevékeny szeretet országa

  „Jézus pedig felelt nékik: Az én Atyám mind ez ideig munkálkodik, én is munkálkodom.” (Ján...