Ben-Hadad

Elisei s-a întors la Damasc. Ben-Hadad, împăratul Siriei, era bolnav. Şi l-au înştiinţat, zicând: „Omul lui Dumnezeu a venit aici!” Împăratul i-a zis lui Hazael: „Ia cu tine un dar şi du-te înaintea omului lui Dumnezeu. Întreabă prin el pe Domnul şi zi: «Mă voi tămădui de boala aceasta?»” (2 Împăraţi 8:7-8)

Ben-Hadad era numele pe care l-au purtat mai mulţi regi ai Siriei. Numele înseamnă „Fiul lui Hadad” sau „Fiul celui puternic”. În mitologia siriană, soarele, Hadad, era cel mai puternic zeu.

Pe parcursul domniei sale, Ben-Hadad a reuşit să-L cunoască treptat pe Dumnezeul lui Israel. A aflat despre Dumnezeu prin mărturia şi comportamentul curat al fetiţei luate roabă în casa lui Naaman. A văzut, de asemenea, mâna lui Dumnezeu în conflictul cu Israel când, după fiecare consiliu de război secret, prin Elisei era descoperit locul unde se ascundea tabăra sirienilor. A luat la cunoştinţă despre umilinţa prin care a trecut oastea sa când a fost lovită cu orbire şi condusă de către Elisei chiar până în Samaria. În acea ocazie, în loc de condamnare la moarte, soldaţii săi au primit mâncare şi libertate. Acest ultim eveniment a lăsat o impresie extrem de puternică asupra lui Ben-Hadad, încât: „Pentru o vreme după această întâmplare, Israel a fost liber de atacurile sirienilor.” (Profeţi şi regi, p. 258, orig.)

Acum, Ben-Hadad era bolnav. În mintea lui se derulau scenele amintite… şi multe altele. Auzind că Elisei vizitează Damascul, plin de încredere a trimis să întrebe care este planul lui Dumnezeu cu privire la sine. Astfel, marele Ben-Hadad recunoaşte indirect faptul că Dumnezeul lui Israel este mai puternic decât zeul soare, la care el s-a închinat multă vreme. Atunci când şi-a trimis fiul, pe Hazael, să ceară răspuns de la Dumnezeu, el a dat dovadă de încredere în Dumnezeu, în omul lui Dumnezeu, conștient de faptul că viaţa sa este în mâna Domnului.

Ai avut vreun moment în care ai analizat cu atenţie cum a lucrat Dumnezeu în viaţa ta? Poţi face acest lucru chiar acum!

Viorel Dascălu, pastor, Conferinţa Moldova

365 repere
365 repere
Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video