Ghehazi

  Elisei i-a zis: „Este oare acum vremea de luat argint, haine, vii, oi, boi, robi şi roabe?” (2 Împăraţi 5:26)

  Istoria lui Ghehazi ne stârneşte curiozitatea. Un ucenic la început de drum, el era acolo când Elisei a demonstrat că Dumnezeul lui Israel nu se poate compara cu Moloh, cu Baal, Astarteea sau oricare dintre dumnezeii străini. Când sunamita şi-a manifestat bunăvoinţa faţă de el, Ghehazi i-a arătat lui Elisei cea mai mare nevoie a ei: un copil. Şi tot el a alergat înaintea lui Elisei pentru a pune toiagul profetului pe faţa băiatului mort. Ghehazi s-a pregătit pentru a fi profet şi părea gata pentru această misiune. El a urmărit îndeaproape lucrarea unuia dintre cei mai mari profeţi din Israel.

  Privind la viaţa lui, nu poţi să nu te întrebi: cum se poate ca un om ca Ghehazi să eşueze atât de lamentabil? Cum a putut spera că stăpânul lui – un stăpân care avea o comuniune intimă cu Dumnezeu – nu va fi avertizat cu privire la întâlnirea lui cu Naaman? Chiar dacă el a gândit că l-ar putea înşela pe Elisei, cum putea spera să Îl înşele pe Domnul, în numele căruia Elisei a realizat toate aceste fapte miraculoase?

  Problema lui Ghehazi era că el s-a familiarizat prea mult cu lucrurile sfinte! El nu a mai făcut distincţie între sacru şi profan. Elisei i-a pus o întrebare cercetătoare: „Este oare acum vremea de luat bani, ori de acceptat haine, măslini, vii, oi, boi, robi şi roabe”? (2 Împăraţi 5:26, NIV). Nu era! Iar judecata divină era gata să se reverse asupra lui Ghehazi. Lăcomia lui a atras lepra lui Naaman şi l-a costat privilegiul de a fi martorul cel mai apropiat al semnelor şi minunilor făcute de Dumnezeu.

  Și noi suntem în acelaşi pericol! Să nu uităm că familiarizarea cu Cel Sfânt ne poate duce la atitudini de tipul Ghehazi. Ne rugăm tot timpul, în public şi personal, şi se poate ca această rugăciune să-şi fi pierdut din valoare. Poate deschidem Scripturile zilnic şi Cuvântul lui Dumnezeu este posibil să-şi fi pierdut din putere.

  Aţi observat sindromul Ghehazi în viaţa dumneavoastră? Aţi simţit că Dumnezeul cel Sfânt al Scripturilor, care a lucrat în viaţa poporului Său şi S-a jertfit pe Sine în Isus, a devenit ceva învechit şi poate chiar plictisitor?

  Soluţia nu este departe de noi: o găsim în viaţa de rugăciune şi în studiul Scripturii, în întoarcerea la dragostea dintâi.

  Doamne, fereşte-mă de familiarizarea cu lucrurile sfinte! Redă-mi dragostea dintâi faţă de rugăciune şi Cuvântul Tău!

  Dorin Sisu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Ghehazi - 2018. Să nu uităm că familiarizarea cu Cel Sfânt ne poate duce la atitudini de tipul Ghehazi. Ne rugăm tot timpul, în public şi personal, şi se poate ca această rugăciune să-şi fi pierdut din valoare. Poate deschidem Scripturile zilnic şi Cuvântul lui Dumnezeu este posibil să-şi fi pierdut din putere.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Publicate astăzi

  Gândul veșniciei

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!