Ghehazi

  Elisei i-a zis: „Este oare acum vremea de luat argint, haine, vii, oi, boi, robi şi roabe?” (2 Împăraţi 5:26)

  Istoria lui Ghehazi ne stârneşte curiozitatea. Un ucenic la început de drum, el era acolo când Elisei a demonstrat că Dumnezeul lui Israel nu se poate compara cu Moloh, cu Baal, Astarteea sau oricare dintre dumnezeii străini. Când sunamita şi-a manifestat bunăvoinţa faţă de el, Ghehazi i-a arătat lui Elisei cea mai mare nevoie a ei: un copil. Şi tot el a alergat înaintea lui Elisei pentru a pune toiagul profetului pe faţa băiatului mort. Ghehazi s-a pregătit pentru a fi profet şi părea gata pentru această misiune. El a urmărit îndeaproape lucrarea unuia dintre cei mai mari profeţi din Israel.

  Privind la viaţa lui, nu poţi să nu te întrebi: cum se poate ca un om ca Ghehazi să eşueze atât de lamentabil? Cum a putut spera că stăpânul lui – un stăpân care avea o comuniune intimă cu Dumnezeu – nu va fi avertizat cu privire la întâlnirea lui cu Naaman? Chiar dacă el a gândit că l-ar putea înşela pe Elisei, cum putea spera să Îl înşele pe Domnul, în numele căruia Elisei a realizat toate aceste fapte miraculoase?

  Problema lui Ghehazi era că el s-a familiarizat prea mult cu lucrurile sfinte! El nu a mai făcut distincţie între sacru şi profan. Elisei i-a pus o întrebare cercetătoare: „Este oare acum vremea de luat bani, ori de acceptat haine, măslini, vii, oi, boi, robi şi roabe”? (2 Împăraţi 5:26, NIV). Nu era! Iar judecata divină era gata să se reverse asupra lui Ghehazi. Lăcomia lui a atras lepra lui Naaman şi l-a costat privilegiul de a fi martorul cel mai apropiat al semnelor şi minunilor făcute de Dumnezeu.

  Și noi suntem în acelaşi pericol! Să nu uităm că familiarizarea cu Cel Sfânt ne poate duce la atitudini de tipul Ghehazi. Ne rugăm tot timpul, în public şi personal, şi se poate ca această rugăciune să-şi fi pierdut din valoare. Poate deschidem Scripturile zilnic şi Cuvântul lui Dumnezeu este posibil să-şi fi pierdut din putere.

  Aţi observat sindromul Ghehazi în viaţa dumneavoastră? Aţi simţit că Dumnezeul cel Sfânt al Scripturilor, care a lucrat în viaţa poporului Său şi S-a jertfit pe Sine în Isus, a devenit ceva învechit şi poate chiar plictisitor?

  Soluţia nu este departe de noi: o găsim în viaţa de rugăciune şi în studiul Scripturii, în întoarcerea la dragostea dintâi.

  Doamne, fereşte-mă de familiarizarea cu lucrurile sfinte! Redă-mi dragostea dintâi faţă de rugăciune şi Cuvântul Tău!

  Dorin Sisu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Ghehazi - 2018. Să nu uităm că familiarizarea cu Cel Sfânt ne poate duce la atitudini de tipul Ghehazi. Ne rugăm tot timpul, în public şi personal, şi se poate ca această rugăciune să-şi fi pierdut din valoare. Poate deschidem Scripturile zilnic şi Cuvântul lui Dumnezeu este posibil să-şi fi pierdut din putere.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...