Naaman

  „Nu sunt oare râurile Damascului, Abana şi Parpar, mai bune decât toate apele lui Israel? N-aş fi putut oare să mă spăl în ele şi să mă fac curat?” Şi s-a întors şi a plecat plin de mânie. (2 Împărați 5:12)

  Adesea și noi ne întrebăm: oare n-ar fi mai bine într-un fel sau altul? Trăim în era posibilităților și suntem asaltați de ocazii neexploatate. Ne gândim la ce s-ar fi putut realiza și, fără să ne dăm seama, ne așezăm în scaunul cârcotașilor. Astăzi vom analiza istoria biblică a lui Naaman din perspectiva propriei întrebări N-ar fi mai bine? Naaman a fost un conducător al armatei asiriene foarte respectat. Scriptura ni-l prezintă ca pe un viteaz care își datora poziția lui Dumnezeu, pentru că El a salvat Asiria prin mâna acestui om. Naaman avea o perspectivă diferită, pentru că dumnezeii și poporul lui au învins poporul israelit și, implicit, pe Dumnezeu. Evidența clară a acestui fapt a fost fetița evreică, fetița care îi slujea soției lui.

  Oare n-ar fi fost mai bine ca această fată să-i dorească moartea decât vindecarea? „Oare nu pentru un timp ca acesta a rânduit-o Dumnezeu” pe o cale asemănătoare împărătesei Estera, ca să-și salveze propriul popor? N-ar fi fost mai bine ca fetița să dea informațiile necesare direct lui Naaman, și nu soției lui? N-ar fi fost mai bine ca Naaman să nu aleagă „calea împăraților” ca să ajungă la omul lui Dumnezeu? N-ar fi fost mai bine ca Elisei, prin discuția lui cu Ioram (împăratul israelit), să nu pună accentul pe propria persoană, ci pe Dumnezeu? N-ar fi fost mai bine ca Elisei să fie ospitalier cu Naaman? N-ar fi fost mai bine ca Naaman să fie vindecat prin metodele gândite de el? N-ar fi fost mai bine ca Elisei să îl trimită pe Naaman la râurile Abana sau Parpar, care erau mai curate și poate erau în drumul lui spre casă? N-ar fi fost mai bine ca Elisei să îl îndrume pe Naaman să nu se închine înaintea dumnezeilor falși nici chiar de formă? N-ar fi fost mai bine ca Ghehazi, prin materialismul lui, să nu fie o piatră de poticnire pentru un păgân nou convertit?

  Cred că am fi mai fericiți dacă, începând de astăzi, ne-am lepăda de viziunea noastră bazată doar pe câștig. Ar fi mai bine dacă ne-am încrede, cu toate greșelile noastre, în brațele Aceluia care nu greșește niciodată. Ar fi mai bine să nu căutăm binele în părerile noastre, ci în Acela despre care Biblia declară că este „singurul Bun”. Astăzi trebuie să căutăm Binele în locul cel mai bun.

  Hirsan Norbert Otto, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Naaman - 2018. Cred că am fi mai fericiți dacă, începând de astăzi, ne-am lepăda de viziunea noastră bazată doar pe câștig. Ar fi mai bine dacă ne-am încrede, cu toate greșelile noastre, în brațele Aceluia care nu greșește niciodată. Ar fi mai bine să nu căutăm binele în părerile noastre, ci în Acela despre care Biblia declară că este „singurul Bun”.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Publicate astăzi

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Ca un copilaș

  Ce fericire să-i avem pe acești micuți care ne învață atât de multe despre noi înșine, despre viața însăși și despre cum să relaționam cu Tatăl nostru ceresc! Mă simt foarte binecuvântată! Ajută-mă, Doamne, să devin ca un copilaș!

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  A mennyei kapukon át

  „Hit által vitetett fel Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az...