Naaman

  „Nu sunt oare râurile Damascului, Abana şi Parpar, mai bune decât toate apele lui Israel? N-aş fi putut oare să mă spăl în ele şi să mă fac curat?” Şi s-a întors şi a plecat plin de mânie. (2 Împărați 5:12)

  Adesea și noi ne întrebăm: oare n-ar fi mai bine într-un fel sau altul? Trăim în era posibilităților și suntem asaltați de ocazii neexploatate. Ne gândim la ce s-ar fi putut realiza și, fără să ne dăm seama, ne așezăm în scaunul cârcotașilor. Astăzi vom analiza istoria biblică a lui Naaman din perspectiva propriei întrebări N-ar fi mai bine? Naaman a fost un conducător al armatei asiriene foarte respectat. Scriptura ni-l prezintă ca pe un viteaz care își datora poziția lui Dumnezeu, pentru că El a salvat Asiria prin mâna acestui om. Naaman avea o perspectivă diferită, pentru că dumnezeii și poporul lui au învins poporul israelit și, implicit, pe Dumnezeu. Evidența clară a acestui fapt a fost fetița evreică, fetița care îi slujea soției lui.

  Oare n-ar fi fost mai bine ca această fată să-i dorească moartea decât vindecarea? „Oare nu pentru un timp ca acesta a rânduit-o Dumnezeu” pe o cale asemănătoare împărătesei Estera, ca să-și salveze propriul popor? N-ar fi fost mai bine ca fetița să dea informațiile necesare direct lui Naaman, și nu soției lui? N-ar fi fost mai bine ca Naaman să nu aleagă „calea împăraților” ca să ajungă la omul lui Dumnezeu? N-ar fi fost mai bine ca Elisei, prin discuția lui cu Ioram (împăratul israelit), să nu pună accentul pe propria persoană, ci pe Dumnezeu? N-ar fi fost mai bine ca Elisei să fie ospitalier cu Naaman? N-ar fi fost mai bine ca Naaman să fie vindecat prin metodele gândite de el? N-ar fi fost mai bine ca Elisei să îl trimită pe Naaman la râurile Abana sau Parpar, care erau mai curate și poate erau în drumul lui spre casă? N-ar fi fost mai bine ca Elisei să îl îndrume pe Naaman să nu se închine înaintea dumnezeilor falși nici chiar de formă? N-ar fi fost mai bine ca Ghehazi, prin materialismul lui, să nu fie o piatră de poticnire pentru un păgân nou convertit?

  Cred că am fi mai fericiți dacă, începând de astăzi, ne-am lepăda de viziunea noastră bazată doar pe câștig. Ar fi mai bine dacă ne-am încrede, cu toate greșelile noastre, în brațele Aceluia care nu greșește niciodată. Ar fi mai bine să nu căutăm binele în părerile noastre, ci în Acela despre care Biblia declară că este „singurul Bun”. Astăzi trebuie să căutăm Binele în locul cel mai bun.

  Hirsan Norbert Otto, pastor, Conferința Transilvania de Nord

  Naaman - 2018. Cred că am fi mai fericiți dacă, începând de astăzi, ne-am lepăda de viziunea noastră bazată doar pe câștig. Ar fi mai bine dacă ne-am încrede, cu toate greșelile noastre, în brațele Aceluia care nu greșește niciodată. Ar fi mai bine să nu căutăm binele în părerile noastre, ci în Acela despre care Biblia declară că este „singurul Bun”.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...