Roaba lui Naaman

  Şi sirienii ieşiseră în cete la o luptă şi aduseseră roabă pe o fetiţă din ţara lui Israel. Ea era în slujba nevestei lui Naaman. Şi ea a zis stăpânei sale: „Oh, dacă domnul meu ar fi la prorocul acela din Samaria, prorocul l-ar tămădui de lepra lui!” (2 Împărați 5:2-3)

  Printre alți robi care au fost luați din popor, a fost luată și o „fetiță” și a ajuns în slujba soției unui general din armata siriană. Nu știm câți ani avea, probabil 10-14 ani, dar acest copil știa de lucrarea lui Elisei. Ea știa că Dumnezeu făcuse multe minuni prin profetul Său și credea că și Naaman ar putea fi vindecat. Ne punem întrebarea: Cum de a crezut soția lui Naaman ceea ce spunea ea? Cum de a avut Naaman atâta încredere în spusele unui copil? Ce mărturie dăduse ea până în acel moment? Cum a fost comportamentul ei în casa aceea?

  Fetița nu avea resentimente față de acest conducător; dorea să facă pentru el tot ce depindea de ea ca să se vindece.

  Dacă judecăm din perspectivă omenească, fetița ar fi putut fi indiferentă față de Naaman, sau chiar mai mult, ar fi putut să zică: „Poate că Domnul l-a pedepsit pentru că a luptat împotriva poporului lui Dumnezeu; n-are decât să sufere până va muri.” Dar are o altă atitudine, care câștigă încrederea stăpânului ei. Care este explicația acestui comportament divin? Ellen G. White afirmă: „Comportamentul acestei fete roabe, felul în care s-a purtat în acel cămin păgân, este o mărturie puternică despre puterea educaţiei din primii ani de viaţă în cămin. Nu există o însărcinare mai înaltă decât aceea încredinţată taţilor şi mamelor în îngrijirea şi educarea copiilor lor.” (Profeți și regi, p. 245)

  Ceea ce a ajutat-o pe această fetiță să fie un martor pentru Dumnezeu a fost preocuparea părinților de a-i transmite dragostea de Dumnezeu din cea mai fragedă copilărie.

  Și noi suntem chemați să așezăm în mintea copiilor o slujire neegoistă față de Dumnezeu și față de semeni!

  Daniela Kadar, Muntenia

  Roaba lui Naaman - 2018. Comportamentul acestei fete roabe, felul în care s-a purtat în acel cămin păgân al lui Naaman, este o mărturie puternică despre puterea educaţiei din primii ani de viaţă în cămin. Nu există o însărcinare mai înaltă decât aceea încredinţată taţilor şi mamelor în îngrijirea şi educarea copiilor lor.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...