Iehu

  Domnul a zis lui Iehu: „Pentru că ai adus bine la îndeplinire ce este plăcut înaintea Mea şi ai făcut casei lui Ahab tot ce era după voia Mea, fiii tăi până la al patrulea neam vor şedea pe scaunul de domnie al lui Israel.” (2 Împăraţi 10:30)

  Dumnezeu a făcut un plan şi a ales pe Iehu, fiul lui Iosafat, comandantul armatelor regale, drept omul potrivit pentru a-l aduce la îndeplinire. „După ce fusese proclamat împărat şi de către armată, Iehu s-a pregătit să meargă la Izreel, unde şi-a început lucrarea de executare a acelora care aleseseră în mod deliberat să rămână în păcat şi să ducă şi pe alţii la păcat. Ioram din Israel, Ahazia din Iuda şi Izabela, împărăteasa-mamă, împreună cu «toţi cei ce mai rămăseseră din casa lui Ahab la Izreel, toţi mai-marii lui, prietenii lui şi preoţii lui» au fost ucişi. «Toţi prorocii lui Baal, toţi slujitorii lui şi toţi preoţii lui», care locuiau în centrul de închinare al lui Baal, lângă Samaria, au fost trecuţi prin sabie. Chipurile idolatre au fost dărâmate şi arse, iar templul lui Baal a fost făcut ruine.” (Profeţi şi regi, ed. 2016, p. 150)

  Acel fiu al prorocilor prin care primise ungerea Iehu, care a şocat prin apariţia misterioasă şi prin plecarea lui precipitată, şi-a atras din partea căpeteniilor oştirii calificativul de „nebunul acesta” (2 Împăraţi 9:11). Când Iehu se deplasa spre Izreel, locul de unde avea să-şi înceapă misiunea, garda a recunoscut alaiul de la distanţă, convins că doar el mână ca un nebun (2 Împăraţi 9:20). Un proroc nebun, care unge un împărat nebun, destinat unei misiuni… deloc rezonabile. Ai fost vreodată încadrat într-un scenariu de felul acesta? Ai ezitat sau ţi-ai văzut de drum, ştiind că până şi Hristos şi crucea Lui sunt o nebunie pentru neamuri, şi nu orice fel de nebunie, ci nebunia lui Dumnezeu (1 Corinteni 1:25)?

  Iehu, nebunul cu inima curată, urcă în carul său pe Ionadab, fiul lui Recab, abstinentul (nonconformist) cu o inimă tot aşa de curată şi, dându-şi mâna, merg înainte unindu-şi râvna pentru Domnul. Să demolezi ceea ce lumea venerează şi să încerci să edifici ceea ce ea dispreţuieşte a rămas o misiune ingrată şi pentru societatea secolului XXI. Spunând un „Nu!” hotărât tuturor nebuniilor cu care ne îmbie prezentul, să alegem cu înțelepciune „nebunia” crucii lui Hristos.

  Ovidiu Burbulea, pastor, Conferinţa Moldova

  Iehu - 2018. Să demolezi ceea ce lumea venerează şi să încerci să edifici ceea ce ea dispreţuieşte a rămas o misiune ingrată şi pentru societatea secolului XXI. Spunând un „Nu!” hotărât tuturor nebuniilor cu care ne îmbie prezentul, să alegem cu înțelepciune „nebunia” crucii lui Hristos.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...