Dar când a ajuns puternic, inima i s-a înălţat şi l-a dus la pieire. A păcătuit … intrând în templul Domnului, ca să ardă tămâie pe altarul tămâierii. (2 Cronici 26:16)
Azaria este mai cunoscut sub numele de domnie Ozia (792–740 î.Hr.). Avea 16 ani când a urcat la tron. El a ascultat de profeții lui Dumnezeu şi nu ne mirăm că a fost unul dintre cei mai puternici regi iudei. A supus pe filisteni la vest, precum și triburile de la est de Iordan. S-a ocupat cu agricultura, zootehnia și comerţul. A fortificat cetăți, a zidit turnuri, a făcut un recensământ și a organizat o armată de peste 300 000 de oameni bine înarmați. A construit catapulte (baliste) inventate de un meșter evreu, pentru prima dată în istorie. Nu este de mirare că numele lui a devenit cunoscut în Egipt și că analele asiriene au păstrat numele regelui Azriau din Yaudi (Iuda).
În timpul lui Ozia, pe la anul 760 î.Hr., a avut loc un cutremur teribil, de circa 8 grade (Amos 1:1; Zaharia 14:5), care a zguduit tot Orientul Apropiat. Evenimentul îi ajută pe istorici să fixeze mai exact unele date arheologice în acord cu istoria biblică. Cutremurul a fost îngăduit de Dumnezeu ca pedeapsă (Isaia 5:25; 6:1). Ozia însuși, când a ajuns puternic și faimos, a păcătuit împotriva Domnului, forțând interdicțiile date de Dumnezeu şi devenind furios pe preoţii care-l avertizau.
Dumnezeu nu l-a distrus pe loc, ca pe fiii lui Aaron, dar l-a lovit cu lepră. Pe unii, Dumnezeu îi pedepsește disciplinar, pentru a le putea da pocăința și iertarea. Dar nu toți au harul acesta. Binecuvântările lui Dumnezeu te pot ispiti chiar astăzi să crezi că ești excepțional și că poți trece peste porunca Domnului, în ciuda avertizărilor. Dar, dacă neascultarea se plătește, ascultarea va fi cu atât mai mult răsplătită.
„Dumnezeu nu a dat prin cuvântul Său nicio poruncă pe care oamenii s-o asculte sau să n-o asculte, după bunul plac, fără a suferi consecințele.” (Patriarhi și profeți, p. 360)
Florin Lăiu, profesor, Institutul Teologic Adventist – Cernica