Jumătățile lui Iotam

  El a făcut ce este plăcut înaintea Domnului; a lucrat întocmai ca tatăl său, Ozia. Numai că înălțimile nu le-a stricat; poporul tot mai aducea jertfe și tămâie pe înălțimi… (2 Împărați 15:34,35 p.p.)

  Este foarte ușor să ne gândim la nume de oameni pe care îi asociem cu răul absolut. Stalin, Hitler, Papa Alexandru al VI-lea (din odioasa familie Borgia), Kim Jong-Il ș.a.m.d. La fel de simplu este să alcătuim rapid o listă cu oameni pe care îi considerăm buni, ca Gandhi, Nelson Mandela, Hellen Keller, maica Tereza etc. Între acești poli, ai răului și binelui, ne situăm noi, oamenii care trăiesc vieți obișnuite.

  Între marii regi din Iuda și Israel – David, care a condus cu mână de fier și a compus psalmi minunați; Solomon, vestit prin înțelepciune; Manase, care a vărsat râuri de sânge nevinovat; Ezechia, pentru care Domnul a făcut Pământul să se rotească invers –, care prin fapte bune sau atitudini ireverențioase au rămas nu doar în cronici, ci și în memoria de lungă durată a omenirii, Iotam apare ca o figură ștearsă, asemenea unui personaj secundar.

  Iotam între împărați seamănă foarte mult cu mine și cu tine între oameni. Istoria nu ne va include între marile personalități, nici nu ne va așeza pe banca marilor acuzați. Cel mai probabil, vom fi ceea ce este cunoscut îndeobște ca oameni de rând.

  Biblia ne spune că Iotam „a făcut ce este plăcut înaintea Domnului”, că „a zidit poarta de sus a Casei Domnului” și chiar că „a ajuns puternic pentru că și-a urmat necurmat căile înaintea Domnului Dumnezeului său”. Totuși, în anii domniei lui, poporul și-a continuat îndeletnicirile idolatre, iar fiul său Ahaz, care i-a urmat la tron, s-a dedat unor practici păgâne dezgustătoare.

  O lecție simplă, dar importantă, reiese din istoria lui Iotam. Jumătățile de măsură, de reformă și de redeșteptare nu sunt opțiunea cea mai bună. Dumnezeu nu ne oferă jumătate de mântuire, nici dragoste înjumătățită și cere de la noi totul sau nimic. Tu cât din inima ta Îi vei oferi astăzi?

  Florin Bică, redactor, Editura Viață și Sănătate

  Jumătățile lui Iotam - 2018. O lecție simplă, dar importantă, reiese din istoria lui Iotam. Jumătățile de măsură, de reformă și de redeșteptare nu sunt opțiunea cea mai bună. Dumnezeu nu ne oferă jumătate de mântuire, nici dragoste înjumătățită și cere de la noi totul sau nimic. Tu cât din inima ta Îi vei oferi astăzi?
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  Fața Lui și fața mea

  PROVOCARE: Cu siguranță că printre rudele tale sunt și persoane care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu. Ia-ți timp astăzi să te rogi pentru ele! Dacă ai ocazia, spune-le că Dumnezeu abia așteaptă să le vadă acasă!

  Două vieți și o istorie

  PROVOCARE: Fă un plan ca luna aceasta să ai o zi specială de post și rugăciune pentru a te apropia mai mult de Dumnezeu și pentru a mijloci pentru cei din familia ta!

  Publicate astăzi

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Dă-te la o parte!

  Am învățat că la vârsta ei eu îi pot fi doar prietenă, în niciun caz și conștiință. Dar cel mai mult am învățat să mă rog cu insistență și să mă dau la o parte din drum pentru ca Domnul să lucreze.

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...