Manahem

  „Aceasta este tabăra lui Dumnezeu!” De aceea a pus locului aceluia Mahanaim. (Geneza 32:2)

  Manahem a făcut parte din seria celor patru împărați criminali. Ei au domnit unul după altul și fiecare a luat tronul de la celălalt, organizând un complot și un asasinat. Zaharia a fost ucis de Șalum, ucis la rândul lui de Manahem. Pecahia, fiul său, a fost ucis de Pecah, care, la rândul lui, a fost ucis de Osea, fiul lui Ela. O listă neagră de ucigași însetați de putere. Între aceștia, „strălucește” Manahem, despre care se spune că nu doar „a făcut ce este rău înaintea Domnului” (2 Împărați 15:18), ci, la fel ca Ieroboam, „a făcut pe Israel să păcătuiască” (v. 18). Crima a fost pusă alături de jaf, ca să își atingă scopurile. Atunci când Pul, împăratul Asiriei, a venit în țară, el a luat banii poporului, dându-i împăratului ca să-l „ajute să-și întărească domnia”. Cu un gest absurd și lipsit de judecată, voia să-și întărească domnia peste un popor care nu-l voia domn. Cum să stăpânești dacă nu ai peste cine? Tot despre el se relatează că, fiind supărat că cetatea Tifsahul nu i-a deschis porțile, a decis să o pedepsească exemplar: a cucerit-o și „a spintecat pântecele tuturor femeilor însărcinate” (v. 16). Acest gest unic în istoria împăraților lui Israel era actul maxim de cruzime, care se găsea doar la împărații păgâni, dintre care amintesc doar pe Hazael (2 Împărați 8:12) și pe Amon (Amos 1:13). Omorând mamele însărcinate și copiii nenăscuți, Manahem intră în istorie ca fiind ucigașul istoriei. Jefuindu-i și omorându-i pe cei din jurul lui, distruge propria generație, dar omorând copii nenăscuți, ucide, de fapt, generația viitoare. Distruge viitorul. Acest act inconștient este, în realitate, expresia maximă a răului. Ce s-a întâmplat pe vremea lui Manahem se repetă, similar, și astăzi, generația care va veni este gata să fie distrusă. Imoralitatea, violența, păcatul dus la paroxism, în toate formele lui, a îndepărtat lumea atât de mult de Dumnezeu, încât aproape nu mai este cale de întoarcere. Singura speranță vine din altă „lume”, care este, din fericire, chiar lângă noi. Numele ei, alcătuit cu aceleași litere care se găsesc în numele lui Manahem (o vocalizare cu iota), dar așezate în ordine diversă: Mahanaim înseamnă „tabără dublă”, tabăra îngerilor lui Dumnezeu. Ei sunt astăzi gata să ne înconjoare cu prezența lor și să ne asigure viitorul.

  Corneliu Benone Lupu, pastor, Roma, Italia

  Manahem - 2018. Singura speranță vine din altă „lume”, care este, din fericire, chiar lângă noi. Numele ei, alcătuit cu aceleași litere care se găsesc în numele lui Manahem, dar așezate în ordine diversă: Mahanaim înseamnă „tabără dublă”, tabăra îngerilor lui Dumnezeu. Ei sunt astăzi gata să ne înconjoare cu prezența lor și să ne asigure viitorul.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Timiditatea spirituală

  Doamne, dă-ne curajul să permitem „focului” Cuvântului Tău și lucrării Duhului Tău să curețe viața noastră și a copiilor noștri pentru a fi în siguranța oferită de făgăduința Ta de mântuire! PROVOCARE: Mai știi făgăduința primită la începutul anului? Dar textul de memorat de la Școala de Sabat? Ce-ar fi să îți faci un plan de a memora cât mai mult din Biblie și de a-i ajuta și pe copii să o facă?

  Cea mai valoroasă moştenire

  Lucrează, Doamne, în noi dorința de a Te cunoaște, de a ne lăsa cunoscuți de Tine și de a le lăsa copiilor noștri o moștenire trainică! PROVOCARE: Roagă-te astăzi în mod special pentru tații și mamele din biserica ta! Roagă-L pe Dumnezeu să le dea putere să le lase copiilor lor moștenirea credinței autentice!

  Privind, suntem schimbaţi

  Doamne, ajută-ne să privim la Tine în fiecare zi pentru a fi cu adevărat fericiți și a reflecta frumusețea Ta cât mai complet! PROVOCARE: Roagă-L pe Dumnezeu să te ajute să descoperi care sunt lucrurile din viața ta care te împiedică să fii un exemplu bun, apoi cere-I puterea de a le depăși!

  Publicate astăzi

  Sămânța pe cale – partea 2

  Dragostea L-a determinat să Se arunce în mijlocul păcatului meu și să moară, ca eu să trăiesc! Te iubesc, Isuse!

  Adevărul

  Cu cât este noaptea mai întunecoasă, cu atât este mai strălucitoare şi clară lumina adevărului. Cel care a promis că ne ajută să rezistăm la fiecare ispită ne-a promis şi că adevărul va fi scutul nostru.

  Te rog, salvează-mă!

  Doamne, Îți mulțumesc pentru binecuvântările pe care mi le-ai oferit prin copiii mei! Te rog, ajută-mă să fac tot posibilul să îi îndrum prin exemplu și învățătură spre mântuire! PROVOCARE: Caută să descoperi astăzi „bombele” cu care se joacă copiii tăi sau cei din jurul tău și fă tot ce poți ca să îi salvezi!

  Mások megmentéséért élni

  „Mondta pedig mindenkinek: Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét...

  Frații mei

  Căci Ezra își pusese inima să adîncească și să împlinească Legea Domnului, și să învețe...