Pecah

  Pecah, slujbaşul lui, a uneltit împotriva lui; l-a lovit… a omorât pe Pecahia şi a domnit în locul lui. (2 Împărați 15:25)

  Tu quoque, Brute, fili mi („Și tu, Brutus, fiul meu!?”) este expresia care se spune că ar fi rostit-o Giulio Cesar atunci când a văzut între conjuraţi pe Marco Giunio Brutus, fiul adoptiv. Pecah, la fel ca Brutus, era unul dintre oamenii cei mai de încredere ai regelui Pecahia, care l-a pus peste treburile importante ale împărăţiei. Textul biblic spune că el era „slujbaşul lui”. În limba ebraică este folosit cuvântul shalish, cu referire la o persoană foarte importantă. Acelaşi cuvânt este folosit în dreptul „slujbaşului” lui Ioram, pe mâna căruia împăratul „se sprijinea” (2 Împăraţi 9:58). Comentariul biblic AZȘ afirmă că Pecah era probabil un căpitan (p. 958, ed. engl.) apropiat împăratului. Această opinie este susţinută de faptul că el avea o gardă personală de cinzeci de soldaţi foarte viteji („din fiii galaadiților”, v. 25). Lucrul cel mai de seamă pe care l-a făcut Pecah a fost să trădeze încrederea stăpânului, organizând, cu mare artă, complotul care urma să îi aducă tronul. Gestul său este construit în textul din 2 Împăraţi 15 cu o serie de trei verbe sugestive: „a uneltit”, „a lovit” şi „a omorât”. Toate aceste trei verbe sunt subordonate verbului principal „a domni” în locul lui. Aceste verbe descriu acţiunile disperate, dramatice ale unei fiinţe umane infectate de dorinţa după putere. În istoria lui Pecah se repropune istoria lui Lucifer, care, în dorinţa sa disperată de a se aşeza pe Tronul ceresc, şi-a pierdut limitele şi „minţile”, ajungând să atragă de partea sa o grupă de îngeri cu care a dus la capăt planul său, uneltind, răzvrătindu-se şi, în cele din urmă, ucigându-L pe Isus. Drama lui Lucifer, la fel ca cea a lui Pecah sau Brutus, este dublă: ucigând, de fapt îşi pregăteşte propria moarte. La versetul 30 se relatează despre Osea, fiul lui Ela, că s-a ridicat împotriva lui Pecah, complotând exact în acelaşi fel cum a făcut el la început. Sunt folosite aceleaşi verbe împotriva lui Pecah, Osea „a uneltit”, „l-a lovit” şi „l-a omorât”, domnind în locul lui. Aceeaşi soarta a avut-o şi Brutus; în bătălia de la Filipi, Brutus şi-a pus capăt zilelor, probabil cu acelaşi pumnal cu care l-a ucis pe Cezar şi exact la fel se petrece cu toţi cei care aleg să-şi construiască viaţa cu sabia. Nu degeaba Isus îi spune lui Petru: „Pune-ţi sabia la locul ei, căci toţi cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 26:52). Astăzi putem trăi o zi frumoasă fără sabie, având garanţia că Dumnezeu ne va ocroti viaţa.

  Corneliu Benone Lupu, pastor, Roma, Italia

  Pecah - 2018. Isus îi spune lui Petru: „Pune-ţi sabia la locul ei, căci toţi cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 26:52). Astăzi putem trăi o zi frumoasă fără sabie, având garanţia că Dumnezeu ne va ocroti viaţa.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  Te iubesc… din interes!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a primi de la Dumnezeu sprijin pentru a trece dincolo de avantajele sau interesele egoiste. Să iubim indiferent ce primim în schimb. PROVOCARE: Iubește nepărtinitor, fără să aștepți ceva în schimb! Iubește așa cum ne-a iubit Isus pe noi!

  Minciuna are multe seminţe

  Să ne rugăm astăzi lui Dumnezeu ca cei mici să învețe de la noi ce înseamnă să spună adevărul, indiferent de consecințe! Dumnezeul adevărului să ne ajute! PROVOCARE: Să fim cât mai atenți la ce pot „fura” urmașii de la noi!

  Care este misiunea mea?

  Uneori, cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem au cel mai mare impact. Doamne ajuta-ma sa fiu atent la acest aspect! PROVOCARE: Susține-i pe tineri și acordă-le sprijinul tău!

  Publicate astăzi

  Patru cadrane SWOT

  Ia-ți timp să analizezi și să inventariezi bagajul de lucruri pozitive și aspectele slabe. Mântuitorul avea des obiceiul să Se retragă și să Se reorganizeze personal în legătură cu Tatăl Său. I-a luat deoparte și pe unii dintre ucenici și le-a spus: „Luați timpul acesta pentru voi; pregătiți-vă pentru situațiile complicate ce vor urma!” El știe că nu ne cunoaștem suficient și uneori ne întreabă ca și pe ucenicul Petru: „Ești sigur de ceea ce crezi despre tine?” Lasă-te astăzi întrebat de El!

  Călăuzirea lui Dumnezeu

  El ne vede și ne aude. Atunci când suntem pierduți, fie în mod fizic, fie spiritual, tot ceea ce trebuie să facem este să cerem călăuzire. El este ajutorul, Protectorul și Refugiul nostru. Dumnezeu este atât de bun!

  Umili ca Hristos

  Isus era Dumnezeu, dar a luat chip de rob şi a devenit ascultător până la moarte, coborând până la marginile de jos ale umanităţii, pentru că El te iubeşte pe tine şi mă iubeşte şi pe mine. Eşti gata să fii ecoul Lui?

  Te vând şi te cumpăr când vreau eu!

  Rugăciunea noastră ar trebui să fie aceea de a avea înțelepciunea să-i valorizăm corect pe ceilalți, așa cum a făcut Mântuitorul! PROVOCARE: Să înțelegem că, indiferent câte avantaje am căpăta, nu este corect să vindem sau să cumpărăm pe cineva!

  „Íme az Isten Báránya”

  „Ímé az Istennek ama báránya, aki elveszi a világ bűneit!” (Ján1,29)„Jánosnak természettől fogva ugyanolyan hibái...