Iotam – pasiune pentru succes

  El a făcut ce este bine înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său, Ozia. (2 Cronici 27:2)

  Să ajungi rege la 25 de ani este o favoare și pare o poveste de succes chiar de la început. Iotam, al cărui nume înseamnă „Iehova este desăvârșit”, sau „Dumnezeu este fără greșeală”, devine întruchiparea succesului pe toate planurile. Dar în aceeași măsură, succesul implică efort și o responsabilitate morală imensă.

  Este greu să strălucești după cineva renumit, cu realizări extraordinare. Tatăl său, Ozia, a fost unul dintre cei mai importanți și de succes regi ai regatului Iuda. Iotam se ridică la înălțimea chemării sale; „el a făcut ce este bine înaintea Domnului”.

  Iotam își înscrie în palmares reușită după reușită. Zidește poarta de sus a Templului, ctitorește clădiri, cetăți și turnuri, poartă războaie și iese victorios.

  Exemplul și educația aleasă oferite atât de tatăl său, regele Ozia, cât și de mama sa, Ierușa, fiica marelui-preot Țadoc (v. 1), l-au ajutat pe Iotam să devină un lider de succes. Însă toate acestea sunt completate și potențate de relația sa personală cu Dumnezeu și de angajamentul său de a-L asculta pe „Cel Desăvârșit”.

  Raportul biblic spune că: „Iotam a ajuns puternic pentru că şi-a urmat necurmat căile înaintea Domnului, Dumnezeului său” (2 Cronici 27:6).

  Succesul lui Iotam are o cauză majoră. „Căile” lui au fost mereu „înaintea Domnului”. El a ales permanent calea ascultării de Dumnezeu. Ellen G. White afirmă că: „Iotam a purtat răspunderile grele în anii din urmăai domniei tatălui său și a urmat la tron dupămoartea lui Ozia.” (Profeți și regi, p. 228, ed. 1991)

  Iotam a trebuit să poarte încă de foarte tânăr responsabilități importante. Acestea l-au ajutat să se dezvolte spiritual și să depindă întrutotul de călăuzirea divină. Pentru Iotam nu a contat binele considerat ca atare de oameni, ci binele exprimat și apreciat de Dumnezeu. Iotam reprezintă exemplul tânărului care își măsoară faptele după „măsura Celui Desăvârșit”. Un tânăr cu valori și principii clare, pe care le aplică în viața sa fără teamă sau rușine, iar succesul nu se lasă așteptat.

  Poate că nu ai o descendență strălucită, nu ai primit o educație aleasă, nu ai nici posibilități deosebite sau o poziție socială înaltă. Nu ai realizări extraordinare și poate că nu ești apreciat(ă) de mulți oameni, dar, cu siguranță, ești iubit(ă) și apreciat(ă) de Dumnezeu. Alege azi să-ți urmezi căile înaintea Domnului, „Cel Desăvârșit”, făcând ce este bine înaintea Lui! Acesta este modelul sigur de urmat. Iar reușita, succesul real, nu se va lăsa mult așteptat.

  Cezar Spătărelu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Iotam - pasiune pentru succes - 2018. Nu ai realizări extraordinare și poate că nu ești apreciat(ă) de mulți oameni, dar, cu siguranță, ești iubit(ă) și apreciat(ă) de Dumnezeu. Alege azi să-ți urmezi căile înaintea Domnului, „Cel Desăvârșit”, făcând ce este bine înaintea Lui! Acesta este modelul sigur de urmat. Iar reușita, succesul real, nu se va lăsa mult așteptat.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...