Iotam – pasiune pentru succes

  El a făcut ce este bine înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său, Ozia. (2 Cronici 27:2)

  Să ajungi rege la 25 de ani este o favoare și pare o poveste de succes chiar de la început. Iotam, al cărui nume înseamnă „Iehova este desăvârșit”, sau „Dumnezeu este fără greșeală”, devine întruchiparea succesului pe toate planurile. Dar în aceeași măsură, succesul implică efort și o responsabilitate morală imensă.

  Este greu să strălucești după cineva renumit, cu realizări extraordinare. Tatăl său, Ozia, a fost unul dintre cei mai importanți și de succes regi ai regatului Iuda. Iotam se ridică la înălțimea chemării sale; „el a făcut ce este bine înaintea Domnului”.

  Iotam își înscrie în palmares reușită după reușită. Zidește poarta de sus a Templului, ctitorește clădiri, cetăți și turnuri, poartă războaie și iese victorios.

  Exemplul și educația aleasă oferite atât de tatăl său, regele Ozia, cât și de mama sa, Ierușa, fiica marelui-preot Țadoc (v. 1), l-au ajutat pe Iotam să devină un lider de succes. Însă toate acestea sunt completate și potențate de relația sa personală cu Dumnezeu și de angajamentul său de a-L asculta pe „Cel Desăvârșit”.

  Raportul biblic spune că: „Iotam a ajuns puternic pentru că şi-a urmat necurmat căile înaintea Domnului, Dumnezeului său” (2 Cronici 27:6).

  Succesul lui Iotam are o cauză majoră. „Căile” lui au fost mereu „înaintea Domnului”. El a ales permanent calea ascultării de Dumnezeu. Ellen G. White afirmă că: „Iotam a purtat răspunderile grele în anii din urmăai domniei tatălui său și a urmat la tron dupămoartea lui Ozia.” (Profeți și regi, p. 228, ed. 1991)

  Iotam a trebuit să poarte încă de foarte tânăr responsabilități importante. Acestea l-au ajutat să se dezvolte spiritual și să depindă întrutotul de călăuzirea divină. Pentru Iotam nu a contat binele considerat ca atare de oameni, ci binele exprimat și apreciat de Dumnezeu. Iotam reprezintă exemplul tânărului care își măsoară faptele după „măsura Celui Desăvârșit”. Un tânăr cu valori și principii clare, pe care le aplică în viața sa fără teamă sau rușine, iar succesul nu se lasă așteptat.

  Poate că nu ai o descendență strălucită, nu ai primit o educație aleasă, nu ai nici posibilități deosebite sau o poziție socială înaltă. Nu ai realizări extraordinare și poate că nu ești apreciat(ă) de mulți oameni, dar, cu siguranță, ești iubit(ă) și apreciat(ă) de Dumnezeu. Alege azi să-ți urmezi căile înaintea Domnului, „Cel Desăvârșit”, făcând ce este bine înaintea Lui! Acesta este modelul sigur de urmat. Iar reușita, succesul real, nu se va lăsa mult așteptat.

  Cezar Spătărelu, pastor, Conferinţa Muntenia

  Iotam - pasiune pentru succes - 2018. Nu ai realizări extraordinare și poate că nu ești apreciat(ă) de mulți oameni, dar, cu siguranță, ești iubit(ă) și apreciat(ă) de Dumnezeu. Alege azi să-ți urmezi căile înaintea Domnului, „Cel Desăvârșit”, făcând ce este bine înaintea Lui! Acesta este modelul sigur de urmat. Iar reușita, succesul real, nu se va lăsa mult așteptat.
  365 repere
  Zilnic vom medita asupra istoriei unor sfinţi sau păcătoşi, profeţi sinceri sau falşi, oameni altruişti sau răzbunători. De fapt, experienţa acestor eroi ai Bibliei este şi experienţa noastră zilnică. Este lupta dintre bine şi rău, lupta dintre Dumnezeu şi Satana. „365 de repere biblice” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  A îmbătrâni frumos este o artă

  Doamne, ajută-mă să prețuiesc darul vieții trăind-o mereu în lumina valorii pe care mi-ai dat-o la cruce! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o persoană care merită cel mai puțin să te porți frumos cu ea și roagă-te ori de câte ori ai ocazia ca Dumnezeu să aducă binecuvântare și în viața acelei persoane!

  Exemple mici, lecții mari

  Doamne, Te rog să mă ajuți să mă văd așa cum mă vezi Tu și să pot să văd lecțiile Tale și în cei mai mici! PROVOCARE: Caută astăzi să descoperi ce poți învăța de la un copil sau de la un tânăr!

  Publicate astăzi

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Ca un copilaș

  Ce fericire să-i avem pe acești micuți care ne învață atât de multe despre noi înșine, despre viața însăși și despre cum să relaționam cu Tatăl nostru ceresc! Mă simt foarte binecuvântată! Ajută-mă, Doamne, să devin ca un copilaș!

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  A mennyei kapukon át

  „Hit által vitetett fel Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az...